Kommunikationsforum

DR update er underrated

Leif Davidsen og Nikolai Thyssen har for nylig kritiseret DRs nye netkanal DR Update. Det skete blandt andet i P1-programmet ”Mennesker og medier”. De mener, at kanalen ikke har nogen journalistisk prioritering og består af korte, overfladisk nyheder. DR lefler for brugerne argumenterer de. Det har de jo helt ret i.
af Ernst Poulsen

Det er i hvert fald korrekt, at nyhederne er korte. Og - hvis man med at ”lefle” for brugerne mener, at vi tager udgangspunkt i, hvad de gerne vil bruge - ja, så må vi erkende os skyldige.

 

For selvfølgelig tager vi udgangspunkt i, hvordan læserne bruger nettet. Hvis vi ikke gjorde det, så ville kanalen jo ikke have skyggen af chance for at blive en succes. Netbrugerne har travlt. De sidder ofte på arbejde, og de skimmer først og fremmest siderne for at få et hurtigt overblik. De læser tonsvis af rubrikker og manchetter, og klikker dernæst videre til næste netavis - eller tilbage til arbejdet.

Men, selv om netlæserne skimmer meget, holder de sig ikke kun til at læse korte tekster på nettet. Hvis de først finder noget, de interesserer sig for og vil vide noget om, så læser de gerne lange tekster på skærmen.

 

De behov har vi forsøgt at tage højde for, da vi designede DR Update.

Derfor er DR Update også bygget sådan op, at nyhederne er lyn-hurtige, og på meget kort tid når forbi mange emner. Det er kort, og det er lige ind til pointen: ”Værsgo: Det er det, der sker lige nu”.

DR Updates opgave er ikke at analysere og fortælle hvorfor tingene sker, og hvad baggrunden er, og hvilken udvikling man kan forvente sig på længere sigt. Hvis vi forsøgte samtidigt at give brugerne hele baggrunden inden vi gik videre til næste Update-indslag, så ville vi have lavet et produkt, hvor vi forventede, at brugerne havde tid til at se en mellemting mellem Deadline og et langt indslag i TV-Avisen.

Det produkt ville sikkert være udemærket, men det giver ikke noget nu-og-her nyhedsbillede. Hovedparten af web-brugerne ville klikke bort efter mindre end et minut, og vi ville aldrig se dem igen.

Men, skulle Thyssen og Davidsen falde over noget, som de har særlig interesse i, så kan de godt få det. Vi linker meget ofte til længere artikler på dr.dk/nyheder, hvor man kan finde mere om baggrunden og mere analyse. Og skulle det ikke være nok, så linker vi ofte herfra til selve kilderne. Du vælger selv, hvilken historie og hvilken længde du har brug for.

 

Når Thyssen og Davidsen nedladende vrisser af DR Update, fordi de ikke får en komplet baggrund og en komplet analyse af alle nyhedshistorier, så er det altså en forfejlet kritik.

 

Thyssen og Davidsen mener, at netmedierne kun fokuserer på de hurtige nyheder, fordi det udløser klik og sidevisninger. Nuvel, nu er klik ofte lig med en vis form for brugerinteresse, og det er vel ikke altid et dårligt udgangspunkt at interessere sig for brugernes behov og vaner.

 

Slår man op i mediestatistikkerne (fdim.dk) vil man se, at interessen for hurtige nyheder er ca. 20 gange større end interessen for langsomme, analyserende nyheder. Derfor har vi med DR Update valgt at fokusere på de hurtige nyheder.

 

Leif Davidsen argumenterer for, at DR slet ikke burde have lavet DR Update. At vi burde spare pengene og i stedet burde levere en bedre og mere dybdegående TV-Avis - som i gamle dage.

Nu skal jeg egentlig ikke svare på spørgsmålet om DR Update overhovedet skal eksistere. Den prioritering afgøres højere oppe i DR end der, hvor mit skrivebord står.

 

Men, for egen regning kan jeg konstatere, at hvis vi fulgte det råd generelt på dr.dk, og KUN fokuserede på at give endnu mere baggrund, analyse og historisk indsigt, så ville www.dr.dk ende som en slags nettets svar på DR2, Information og Weekendavisen. Der er intet galt med de tre produkter, som hører til blandt de bedste inden for deres genre.

 

Men, på dr.dk har vi altså et ønske om at ”levere noget for licensen” til stort set alle danskere. Det føler vi os forpligtet til, når nu næsten alle betaler licens. Kigger man i statistikken, så hører dr.dk til de websites, som hver måned når ud til den største procentdel af danskerne, og det vil vi fortsat kæmpe for at gøre.

 

Derfor er vi glade og stolte af DR Update, for den er et led i den strategi, og derfor vil vi knokle videre med at gøre kanalen endnu bedre, så flere og flere kan få glæde af produktet.

 

Ernst Poulsen

Dr.dk nyhedsredaktør


PS:

Hvis Thyssen og Davidsen gerne vil have tyngde på dr.dk, så kan de såmænd godt få det. De kan se Deadline, Horisont, de lange TV-Aviser, Jersild & Spin - og de kan høre alle de seriøse P1-programmer. Vi sender både programmerne live på tv og på nettet - og vi lægger dem ”i arkiv” i en månedstid, så I kan se dem, når det passer jer. Og hvis 30 dage ikke er nok, så hent dem ned som podcast-filer, så kan I få jeres eget lille DR-bibliotek på computeren eller mp3-afspilleren.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!

Jeg accepterer vilkårene for nyhedsbreve

Forsiden lige nu

Læs også