Kommunikationsforum

DR DIGITALT!

- En undersøgelse af DR’s muligheder og rolle i den danske digitaliseringsproces. Hovedfokus for dette speciale er, hvilken betydning digitaliseringsprocessen har haft for DR som public service-broadcaster, og hvilken rolle selv samme medieinstitution har spillet i udviklingen af et dansk digitalt mediemarked fra midten af 1990’erne og frem til i dag.
af Ditte Sig Kramer
Udgangspunktet for specialets undersøgelser er en mediesystemteoretisk tilgang. Med denne tilgang er det dels muligt at beskrive den digitale udviklingsproces, som et resultat af mange forskellige aktørers handlinger i mediesystemet, ligesom DR’s strategier for digital medieudvikling kan forstås ud af denne kontekst. Denne teoretiske tilgang viser endvidere, at DR agerer i et mediesystem præget af både nationale og internationale aktører, hvorfor udviklingen i Danmark, ikke blot er et nationalt anlæggende. 
Specialet viser, at den digitale udviklingsproces der er foregået i DR, er foregået i to spor. Det  ene spor handler om de aktiviteter, der knytter sig til broadcasting af radio og tv og dermed etableringen af henholdsvis et DAB og DTT-sendenet. Det andet spor omhandler DR’s online aktiviteter, hvor især internettjenesten dr.dk er omdrejningspunkt for institutionens mediesatsninger. Begge disse spor analyseres og danner udgangspunkt for diskussion af DR’s positionering på det danske mediemarked, og hvorvidt digitaliseringen derfor har styrket DR’s konkurrenceevne.
Med digitaliseringen er fulgt nye udfordringer for DR. En af disse udfordringer omhandler, hvordan public service begrebet skal tillægges ny mening og indhold, eftersom en af digitaliseringens konsekvenser er, at tidligere tiders problemer med ressourceknaphed på frekvensområdet er blevet løst. Disse udfordringer konkretiseres undervejs gennem teksten, og afslutningsvis gives et bud på fire fremtidsscenarier, der fungerer som et diskussionsoplæg til fremtidige overvejelser af, hvilken vej dr.dk kan bevæge sig.


Læs hele specialet her


Ekstra:

Specialet blev bedømt med karakteren 12 og om specialet blev af censor og vejleder formuleret:

”Der er tale om en aktuel og meget central problemstilling, som hidtil har været sparsomt belyst”

”Der er tale om en yderst velargumenteret og velinformeret fremstilling, hvor der gøres god nytte af våde teori og empirisk materiale”

 
”De konklusioner, der drages, er nuancerede og perspektivrige og vidner om et fornemt overblik”


Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!

Jeg accepterer vilkårene for nyhedsbreve

Forsiden lige nu

Læs også