Kommunikationsforum

TikTok-kommuner giver panderynker i Datatilsynet

Kommunernes brug af TikTok er i Datatilsynets søgelys, lyder det fra it-sikkerhedsspecialist Allan Frank. Det skyldes, at det er "en jungle" at vide, hvordan databehandlingen foregår på den kinesisk-ejede platform.
Datatilsynet maner til forsigtighed, når det gælder brugen af TikTok i kommunal kommunikation. Foto: Datatilsynet / PR
Datatilsynet maner til forsigtighed, når det gælder brugen af TikTok i kommunal kommunikation. Foto: Datatilsynet / PR
To kommuners beslutning om at åbne profiler på TikTok mødte sidste uge kritik fra flere sider. Det skyldes bekymringer for datasikkerheden på det kinesisk ejede sociale medie. 
 
Viborg Kommune har lanceret sin TikTok-profil, mens Helsingør Kommune går live med sin profil i begyndelsen af det nye år.
 
”Helsingør er et tiktokkende spejl af Danmarks digitale naivitet,” lød det i en kommentar på techmediet Radar fra chefredaktør Peter Christian Bech-Nielsen. Han henviser til, at TikTok er ”omgærdet af spionagebeskyldninger og forestående forbud”.
 
Derudover er Datatilsynet ved at undersøge om 50 kommuners brug af Google Chromebook i undervisningen er lovlig, noterer han sig.
 

Børn og unge skal beskyttes

I Datatilsynet er it-sikkerhedsspecialist Allan Frank skeptisk over for kommunernes tiltag.
 
”På alle sociale medier, uanset om det er Facebook, Instagram eller TikTok, skal man overveje hvilke oplysninger og behandlinger, man sætter i spil,” siger han og tilføjer:
 
”Det gælder i særdeleshed for medier der retter sig til børn og unge, for de nyder en særlig beskyttelse i lovgivningen.”
 
Derfor forventer Allan Frank, at kommunerne har læst op på de analyser af brugen af blandt andet Facebook, som datatilsyn i Danmark, Norge og Tyskland har udgivet, fordi mange af problemstillingerne minder om hinanden. 
 
”Det gælder for eksempel processerne for databehandling, som gør det svært at vide sig sikker på, om indholdet kan blive brugt til profilering, markedsføring eller andre formål.”
 
Ansvaret for data på de sociale medier, deler kommunen med leverandøren, understreger Allan Frank.  
 
”Man skal som dataansvarlig kommune derfor have gjort sig alle de overvejelser på forhånd, før man trykker på ja-knappen til en ny platform.”
 

Svært at vide sig sikker på databehandling

I tilfældet TikTok er der en skærpende omstændighed, mener Allan Frank.
 
”Facebook er jo amerikansk ejet, og det har sine udfordringer, men TikTok har en kinesisk ejerkreds. Så man skal være sikker på, at oplysningerne ikke bliver brugt i alle mulige sammenhænge, man ikke ønsker,” siger Allan Frank med henvisning til både markedsføring, overvågning, overførsler af data til tredjelande og lignende. 
 
Kan man som dansk kommune eller virksomhed være sikker på, at oplysninger på TikTok ikke bliver misbrugt?
 
”Potentielt er alt vel muligt, men reelt er det relativt svært at vide sig sikker på. Det er en jungle at vide, hvordan databehandlingen egentligt foregår. Så selvom en ny platform kan være smart at tage i brug, er der også tidspunkter, hvor man skal afstå fra det.”
 
Hvad skal der til for at I går ind i sagen?
 
”Vi går både ind i sager af egen drift, eller fordi vi modtager klager. Så det er da oplagt, at det her (kommunernes brug af TikTok, red.) vil være i Datatilsynets søgelys.”


Helsingør kommune: Vi bruger TikTok-telefoner 

I Helsingør kommune er kommunikationschef Martin Deichmann opmærksom på bekymringerne i forhold til at gå på TikTok. 
 
”Jeg er meget enig i, at man skal tænke sig om, når man går på TikTok, og det gør vi også,” siger han og henviser blandt andet til at både GDRP-regler og kommunalfuldmagtens bestemmelser skal overholdes.
 
Når det gælder, hvad TikToks moderselskab kan finde på at bruge kommunens data til, erkender Martin Deichmann, at det er svært at gennemskue.
 
”Derfor har vi har tænkt os at indføre TikTok-telefoner, som alene bruges til TikTok og hverken er tilknyttet kommunens wifi eller rummer adgang til nogle af vores kommunale systemer eller konti. Det bliver et parallelt setup, og det tror jeg hjælper os en del i forhold til sikkerhed,” siger Martin Deichmann.
 
Han har desuden en lang huskeliste af emner, som han ved ligger Datatilsynet på sinde, såsom dataansvar, oplysningspligt og databehandling.
 
”Den tjekliste skal vi have sat flueben ved, så vi sikrer, at vi ikke forbryde ros imod nogen regler,” siger Martin Deichmann.
 
Så du er ikke afskrækket af Datatilsynets udtalelser?
 
”Nej, men jeg bliver bekræftet i, at vi skal have styr på vores TikTok-setup hele vejen rundt.”  
 

Viborg kommune: Ekstra strikse på TikTok

I Viborg kommune har man nærlæst rapporterne om blandt andet Facebook, som Datatilsynet henviser til.
 
Og skal man som kommune være på den helt sikre side, anerkender kommunikationschef Rung Jungberg Pedersen, at det sikreste ville være at holde sig fra sociale medier i det hele taget.
 
 Derfor er debatten af principiel karakter, mener Rune Jungberg Pedersen.
 
 ”Fra en juridisk- og datasikkerhedsmæssig synsvinkel er det klart, at man skal holde sig fra sociale medier, hvis der er den mindste tvivl,” siger han og tilføjer:
 
 ”Men så mister man adgangen til mange borgere. Det kan vi se, når vi for eksempel spærrer en vej af. Står det ikke på Facebook, er der mange, som ikke opdager det. Så det giver nogle kommunikationsmæssige udfordringer, hvis man afholder sig fra at være der, hvor borgerne er.”
 
 Datatilsynet nævner, at det er en skærpende omstændighed, at TikTok er kinesisk ejet. Af samme grund er Viborg kommune ekstra påpasselige på den platform, siger Rune Jungberg Pedersen.  
 
”De forsigtighedsprincipper vi bruger på Facebook, bruger vi også på TikTok, men der er vi endnu mere strikse.”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!

Jeg accepterer vilkårene for nyhedsbreve

Forsiden lige nu

Læs også