Kommunikationsforum

Værd at vise   

Ugens budskab: Regeringens spindoktorer koster os danskere over 30 millioner kroner. De får omkring en million hver, og statsministerens tre får mest. AI er mere klog end ventet, men ikke klog nok til at forklare sig selv godt nok. Det er totalt svært at overskue og finde rundt i det nye AI-landskab. Det kan infografik heldigvis løse. Til gengæld skaber kunstneren Refik Anadol helt subtilt kaotiske AI-billeder. Nyt studie viser, at vi er lykkeligst som 70-årige. Recessionen rammer nu slik og søde sager overalt i Europa. Snart rammer det de danske guldkarameller. Kilde: Kforum Infografik. 
Vi samler hver uge visualiseringer af kommunikation, som er værd at vise og dele. Nogle er visuelle kommentarer til aktuelle historier, og andre er nye visualiseringer af fagets store, evige spørgsmål. Fælles for dem er, at de gør os klogere på vores fag og samtid. Kort sagt, vi samler, hvad der er værd at vise lige nu.  Kilde: Refik Anadol
Vi samler hver uge visualiseringer af kommunikation, som er værd at vise og dele. Nogle er visuelle kommentarer til aktuelle historier, og andre er nye visualiseringer af fagets store, evige spørgsmål. Fælles for dem er, at de gør os klogere på vores fag og samtid. Kort sagt, vi samler, hvad der er værd at vise lige nu.  Kilde: Refik Anadol
Diagrammet er lavet med tal fra Økonomistyrelsen, der angiver, hvilken økonomisk ramme de specielle rådgivere skal have løn indenfor. Det tal, som er brugt, er det højst mulige beløb, en rådgiver fra et givent ministerium kan få. Kilde: Kforum Infografik.
 

Spin for millioner

 Den samlede spin-omkostning kommer op omkring 30 millioner kroner om året, men enkelte spindoktorer har lønninger op mod halvanden million kr. Næppe overraskende får statsministerens hele tre spindoktorer mest af dem alle.
 
Spindoktorlønningerne er under lønnen i den private sektor. Her ville en beslægtet stilling med samme ansvar give væsentligt mere.
 
At vi betaler omkring en million, er dog dyrt, hvis rollen er mere telefonsluse og pressekontakt end policy. I nogle ministerier er det mere det første end det sidste, og så er pengene givet skidt ud. Valget af spindoktorer følger sine egne traditioner med fokus på partitro spindoktorer. For de socialdemokratiske ministre tegner sig et billede af en fætter-kusine-fest med socialdemokratiske insiders, som er gift med hinanden og rejser i universet af socialdemokratiske topposter i årevis, med Jens Christiansen som det bedste eksempel. SVM-regeringen har dog åbnet op med Moderaterne og giver plads til helt nye profiler omkring det helt nye parti. Hvad alt andet lige er et frisk pust ind i en verden, som længe har været skarpt opdelt i blå og rød. Nu er der kommet en lilla mellemfarve med egne spindoktorer, som nok er partitro, men ikke vokset op i partierne, som vi kender det fra den klassiske socialdemokratiske spindoktor. 
 
 
 
 
Her er et fint og tiltrængt overblik over generative AI-modeller og applikationer. Kilde: Sequoia
 
 
Grafik2
En mere visuel kategorisering af AI. Her som forskellige tekst til Y-teknologier. Kilde: Twitter
 
 
 
AI-tidslinjen fra Sequoia, som viser, hvor udviklingen bevæger sig hen mod 2030. Slutpunktet er film og videospil som personaliserede drømme. Kilde: Sequoia
 
 

En god genvej til det generative AI-landskab  

 
Generativ AI har skabt en skov af nye firmaer, begreber, platforme og teknologier.  
Hvad der har gjort det hele meget uoverskueligt. For hvem vinder egentlig kapløbet om at være den, som flest bruger mest? Hvilke virksomheder løser hvilke problemer hvordan? Og mange andre uafklarede spørgsmål. Her har den berømte VC-fond Sequoia skrevet en fin introduktion til generativ AI. I denne gennemgang er to gode infografikker, som netop viser, hvilke firmaer der løser hvilke problemer. De har også lavet en tidshorisont, hvor man kan følge teknologiens udviklingen og mulige fremtid. Alt sammen noget, som skaber et meget tiltrængt overblik, hvilket derfor er værd at vise og dele. Et mere visuelt udtryk af samme data findes her.  
 
 
 
 

 
Liv, alder og livsglæde: Livsglæden topper når du bliver 70 år 

 
Du er mest ulykkelig som 20-årig og mest lykkelig som 70-årig. Pensionsalderen er med alt tydelighed en gylden tredje alder. Det er komnklusionen af en stor amerikansk undersøgelse opsamlet af Flowing Data. De henviser også til en interessant undersøgelse af arbejde versus arbejdsglæde.  
 
 
 
Her hvordan en AI model drømmer om efter at have set og analyseret samlingen af 200 kunstværker på MOMA ifølge kunstneren Refik Anadol. Kilde. Refik Anadol. 
 
 

AI-visualisering som AI-kunst 

AI er ikke blot teknik, men også et nyt kreativt udtryk. Internationalt udforskes AI som kunst helt sublimt af kunstneren Refik Anadol på MoMA netop nu. Han har netop spurgt sig selv: Hvad ville en AI-model drømme om efter at have set samlingen af kunst på MoMA? Svaret er et audiovisuelt kunstværk, hvor AI fortolker og transformerer mere end 200 kunstværker fra MoMAs samling. 
 
Kilde: MoMA, Refik Anadol. 

 
Vi må tage det sure med det dyre: Inflationens næste offer er prisen på slik og sukker 

 
Først var det energi. Nu er det slik og sukker. Prisen på sukker stiger overalt i Europa nu. Det vil gøre slik og søde sager meget dyrt i 2023. I Frankrig betaler de nu 23 pct. mere end for blot et år siden. Mens italienere og spaniere betaler helt op til 51 pct. Endelig er prisen steget helt vildt dramatisk, med hele 63 pct., i Tyskland på blot et år. Årsagerne er mange, vigtigst er dog de stigende energipriser. Suk og surt. Gad vide, hvornår det rammer de danske guldkarameller? 
 
Se blot her fra The Economist. Prisen på sukker stiger dramatisk. Gad vide, hvornår det rammer Danmark? Kilde: Economist
 
 
 
 
 
 

Biodiversity kollapset er virkeligt og uhyggeligt 

Ifølge en større videnskabelig undersøgelse er den globale insektpopulationer på vej mod udryddelse. Resultatet er "katastrofalt sammenbrud af naturens økosystemer". Forskningen viste, at 41 procent af verdens insekt arter er i frit fald, mens en tredjedel er decideret truet. Insekternes udryddelseshastighed er otte gange hurtigere end pattedyr, fugle og krybdyr, og der er antydninger om, at de helt kan forsvinde inden for et århundrede. 
 
 
Kilde: weforum.org
 
Selvom det ser grælt ud med økosystemet når, man ser på udrydelsen af dyrearter, viser dette diagram at der dog er fremskridt på vindkraft fronten. 
 
PS:  
Finder du selv nogle gode datavisualiseringer, vi bør dele, er du altid velkommen til at sende dem til info@kforum.dk. På forhånd tak for hjælpen.  

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!

Jeg accepterer vilkårene for nyhedsbreve

Forsiden lige nu

Læs også