17 ideer som vil forandre din forretning
1. Advantaged Supply Chain Management – at styre logistikken
Advantaged Supply Chain Management handler om, at virksomheder målrettet skal styre sine forsyningskæder. Det spørgsmål, som enhver virksomhed må stille sig selv, er: Hvordan får vi vores produkter transporteret fra det billigste produktionssted til kunden. Det handler med andre ord om at håndtere logistik på den bedste måde, hvilket kun bliver vigtigere desto mere virksomheden indgår i det globale marked, hvor outsourcing dagligt finder sted. Outsourcing går helt elementært ud på, at en virksomhed flytter sine aktiviteter hen til de steder, hvor omkostningerne er lavets. Det betyder dog, at en virksomhed kan have aktiviteter flere steder med potentiel forvirring til følge. Advantaged Supply Chain Management går ud på at komme denne forvirring til livs gennem målrettet styring. Forskellige rådgivningsfirmaer og typer af software tilbydes her til virksomheden i kampen for øget effektivitet. Pointen er, at forsyningskæderne i mange virksomheder kan optimeres.
Kforums råd: Fremtiden bringer kun mere outsourcing, så få styr på logistikken
Læs mere her:
Harvardbusiness' artikel om ASCM
2. Channel Champions – at personalisere produktet
Channel Champions handler om, at virksomheder er nødt til at skelne mellem kunder. For hver kunde kræver personlige betjening. Når man skal skelne mellem kunder, kan man gøre som Dell. De sælger både færdige computere og lader også folk samle deres egen. Det er one-to-one, individualiserede produkter til den enkelte kunde. Den gammeldags fordistiske samlebåndsproduktion er ikke tilstrækkelig længere. Den ekstra værdi som en virksomhed kan indtjene, opstår nemlig uden for fabrikkens mure i relationen til kunden. En channel champion er direkte oversat en kanalmester, det vil sige en mester til at håndtere de kanaler (relationer), der skal være mellem virksomhed og kunde. Det handler om kundepleje, service og skræddersyede tilbud. Det handler om at dyrke de kanaler, som produkter markedsføres igennem. For personaliserede produkter er vejen frem.
Kforums råd: Drop Ford. Tænk personligt og bliv en channel champion
Læs mere her:
Channel Champions. En bog af Steven Wheeler og Evan Hirsh
Artikler fra Meansbusines om Channel Champions
Bog om one2one marketing af Don Peppers
3. China Inc.– at forstå den kinesiske vækst
Den kompromisløshed og iver, der driver den kinesiske økonomi, skaber vækst. Forklaringen er den nye måde at sammenblande virksomhedsdrift og statslig styring på. Den billige og meget arbejdsomme arbejdskraft bliver stimuleret af de kinesiske reformer, mens reformiveren bliver stimuleret af de økonomiske resultater. Hvis vestlige virksomheder vil følge med Kinas rasende tempo, er de nødt til at forholde sig til Kinas særlige miks af statslig kontrol og innovativ iver. For man kommer ikke uden om Kinas 1.3 milliarder mennesker. Både som konkurrenter, men i særdeleshed også som kunder. Andre spørgsmål, såsom civile rettigheder, levestandard, arbejdsbyrde og økologi - rejser sig dog i kølvandet på det kinesiske Imperium.
Kforums råd: Vi er på vej ind i det kinesiske årtusinde – glem aldrig det
Læs mere her:
China Inc. En bog af Ted C. Fishman
Analyse af det kinesiske marked
Artikler fra Meansbusines om China Inc.
4. Complexity Theory– at beherske de komplekse systemer
Markedet og virksomhederne er komplekse systemer, som kan virker fuldstændig uoverskuelige. Men de kan kontrolleres gennem grundige analyser. Kompleksitetsteorien handler om, hvordan virksomheder ikke kan komme uden om kompleksiteten ved at ignorere den. Derimod er det vigtigt at analysere og bearbejde den. Når man forstår den måde, som komplekse systemer udvikler sig på, har man nemlig lettere ved at handle effektivt i virksomheder og på markeder. En virksomhed må altså helt konkret bruge tid og ressourcer på at reducere kompleksiteten gennem kortlægning af aktiviteter, vel vidende at systemer ikke er statiske. Kompleksitet er en vækstbetingelse.
