Kommunikationsforum

ChatGPT er en hån mod at være Nick Cave

På Nick Caves Q&A-blog The Red Hand Files kan man i denne uge læse hans reaktion på en sang, som AI’en ChatGPT har skrevet i hans navn. Han var ikke fan.
“Not Nick Cave” vi har fået ChatGPTs søstermodel til at generere en AI-afbildning af musikeren. Den originale Nick Cave ser væsentligt bedre ud.
“Not Nick Cave” vi har fået ChatGPTs søstermodel til at generere en AI-afbildning af musikeren. Den originale Nick Cave ser væsentligt bedre ud.
af Alexander Nordahl
Da ChatGPT er trænet på et gigantisk datasæt, der blandt andet indeholder alle sangtekster, der er udgivet, er mange begyndt at autogenerere sange i samme stil som deres yndlingsmusikere. Om sprogmodellen rammer rigtigt en til en er en smagssag. 
 
En newzealandsk person ved navn Mark har nemlig givet ChatGPT et prompt, hvor han beder den om at skrive en sang i samme stil som Nick Cave, hvorefter han indsendte den til bloggen for at høre, hvad den ægte Nick Cave syntes om replikaen. 
 
Læs hans svar på The Red Hand Files
 

Grotesk hån mod, hvad det vil sige at være menneske

Efter at være blevet tilsendt flere autogenerede sange fra fans, der sigtede efter at lyde som ham, følte Cave sig nødsaget til at svare “Judging by this song ‘in the style of Nick Cave’ though, it doesn’t look good, Mark. The apocalypse is well on its way. This song sucks.”
 
Selvom det kan lyde som en humoristisk vinkel på sagen, mærker man, at det går musikeren på, når folk mener, at de kan genskabe hans tekster ved hjælp af ChatGPT. For ham er det at være sangskriver meget mere end at kunne repetere en bestemt stil; det handler om at overgå sine egne grænser. Og selvom plagiatet er tæt på perfekt, ender det med at blive til en karikatur af originalen. Han fortsætter i sit svar:
 
“ChatGPT has no inner being, it has been nowhere, it has endured nothing, it has not had the audacity to reach beyond its limitations, and hence it doesn’t have the capacity for a shared transcendent experience, as it has no limitations from which to transcend”. 
 
Det at skabe (noget genialt) indebærer altså at have en oplevelse af at være i verden, at have et mål og at have været på en enestående personlig rejse gennem livet. Han slutter af med at forklare, hvorfor han lige pludselig går så meget op i, at nogle har fået en robot til at efterligne ham. Nick Cave er selv igang med at skabe ny musik og mærker lige nu på egen krop den vildrede og usikkerhed, som den kreative process kan medføre. 
 
It may sound like I’m taking all this a little too personally, but I’m a songwriter who is engaged, at this very moment, in the process of songwriting. It’s a blood and guts business, here at my desk, that requires something of me to initiate the new and fresh idea. It requires my humanness. What that new idea is, I don’t know, but it is out there somewhere, searching for me. In time, we will find each other 
 

Et slag for det humane

Det meget velskrevne blogpost minder læseren om, hvorfor en menneskelig forfatter i sidste ende er i stand til at bidrage med noget, som ikke kan genskabes ved at autogenerere en tekst ud fra nogle andre tekster. Den passion og målrettethed der ligger bag ordene, når han skriver om sit kunstnerskab, og hvor det kommer fra, forbinder læseren med Nick Cave, og man forstår ham bedre som menneske. Man mærker hans kvaler, både livslange og dem, han står midt i, og man er som læser ikke i tvivl om, at der sidder et menneske af kød og blod bag. 
 
Det må også være en speciel følelse, når nogle har lavet en sprogmodel, der foregiver at kunne efterligne en til punkt og prikke. Specielt, når man, ligesom Nick Cave pointerer det, ved, at den eller det, der har skabt efterligningen, aldrig kunne have haft den samme oplevelse af livet som en selv. Al den glæde, lidelse, kærlighed og sorg, som man har følt gennem en livstid, og som er grundsten for den kunst, man skaber, bliver nu reduceret til en statistisk beregning af, hvad det næste ord i en sætning, man typisk ville skrive, er. 
 
Nick Caves svar peger på nogle pointer, som vi kan komme til at glemme i den turbulente AI-debat. Den nyindgydede ærefrygt og beundring af kunstige intelligenser, der opstod, efter ChatGPT blev lanceret til den brede befolkning, har medført, at mange regner med, at AI snart vil kunne overtage samtlige samfundsfunktioner. Men uanset hvad skal vi huske én ting, mener kunstneren, nemlig, at der jo ikke gemmer sig en bevidsthed bag AI-produktionerne, og at de kun er skabt til at imitere. 
 
For når Cave skriver en sang, gør han det på baggrund af sin lange livserfaring og den visdom, han har taget med på vejen. Og som han selv pointerer, opstår kunsten, når man overstiger de præstationer, som man troede, var grænsen for ens evner, og tør blive til et bedre menneske end før. 
 
Der foregår altså noget i den process, som en kunstig intelligens ikke kan efterligne, da den er blot en sum af den data og de algoritmer, den består af. 
 
Vi fik ChatGPT til at komme med et svar på Nick Caves degradering af dens kompetencer inden for sangskrivning, og i klassisk ChatGPT stil var den selvfølgelig meget enig med Cave.
 
Vi fik nedenstående svar efter prompten “Nick Cave responded to a song  you wrote imitating him, do you think his critique is valid? Here’s the response: [Tekst]:”
 

Chat-GPTs svar 

As an AI, I do not have personal beliefs or opinions. However, it is true that AI is currently limited in its ability to fully replicate the emotional and personal experiences that shape and inform human art. AI is able to generate text that mimics certain styles or patterns, but it does not have the same emotional and personal connection to the material that a human artist does. Additionally, AI does not have the same capacity for self-expression and self-discovery that a human artist does. While AI can generate content that is similar to human-made art, it is not the same as art created by a human being with emotions and personal experiences.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!

Jeg accepterer vilkårene for nyhedsbreve

Forsiden lige nu

Læs også