Kommunikationsforum

En analyse af Kim Hyesoons digtsamling Dødens selvbiografi

af Sigrid Storm Nielsen, Annemette Øhlenschlæger Poulsen
Vores speciale tager udgangspunkt i en akademisk interesse for litteraturens potentiale til at formidle erfaringer og skabe kulturel udveksling i en global verden. Gennem en undersøgelse af digtsamlingen Dødens selvbiografi (2021) af den sydkoreanske digter Kim Hyesoon er specialets formål at præsentere nuancerede perspektiver på litteraturens evne til at formidle erfaringer mellem mennesker, som lever langt fra hinanden både fysisk, kulturelt og erfaringsmæssigt med en opmærksomhed på almenmenneskelige erfaringer disse forskelle på trods. 
 
Det har været et mål for os at tilrettelægge en undersøgelse, der ikke blot anskuer værket som et æstetisk produkt, men også som en aktør i den sociale verden. Dette danner grundlag for specialets undersøgelse af værket i to dimensioner. Først en klassisk litteraturteoretisk analyse af Dødens selvbiografi, hvor vi har systematiseret og skabt sammenhæng i et umiddelbart fragmenteret og svært tilgængeligt værk, som insisterer på at italesætte døden på en yderst nuanceret måde og gennem et væld af stemmer, der aldrig viger fra de udstødtes og glemte eksistensers historier.
 
Dernæst har vi undersøgt Dødens selvbiografi gennem en receptionsanalyse af data, vi har indsamlet i et feltarbejde i både Danmark og Sydkorea. I feltarbejdet læste vi værket i læsegrupper med metoden guidet fælleslæsning [Shared Reading] for gennem højtlæsning og samtaler om digtene at undersøge interaktionen mellem værk og læser. Formålet var at udvide den klassiske læsning til også at rumme, hvordan litteraturen også har et potentiale som aktør i den sociale verden. Feltarbejdet afstedkom en indsigt i, hvordan læserne i de guidede fælleslæsninger i både Sydkorea og Danmark italesætter deres forhold til abstrakte begreber som liv og død, hvorved værket giver anledning til en refleksion over almenmenneskelige erfaringer, hvilket, vi mener, giver Dødens selvbiografi, og litterære værker i det hele taget, et særligt potentiale til at mindske afstande mellem mennesker i en global verden.  
 
Specialet er skrevet af Annemette Øhlenschlæger Poulsen og Sigrid Storm Nielsen ved Dansk på Roskilde Universitet og blev bedømt til karakteren 12.
 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!

Jeg accepterer vilkårene for nyhedsbreve

Forsiden lige nu

Læs også