Kommunikationsforum

Spindoctors gavner demokratiet

Spindoctors er upopulære - de skader demokratiet og skaber populisme. Sådan lyder det ofte fra samfundsdebattører, og derfor er mange politikere forsigtige med at fortælle, hvordan de til dagligt arbejder tæt sammen med de professionelle PR-folk. Ugens profil Steen Rystrøm er spindoctor for socialminister Henrik Dam Kristensen og kan ikke forstå hemmelighedskræmmeriet. Han mener, at spindoctors gavner demokratiet og kan være med til at skabe tættere dialog mellem borgere og politikere.
af Louise Witt-Hansen
Per Rystrøm er cand. scient. pol og 30 år

Nuværende stilling: Pressechef for Socialminister Henrik Dam Kristensen gennem 4 år.

Tidligere stilling: Informationschef for Kommunernes gensidige Forsikringsselskab.

 


"Jeg er spindoctor, hvis man med spindoctor, mener en person, som er med til at nuancere de politiske sager, der bliver taget op i pressen. Ofte er den politiske dagsorden i medierne skabt af dygtige kommunikationsfolk, som er ansat af interesseorganisationer eller virksomheder til at få mærkesager sat på avisernes spisesedler. Svage grupper i samfundet kan komme til at betale prisen for, at de ikke på linie med de professionelle kan producere overskrifter. Politikerne har derfor et ansvar for at sætte de mediehistorier, som bliver skabt af snævre interesser, ind i et samfundsperspektiv. Og det er det, jeg hjælper Henrik Dam Kristensen med at gøre."

 

Det lyder som om, at der er gode argumenter for, at spindoctors gavner demokratiet, hvorfor er der så al det hemmelighedskræmmeri omkring politikernes PR-folk?
" Jeg forstår det heller ikke. Der er ikke noget odiøst i, at man arbejder professionelt med politisk kommunikation. Tværtimod så er det nødvendigt for, at den politiske debat ikke bliver skæv. F.eks. kan en debat om salmonella i medierne blive forvrænget af, at der er nogle stærke interessegrupper, som får lov at sætte dagsorden. Jeg har masser eksempler på, at politiske beslutninger styres af påvirkninger fra dygtige kommunikationsfolk - sommetider på en uheldig måde. Som spindoctor skal jeg forhindre uheldige påvirkninger ved at sætte en anden dagsorden i pressen.

 

Hvis det er dig, som sætter ministerens politiske dagsorden i pressen, er det så ikke dig i stedet for ministeren, som skaber politik?
"Hvis jeg lavede min egen politik, ville jeg blive fyret. Min funktion er en anden - nemlig at få politikken til at virke. Og politikken virker først, når den bliver kommunikeret ud til borgerne. Hvis Henrik Dam Kristensen f.eks. vil have sagsbehandlerne ude i kommunerne til at behandle kontanthjælpsmodtagerne anderledes, så kan han ikke bare sende dem en stor fed lov. Sagsbehandlerne skal forstå værdierne bag loven for at handle anderledes, og de værdier skal kommunikeres gennem andre kanaler end selve loven."

 

Tættere dialog
Sommetider er journalister og politikere så optaget af deres interne diskussion, at det virker som om, de glemmer, at der er en befolkning, som lytter med, og som diskussionen burde være relevant for. Hvordan kan man dæmme op for det indspiste politiske miljø?
"Sidste forår afholdte man en masse folkehøringer, og selvom mange har kaldt folkehøringerne for populistiske, oplevede jeg, at der opstod en direkte dialog mellem ministeren og befolkningen. Jeg tror, at den politiske kommunikation har godt af at komme back to basic, så politikerne får indblik i, hvad borgerne tænker til dagligt. Henrik Dam Kristensen har f.eks. fået 1200 ældre til at skrive dagbog en dag, og således fået indblik i mange menneskers liv og problemstillinger. Vi skal blive bedre til at tænke i andre kommunikationskanaler end de traditionelle som f.eks. TV-avisen. Internettet er selvfølgelig en væsentlig kanal, men også fagblade og andre mindre medier."

 

Hvad er din vision for den politiske kommunikation?
"Det væsentligste ved den politiske kommunikation er at viderebringe værdier, som ændrer noget i samfundet. Den politiske kommunikations formål er altså ikke at øge den enkelte politikers popularitet, men at få folk til at handle anderledes."

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu


Læs også