Reality er skumkedelig
Typisk at danskere er så anarkistiske og antiautoritære, at de ikke finder sig i straf og gør ting, som ville være utænkeligt i alle de andre lande, hvor konceptet har været en succes. Og dejligt er det, at de åbent siger dét, mange sikkert tænker: 'programmet er skumkedeligt'. Især fordi reality-tv er udråbt som den nye virkelighed, og fordi eksperter har været bekymrede for en-dags berømmelseskulturen, hvor unge stiller op i række for at opleve "once in a life tv-star" tilværelsen.
Hvorfor har så mange så alligevel gloet på Big Brother og dens sidestykke Baren på TV3 ? Primært fordi unge i dag selv skal danne sig deres identitet uden tydelige rollemodeller og i frit valg. Uden disse traditionelle forbilleder er det i høj grad blevet interessant at se, hvordan andre reagerer, tænker og føler under pres og gruppepres ved banale hverdagsrelationer fra toiletbesøg til småskænderier.
Ens livsstil er ikke givet, man kan selv vælge - og man kan skifte. Derfor er det interessant at se andres livsstil - herunder fx for unge indvandrere. Her lærer de kulturens grundliggende forestillinger - det der normalt ikke tales om, bare gøres. Identitetsarbejdet er bare så langstrakt og banal en affære i virkeligheden, at de unge foretrækker de mere fiktive skabeloner, de mere sammenklippede programmer. Hvad enten det er dokusoap som Big Brother og Baren eller fiktion som Baywatch og Rejseholdet.
17.04.01