Kforums råd: Kompleksitet kan overskues ved analyse
Læs mere her:
Analyse af kompleksitetsbegrebet af Dave Snoden
Tidsskrift om kompleksitetsteori
Artikler fra meansbusines om kompleksitet
Artikel af Jonathan Rosenhead om kompleksitetsteori
5. Corporate Governance Reform – at tænke i god selskabsledelse
CG er en samlet betegnelse for holdninger omkring den overordnede ledelse i en virksomhed, og den omfatter såvel strukturen som de enkelte processer. CG fokuserer på forholdet mellem ejere, bestyrelse og direktionen. CG er defineret som de mål, et selskab styres efter, og de overordnede principper og strukturer, der regulerer samspillet mellem ledelsesorganerne i selskabet, ejerne samt interessenter. Det er vigtigt for en virksomhed at forstå, at hvis den ikke tænker i god selskabsledelse, må der reformer til. For god CG betaler sig ved at skabe tillid hos aktionærerne og interessenterne om, at selskabets ressourcer udnyttes på den bedst mulige måde. Man kan også tale om Open-Book Management her. Det handler om, at virksomheder får succes ved at åbne deres “bøger” for alle medarbejdere og aktionærer. Den moderne verden kræver nemlig transparente, åbne, etiske og demokratiske virksomheder. Det må en ledelse tage højde for. Både for åbenhedens skyld men også fordi, at medarbejdere, der kan gennemskue virksomheden, kommer til at føle større ansvar for den.
Kforums råd: Virksomheden er til for aktionærerne. Åbenhed er vejen frem
Læs mere her:
International hjemmeside om CG
Artikel fra Kforum om CG og CSR
Artikler om open-book management
Konference om CG 5.-6. oktober i KBH
6. Corporate Values– at tænke i moralske baner
De virksomheder, der bekymrer sig om etik, tillid, borgerskab og endda begreber som mening og spiritualitet på arbejdspladsen, klarer sig bedre i konkurrencen. Det er altså bydende nødvendigt for en virksomhed, at den får artikuleret sine værdier med omtanke. En moderne virksomhed uden værdigrundlag er dømt til at gå neden om og hjem. Ganske enkelt fordi medarbejderne kræver meningsfuldt arbejde og kunderne søger en moralsk identitet, når de køber produkter.
Kforums råd: Få dig en værdi eller gå til grunde
Læs mere her:
7. Customer Relationship Management – at stå en for en
CRM er en forretningsstrategi, der fokuserer på at fastholde kunder ved at komme så tæt på dem og deres behov som muligt. Det går ud på at tænke strategisk omkring relationer. Det gælder jo om at være en channel champions, og det bliver man ved at være god til at pleje relationerne til kunden. Den hårde konkurrence gør nemlig, at kunderne kan stille krav om personlig behandling.
Kforums råd: Go personal - one2one marketing er fremtiden
Læs mere her:
8. Disruptive Technology – at komme udviklingen i forkøbet
Disruptive Technology er en teori om, hvordan et nyt produkt/fænomen vil overtage markedet på det gamle produkts/fænomens bekostning. Det nye produkt udkonkurrerer det gamle, fordi det ganske enkelt er bedre. Bilen erstattede hesten. Det digitale fotografi erstatter det kemiske. Vil ebooks erstatte papirbøger? For en virksomhed gælder det om altid at være på forkant med udviklingen. Hvis ikke virksomheden er det, vil en disruptive technology pludselig overtage markedet.
Kforums råd: Opfind eller stjæl din egen disruptive technology
Læs mere her:
Bog om DT af Clayton M. Christensen
Artikel om DT fra Washingtontechnology
9. Emerging Markets– at se potentialet i ulandene
Efterhånden som verdens diktatoriske stater taber magten, vokser der nye markeder frem. Emerging Markets handler om, at virksomheder må være yderst opmærksomme på disse nye åbne markeder. For der er tale om rigtig mange mennesker, der vil købe vestlige produkter. Det drejer sig om produkter som tøj, teknologi og andre imagerelaterede livsstilsprodukter. Købekraften er måske ikke stor pt., men en kæmpestor økonomisk middelklasse er ved at udvikle sig, og købekraften bliver stor. Det gælder for den enkelte virksomhed om at få foden inden for.
