En del af Watch Medier

Kommunikationsforumonsdag4. oktober 2023

  • Søg
  • Log ind
  • Nyheder
  • Analyser
  • Debat
  • Podcast
  • Søg
  • Log ind
Kommunikationsforumonsdag4. oktober 2023
  • Søg
  • Log ind
  • Nyheder
  • Analyser
  • Debat
  • Se alle kurser
  • Kurser hos jer
  • Om kurser
  • Se alle netværk
  • Om netværk
  • Se alle jobs
  • Om job på Kforum
  • Podcast
Kforum

God kommunikation i dårlige tider

Finanskrisen er over os. Hver dag nye meldinger om faldende aktiekurser, recession, konkurser, nedskæringer og fyringer. Det kan næsten ikke undgås, at mange medarbejdere rundt omkring på landets arbejdspladser begynder at gøre sig overvejelser om jobsikkerhed og fremtid. Hvordan kan man bruge intern kommunikation til at sikre motivationen og den gode stemning på arbejdspladsen og samtidig undgå, at medarbejderne bruger alt for meget tid på uproduktive spekulationer og diskussioner? Her følger et par overvejelser og tips til, hvordan du som kommunikationsansvarlig kan være med til at optimere den interne kommunikation i en krisetid.
af Charlotte Støvring
Der er to hovedscenarier, som kalder på hver sin håndtering. I det første er nedskæringer, fyringer eller måske en fusion en kendsgerning og meldt ud. I den anden er der tale om en generel usikkerhed, hvor rygterne går – måske med god grund, måske helt uden grund.

Scenarie 1: Nedskæringerne er en realitet
Lad os starte med det første scenarie: Nedskæringer og fyringer er meldt ud, og den dårlige stemning breder sig blandt kollegerne i hele organisationen. Kommunikationsafdelingen har været involveret i den første udmelding internt og eksternt. Men hvad nu? Hvordan kan en god intern kommunikation bringe alle medarbejdere godt videre – både dem, der er direkte berørt, og alle de andre?

Prioriter den interne kommunikation højt
I en krisesituation er topledelsen som regel ekstremt presset og har tusind ting at tænke på og forholde sig til. Ofte går det ud over den interne kommunikation, som risikerer at blive nedprioriteret, mangelfuld og urettidig. Som kommunikationsansvarlig er det derfor vigtigt, at du hele tiden holder fast i, at medarbejderne er en af de vigtigste målgrupper, der har krav på at få hele sandheden – og før eksterne interessenter, hvis det overhovedet kan lade sig gøre. Forsøm ingen lejlighed til at minde topcheferne om dette!

Sig så meget som muligt – og bliv ved med at sige det
Den første reaktion på en meddelelse om fyringer, nedskæringer eller fusion er chok. En sindstilstand, hvor vi ikke kan rumme meget andet end det enkle spørgsmål – hvad betyder det for mig? Sørg derfor for, at medarbejderne så vidt muligt får svar på de helt nære spørgsmål om egen arbejdssituation, kollegernes, chefens osv. Problemet er, at ledelsen ofte ikke ved så meget om de konkrete konsekvenser på det tidspunkt, hvor den første udmelding kommer. Men sig, hvad I ved, og lov, at I kommer tilbage med mere information, så snart I ved mere. Og stå ved dette løfte!

Hvis ikke ledelsen giver klar besked, er der stor risiko for, at medarbejdernes bekymringer, spekulationer og diskussioner får frit løb. Og det koster både nattesøvn for medarbejderne og effektivitet for virksomheden.

Etabler en kommunikations task force
Som sagt har topledelsen typisk travlt med at håndtere en lang række interessenter og issues. Derfor er det klogt at etablere en lille task force, der fokuserer på god kommunikation gennem hele processen. HR, kommunikation og en repræsentant for topledelsen er naturlige aktører i denne gruppe, der har til opgave at sørge for, at kommunikation finder sted til de relevante målgrupper på rette tid og i rette form. Adgang til information fra topledelsen er et must, kombineret med evnen til at lægge øret til jorden for at adressere de spørgsmål, der faktisk rører sig blandt medarbejderne.

Som rygrad i massekommunikationen om den aktuelle situation kan task forcen etablere en blog, hvor oplysninger og udviklinger løbende publiceres, og hvor medarbejderne har mulighed for at stille spørgsmål og komme med kommentarer.

Sæt lederne i spil
Topledelsen spiller selvfølgelig en vigtig rolle i den første udmelding og ved kommunikation af efterfølgende milepæle. Men lige så vigtigt er det at give medarbejderne mulighed for dialog om forandringerne, og her spiller nærmeste chef en vigtig rolle. Sørg derfor for, at mellemlederne får den nødvendige charge fra topledelsen og får et klart ansvar for deres del af kommunikationsopgaven. Og at de får de nødvendige værktøjer stillet til rådighed fx i form af indsigt i planer, hovedbudskaber og svar på de vigtigste spørgsmål.  

