Kommunikationsforum

Statsministeren gav ikke kritikerne en tøddel

Statsministeren holdt en konfliktfyldt åbningstale til Folketinget tirsdag på baggrund af den tilspidsede situation omkring store bededag, lyder det i en lynanalyse af selvstændig public affairs- og kommunikationsrådgiver Benny Damsgaard.
Afskaffelsen af store bededag var det centrale emne i og omkring statsminister Mette Frederiksens åbningstale. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Afskaffelsen af store bededag var det centrale emne i og omkring statsminister Mette Frederiksens åbningstale. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Store bededag blev det helt store emne, da statsminister Mette Frederiksen (S) tirsdag eftermiddag holdt sin åbningstale på talerstolen i Folketingssalen, hvor hun redegjorde for rigets tilstand til Folketinget.
 
Mette Frederiksen kom omkring alle de ting, regeringen vil investere i som velfærd, sundhed og forsvar.  
 
Men hun slog også fast, at det skulle finansieres, og så var tonen slået an. Nu skulle afskaffelsen af store bedesag slås fast igen igen.
 
Kforum har bedt Benny Damsgaard (foto), selvstændig public affairs- og kommunikationsrådgiver samt tidligere kommunikationschef hos Konservative, give en lynanalyse af dagens tale, hvilken Kforum bringer herunder. 
 
Det, der i år gjorde talen usædvanlig, var den tilspidsede politiske situation, som talen blev holdt i.
 
 

Regeringen har ikke tænkt sig at give sig

Lynanalyse: "Hvis man sad og håbede på, at statsministeren ville benytte åbningstalen til at imødekomme de mange kritikere og droppe forslaget om en afskaffelse af store bededag, gik man forgæves. Tværtimod stod det klart tilbage efter talen og ikke mindst efter det efterfølgende doorstep-interview med de tre partiledere i regeringen, at man ikke har nogen som helst planer om at give sig. Regeringen har flertal og agter at bruge det, hvis det kommer til det."
 
"På mange måder var talen en klassisk åbningstale med opfordringer til bredt samarbejde og ordentlighed og en oplistning af de mange initiativer, som regeringen agter at gennemføre over de kommende år. Og til forskel fra statsministerens nytårstale havde hun denne gang husket at tage initiativer med, som har sit udspring i Venstre og Moderaterne. Der blev talt frit valg og arbejdsudbudsreformer, så det må have varmet dybt ind i den liberale del af arbejdsfællesskabet."
 

Usædvanligt konfliktniveau

"Det, der i år gjorde talen usædvanlig, var den tilspidsede politiske situation, som talen blev holdt i. Beskyldningerne om magtfuldkommenhed og bøllemetoder er haglet ned over regeringen fra alle sider i Folketinget, og de er kun blevet intensiveret, efter regeringen i fredags gjorde en afskaffelse af store bededag til en adgangsbillet for at deltage i forsvarsforligsforhandlingerne. En sammenkobling, som opfattes som en krigserklæring på et normalt relativt fredeligt område."
 
"Selvom statsministeren kun indirekte adresserede spørgsmålet om store bededag i sin åbningstale, gjorde hun intet i talen for at neddrosle konflikten. Tværtimod gjorde hun det helt klart, at det altid er let at blive enige om at bruge flere penge. Og mindre let at beslutte, hvor pengene skal komme fra. Den kan oppositionen så tygge lidt på."
 
"Tilbage står, at den nedstirringskonkurrence, som startede i fredags, da forsvarsministeren gav Folketingets partier til på fredag til at melde tilbage, om de kan acceptere en afskaffelse af store bededag som adgangsbillet for deltagelse i forsvarsforligsforhandlingerne, stadig kører derudad. Skovsneglen ligger fortsat på bordet, og den er efterhånden begyndt at lugte."

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!

Jeg accepterer vilkårene for nyhedsbreve

Forsiden lige nu

Læs også