Kforums råd: Døren er åben, gå ind. Mulighederne er der
Læs mere her:
Artikler fra Meansbusines om emergin markets
10. Enterprise Resilience– at forudsige fremtidens risici
Der er store risici forbundet ved at drive virksomhed. Ulrich Beck har beskrevet nogle af disse i bogen ”Risikosamfundet”. En moderne virksomhed skal kunne håndtere tilfældigheder og beskytte sine interesser mod morgendagens risici; terror, epidemier, finansielle kriser, leveringsproblemer, virus fra internettet og andre potentielle katastrofer. Det er vigtigt for en virksomhed at arbejde med forudsigelser og skabe nødplaner mod risici, for så lever man længere i en global risikofyldt og kompleks verden.
Kforums råd: Kom fremtidens risici i forkøbet - brug ressourcer på forudsigelser
Læs mere her:
Artikel fra CIO om Enterprise Resilience
Artikel fra The Ohio State University
Ulrich Becks bog om Risikosamfundet
Artikler fra Strategy-business
11. Execution– at være handlekraftig
Som Larry Bossidy og Ram Charan har pointeret i deres bog ”Execution”, er den altafgørende kvalitet hos en virksomhedsleder evnen til at føre ideerne ud i livet. Man kan have nok så mange fine visioner og et stort flot værdigrundlag, men hvis ikke tankerne bliver ført ud i livet, dør virksomheden. God ledelse er handling, der giver genlyd i virksomheden fra top til bund. De bløde værdier skal til, men alle virksomheder har brug for kontante, handlestærke ledere.
Kforums råd: Ord, som ikke følges af handling, er meningsløse
Læs mere her:
Larry Bossidy og Ram Charans bog
Introduktion til begrebet af Bossidy og Charan
Artikler fra Meansbusiness om Execution
12. Godzillas– at ændre den etablerede praksis
Nogle virksomheder raserer landskabet som et andet godzilla-monster. Kenichi Ohmae kalder derfor disse virksomheder “godzillas”. Det er virksomheder som Toyota, der bryder den etablerede praksis. Det er forskelligt, hvad de raserende godzillas gør. Toyota har eksempelvis indført Lean-konceptet. Andre virksomheder gør noget andet. Det, der dog kendetegner disse godzillas, er, at de gør noget, der reducerer omkostningerne på dramatisk vis og forandrer spillereglerne for, hvordan man driver virksomhed.
Kforums råd: Be a godzilla – du kan ændre spillereglerne
Læs mere her:
Artikel om Kenichi Ohmae fra Leighbureau
Artikel om Formagt Invasions (det samme som Godzillas) fra Strategy-business.
13.Game Theory– at kende spillereglerne
Spilteori er studiet af chancer og optimal taktik i et spil. Det bruges inden for mange videnskaber, men er grundlæggende set en matematisk disciplin. Pointen er, at virksomheder kan komme langt med sandsynlighedsberegninger, for business er et spil. Og matematiske modeller afspejler og kan forudsige spillets gang. Spilteoriens fundamentale princip kan illustreres ved følgende eksempel:
Hr. Hvid, Hr. Grå og Hr. Sort skal i en truel (duel, bare med tre personer). Hr. Sort rammer plet en ud af tre gange. Hr. Grå rammer plet to ud af tre gange. Hr. Hvid rammer altid plet. De skal skiftes til at skyde, hvor den dårligste, altså Hr. Sort, starter. Spørgsmålet lyder så: Hvem skal Hr. Sort sigte på, for at han har størst chance? Svaret kunne umiddelbart være en af de to fjender, men det er det ikke! Hans største chance er at skyde op i luften. Herefter vil det være Hr. Grås tur og han vil gå efter Hr. Hvid, da Hr. Hvid er den farligste i spillet. Grunden til, at Hr. Grå ikke ønsker at skyde op i luften, er, at Hr. Hvid rammer plet hver gang - og han vil naturligvis gå efter den farligste, nemlig Hr. Grå, der rammer 2 af 3 gange. På denne måde har Hr. Sort den største chance i spillet - det betyder dog ikke, at han vinder med sikkerhed.
Hvis en virksomhed forstår dette princip, vil den kunne nå langt på det internationale marked. Det handler om at tænke taktisk og strategisk. For eksempel har Wall Street lært meget at den spilteoretiske matematik – lær af dem.
