Kommunikationsforum

Fatal brugervenlighed

Dårlig brugervenlighed på en stemmeseddel i Palm Beach truer med at afgøre det amerikanske præsidentvalg.

Aldrig har brugervenlighedskonsulenterne haft et bedre argument for deres dyre ydelser. Efter fintællingen torsdag fører George W. Bush med blot 327 stemmer i Florida. Og han kunne meget vel have været bagud, hvis stemmesedlen i Palm Beach var blevet testet af en brugervenligheds-konsulent inden valget. Meget tyder nemlig på, at stemmesedlen flyttede en del stemmer fra Al Gore til den højreradikale reform-kandidat Pat Buchanan.

 

Forvirrende stemmeseddel
Ved første øjekast er stemmesedlen ellers logisk nok. Små pile ved kandidaternes navne angiver tydeligt, hvor man skal sætte krydset. Eller gør de? Mange påstår, at de har sat krydset forkert, fordi afmærkningsfeltet ved Al Gore er det tredje i rækken, selv om Al Gore er nummer to på venstre side af listen. Forvirret? Meget tyder på, at vælgerne i Palm Beach var det.

 

 

Urealistisk mange stemmer til Buchanan
Den højreradikale Pat Buchanan fik 3.704 stemmer ud af 19.121 i Palm Beach. Området er ellers udpræget demokratisk med en overrepræsentation af jøder, der næppe sympatiserer med Buchanans anti-israelske synspunkter. Valgforskere er derfor enige om, at der er tale om en fatal fejl. Og selv Pat Buchanan er enig.

 

Stemmesedlerne kasseret
Stemmesedlerne i Palm Beach er nu blevet kasseret, og mange demokratiske vælgere kræver omvalg. Om det kommer til at ske, ved vi ikke endnu. Men én ting er sikkert. Brugervenlighedskonsulenternes hovedargument nummer ét er endnu engang blevet bekræftet: Djævlen gemmer sig i det tilsyneladende logiske design.

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også

Job