Interview: Danmarks første AI-genererede kampagne

&Co. har lavet Danmarks første store AI-genererede kampagne sammen med Danske Spil for deres Eurojackpot-spil. Ifølge Morten Saxnæs, Communications Planning Director i &Co., kommer vi til at se meget mere AI i kampagner fremover.
AI har genereret billedet til denne kampagne for Eurojackpot, som hænger på Nørreport. Foto: LinkedIn
AI har genereret billedet til denne kampagne for Eurojackpot, som hænger på Nørreport. Foto: LinkedIn
Danmarks første og måske verdens største generative AI kampagne hænger midt på Nørreport lige nu.
 
Bureauet &Co. har lavet en kampagne for Danske Spils Eurojackpot-lotteri, hvor billederne er genereret af AI fra Midjourney. Og et af dem hænger altså som et 135 m2 stort banner på Nørreport.
 
Hos &Co. har man brugt kunstig intelligens i sit arbejde i over et halvt år nu som et internt arbejdsredskab. Nu er det så blevet forfremmet til et redskab, der bruges direkte i en kampagne til at skabe billederne. 
 
Men faktisk var det ikke, fordi man søgte at lave kampagnen med AI. Det gav bare det bedste resultat. 
 
"AI'en kunne give os det visuelle udtryk, vi søgte. Idéen var ikke at bruge AI, det var ikke en AI-kampagne. Vi fik bare et fedt visuelt udtryk fra Midjourney, som har en særligt stil, der passede vildt godt til, hvad vi søgte," siger Morten Saxnæs, Communications Planning Director i &Co. og fortsætter:
 
"Vi kunne også have brugt en fotograf eller en kreativ til at lave kampagne, men de ville have et andet udtryk. Midjourneys udtryk er magisk og drømmende, som passede perfekt til den storhed i de drømme, som vi vil have danskerne til at drømme," siger Morten Saxnæs.
 

Ændrer måden, vi arbejder på

AI'en har ikke blot skabt billederne til kampagnen. Den har også ændret måden, man arbejder med kampagne på. En af de helt store fordele er, at man i højere grad kan samarbejde i realtid med kunderne, hvor man normalt sender præsentationer frem og tilbage, hvilket kan tage dage- og ugevis.
 
"Når du kan arbejde kreativt i realtid, skaber det nye dynamikker mellem kunden, bureauet og de kreative. Hvis kunden kommer med feedback, så kan man teste det realtime. Det skaber en helt ny dynamik og synergi, hvor man kan lege med tingene. Man kommer meget tættere på hinanden i samarbejdet, og det burde alt andet lige give bedre resultater," mener Morten Saxnæs.
 
Hos Danske Spil har man været positivt overrasket af AI efter samarbejdet om kampagnen, som marketingdirektør, Martin Dalsgaard Andersen, beskriver som en lærerig proces.
 
"Det har været spændende at prøve at være pioner inden for området. Vi er klar på at teste nye teknologiske muligheder for at gøre en forskel i vores arbejde, og jeg tror, at AI kommer til ændre måden, vi arbejder på. Det bliver i højere grad et indspark i den kreative proces," siger han.
 
Billeder fra kampagnen lavet af AI fra Midjourney. Foto: PR
 
Martin Dalsgaard Andersen tror ikke, at brugen af AI altid er mere effektivt i slutresultatet, men mener, at man langt hurtigere kan få testet sine indledende idéer af og bruge mere tid på sparring, fordi man hurtigt har noget visuelt at forholde sig til. Og niveauet på AI'en overraskede ham.
 
"AI'en kom frem til billeder, der var mere fantasifulde og drømmende, end vi selv kunne have fundet på og skabt. Den ramte ret spot on i forhold til vores indsigt om, at dem, der spiller Eurojackpot, har svært ved at forestille sig, hvad man skal bruge så mange penge på. Det er meget imponerende," siger han.
 

Hop på vognen eller fald bagefter

Kigger vi mod fremtiden, kan man ikke komme uden om AI, som en del af værktøjskassen, mener Morten Saxnæs. Han ser den teknologiske udvikling som en naturlig udvikling, som man enten kan følge med på eller risikere at være håbløst bagud.
 
"Dem, der omstiller sig, får en fordel. Man skal se AI som en udvidelse af værktøjskassen, og der passer gamle processer ikke nødvendigvis til. Kigger vi ind i fremtiden, bliver det endnu mere sat på spidsen, fordi man vil skabe nye samarbejdsmuligheder med kunstig intelligens, som ikke nødvendigvis gør ens arbejde nemmere, men nok federe," siger Morten Saxnæs.
 
 
Netop pointen om, at AI ikke er en nem genvejsløsning, vil Morten Saxnæs også gerne slå fast. Arbejdet med kampagnen er ikke gået hurtigere eller blevet nemmere, fordi man har brugt Midjourney til at lave billederne.
 
"Vi har kigget på hundredvis af variationer af billeder og vendt og drejet dem. Det har taget tid og været en ny proces at arbejde med AI. Det har givet plads til samtaler omkring kreativiteten og muligheder, man normalt ikke kan få i de gamle processer. Så det er ikke et skud i bøssen, og så har vi et billede. Det er faktisk ret komplekst, men giver mulighed for at skabe endnu federe kampagner," siger han.
 

Pas på med at være for ukritisk

På mange måder lyder brugen af AI i kampagner som en no-brainer, men man skal holde tungen lige i bunden og ikke bruge den ukritisk. Nogle gange rammer AI'en ved siden af.
 
"Teknologien må ikke stå alene. I nogle tilfælde skyder den forkert, så man kan ikke forholde sig ukritisk til dens forslag. Det skal være et hjælpemiddel - med streg under hjælpe - og et supplement til ens øvrige viden og kompetencer. Man skal gerne have et par sæt kritiske øjne indover, så man ikke laver noget, der giver de forkerte associationer," siger Morten Dalsgaard Andersen.
 
Billeder fra kampagnen lavet af AI fra Midjourney. Foto: PR
 
Desuden skal man også være opmærksom på, at AI-generet indhold lige nu befinder sig i lidt af en juridisk gråzone, hvor går den, så går den. Men der er ingen lovmæssige retningslinjer endnu.
 
"Vi har købt adgang til Midjourney, der giver os ret til kommerciel brug af billederne. Vi har ikke forholdt os til copyright som sådan. Det er stadig en gråzone, som der forhåbentlig kommer afklaring på, så man kan arbejde inden for definerede rammer," siger Morten Saxnæs.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også