Kforums råd: Lær reglerne, ellers er det game over. Se filmen “A beautiful mind”
Læs mere her:
Wikipedias artikel om spilteori
14. Global Human Resources – at betragte verden som sin rekrutteringsplads
Store globale virksomheder kan ikke nøjes med at satse på hjemmeterritoriet, når det kommer til at ansætte ledere. De må rekruttere og udvikle folk fra potentielt set alle hjørner af verden. Global Human Ressources handler altså om, at virksomheder må anskue hele verden som dens arbejds- og rekrutteringsplads. Markedet er stort og internationalt. Kun den bedste arbejdskraft er god nok, og det kan være, hun/han findes i Bangkok. Gevinsten ved at betragte hele verden som rekrutteringsplads er, at sandsynligheden for at finde den bedst egnede og mest topkvalificerede leder er større.
Kforums råd: Lad dig ikke skræmme af udenlandsk arbejdskraft.
Læs mere her:
Virksomhed som har specialiseret sig i GHR
Virksomhed som har specialiseret sig i GHR
15. Glocalization– at være lokal i det globale
Glocalisation er et ord, der er opfundet af Roland Robertson. Det er sammensat af global og lokal. Begrebet omhandler det, at produkter og services er rettet mod det globale marked, men tilpasset kunder i lokale kulturer. Vil multinationale virksomheder være helt fremme, er de nødt til at være glocale. Selvom der også er meget ensretning i en global mainstream, er der stadig kulturelle forskelle af betydning. For eksempel kan McDonalds ikke præsentere den samme menu i Japan som i Afrika som i Danmark. Der må differentiering og tilpasning til. Og desto før de multinationale virksomheder erkender det, desto bedre vil de gøre sig i en glocaliseret verden.
Kforums råd: Vær lokal i det globale. Think glocal
Læs mere her:
Blog om Glocalisation af professor Craig Stroupe
Artikel fra Wikipedia om Glocalization
Artikel fra TakingITglobal om Glocalization
16. Increasing Returns – at bide sig sikkert fast i markedet
Nogle produkter og services vokser i værdi, desto mere de bliver brugt og distribueret eller spredt gratis. Operativsystemet Windows eller mp3-filformatet er gode eksempler på, hvordan disse ting bliver mere værdifulde for forbrugeren, desto mere de bliver brugt. Pointen er, at et produkt gør sig selv uundværlig, desto mere det overtager markedet. Hvis man kigger tilbage på sidst i 70’erne, var det ikke klart, hvilket computerprogram, der ville tage førertrøjen. Men da Microsoft havde fået det første tag i markedet, blev der tale om increasing returns: Microsoft overtog markedet med stort afkast til følge. For en virksomhed er der med andre ord rigtig god mening i at komme først og stærkest ind på et marked, for har produkt først låst sig fast i forbrugerens bevidsthed, ser det godt ud for bundlinien. Hvilken specifik strategi, man skal bruge for at nå dertil, er dog usagt. Men det kan måske betale sig at forære de første mange produkter væk for hurtigt at komme ind på markedet.
Kforums råd: Kom først - forær produkterne væk
Læs mere her:
Bog om Increasing Returns af Brian Arthurs
Artikel fra Cato om Increasing Returns
17. Innovation Incubators– at give rum for nytænkning
For virkelig at være innovative skal virksomheder investere i laboratorier, læringscentre, institutter og andre tænketanke, der kan opmuntre til, at kreative innovative mennesker kan opdyrke de nye ideer. Det vil være klogt at oprette disse fora isoleret fra hovedorganisationen, så man kan have helt andre kriterier for succes og tolerere fejl.
Kforums råd: Drop nultolerancepolitikken og skab innovation i små isolerede grupper
Læs mere her:
Artikel fra Djøf om Innovation Incubators
17 er mange, men 18 mangler
De 17 første ideer rummer hver især en hel verden af strategi, vision, mission, prioritering, rationalisering og navigering mellem bundliniefokus, øget vækst og menneskelige faktorer. Det er en vanskelig opgave at være virksomhed i det 21. århundrede. Der er så mange ting, der skal tages højde for. Man skal være en channel champion og forstå den kinesiske vækst. Man skal beherske komplekse systemer og udøve god selskabsledelse. Man skal tænke moralsk og på kunden og komme udviklingen i forkøbet. Og så er vi kun nået halvvejs i ideerne. 18 ideer mangler. Ideer, der også hver især rummer en hel verden af strategi, vision, mission, prioritering, rationalisering og navigering mellem bundliniefokus, øget vækst og menneskelige faktorer. Læs om de næste 18 ideer, der vil forandre din forretning, i næste uge på Kforum.
Læs artiklen med de sidste 18 ideer her