Sørg for dialog, selvom lederen er fyret eller forflyttet
Ved større fyringsrunder er det sandsynligt, at chefer også bliver fyret eller flyttet rundt i organisationen, så en medarbejdergruppe står tilbage uden en leder, de er fortrolig med. Det er vigtigt, at task forcen er opmærksom på sådanne tomrum og får dem udfyldt hurtigst muligt – måske med en stedfortrædende leder, en teamleder eller en HR-medarbejder, så alle medarbejdere har mulighed for dialog. Som et supplement til lederne kan det være en god ide at etablere en hotline, hvor medarbejderne kan henvende sig med deres personlige spørgsmål. Allerbedst er det, hvis der er mulighed for et personligt møde og ikke bare en telefon- eller mailløsning.

Sammenhæng mellem intern og ekstern kommunikation
Intern og ekstern kommunikation smelter i stadigt højere grad sammen, og medarbejderne følger deres arbejdsplads tæt i eksterne medier af alle slags. Derfor er det uhyre vigtigt, at budskaberne er sammenhængende internt og eksternt, ellers opstår der hurtigt forvirring og usikkerhed. Sørg for at stille al ekstern omtale til rådighed for medarbejderne, og hvis der er behov for det, så kommenter de eksterne udlægninger.

Stil den nødvendige hjælp til rådighed
Mange medarbejdere, der bliver ofre for nedskæringer, bliver taknemmelige for et tilbud om hjælp, hvad enten det er i form af outplacement rådgivning eller rådgivning om de privatøkonomiske implikationer. Det er et fint træk, hvis virksomheden tilbyder rådgivning, og det vil blive opfattet positivt af både interne og eksterne interessenter. Det kan uden tvivl betale sig for virksomheden at opføre sig ordentligt hele vejen gennem krisen – det giver bonus på CSR- og imagekontoen og employer branding kontoen . Hvor en dårlig håndtering til gengæld lynhurtigt giver skår i arbejdspladsens image – tænk bare på den aktuelle debat og udstilling af Saxo Banks håndtering af fyringsrunden i sidste uge (http://politiken.dk/erhverv/article573647.ece). Det bliver ikke glemt lige med det samme.

Fortsæt kommunikationen ud over den akutte situation
Som kommunikationsfolk er vi som regel dygtige til at planlægge kommunikationen i krisens første faser. Men hvad sker der, når stormen har lagt sig, og den nye hverdag sniger sig ind? Især i organisationer med flere kontorer og kontorer over landegrænser, langt fra stormens øje, glemmer man måske, at medarbejderne derude også har behov for, at sagen afsluttes, hvis de ikke i længere tid skal gå rundt med uro i maven. Husk derfor at fortsætte kommunikationen ud over de første, akutte faser og få krisen og dens konsekvenser formidlet helt til dørs.

Scenarie 2: Generel usikkerhed blandt medarbejderne

Og nu til den anden situation, hvor rygterne går, intet er konkret, men medarbejderne er i alarmberedskab – måske med god grund, måske helt uden grund. Paradoksalt nok kan denne situation være sværere at håndtere kommunikationsmæssigt, end hvis krisen og de efterfølgende handlinger er konkrete. Men uanset situationen har medarbejderne krav på en forklaring. Og som kommunikationsansvarlig er det din opgave at sørge for, at de får den.

Fortæl så meget, du kan
På alle arbejdspladser kan medarbejderne i den nuværende situation – uden at man skal blive hysterisk – have krav på en orientering fra ledelsen om betydningen af krisen på deres arbejdsplads. Også selv om den aktuelle krise ikke har den store betydning. Jeg har lige set et godt eksempel fra en virksomhed, hvor den administrerende direktør i et nyhedsbrev til sine ledere gør rede for, at krisen ikke har betydning for deres forretning, snarest tværtimod, men samtidig opfordrer til generel omkostningsbevidsthed.
 
De fleste virksomheder vil kunne sige noget lignende, og toplederne skal åbent reflektere over, hvad den aktuelle situation betyder på kort og langt sigt. Hermed vil startskuddet være givet til en god, konstruktiv snak blandt kollegerne, der vil forberede organisationen til fremtiden, uanset den konkrete udvikling.

Og når virksomheden er sat til salg i medierne …
På andre arbejdspladser – især i den finansielle sektor – er krisen tættere på, og rygterne går om fusioner, frasalg og konkurser, ofte sat i gang af mediernes nyhedsstrøm. Rygterne vil uvilkårligt sætte gang i en række spekulationer og diskussioner blandt medarbejderne. Og hvad gør man så?

Mit råd vil være, at man er så proaktiv og ærlig som muligt over for medarbejderne. Er der hold i rygterne, og diskussioner om fx en fusion føres bag lukkede døre, kan det selvfølgelig være svært – for ikke at sige umuligt og ulovligt (hvis virksomheden er børsnoteret) – at holde medarbejderne orienteret. Men frem for totalt at ignorere rygtestrømmen kan man som topchef anerkende, at rygterne er der, afkræfte dem, hvis der ikke er noget om sagen; eller i modsat fald adressere rygterne med besked om, at man ikke kan sige mere lige nu, men love, at man vil vende tilbage, så snart man ved mere, og forvisse medarbejderne om, at de under alle omstændigheder vil være de første, der får besked.

Du kan gøre en forskel
Som kommunikationsansvarlig kan du desværre ikke eliminere usikkerheden blandt medarbejderne, men du kan være med til at mindske den ganske betydeligt. Du kan handle proaktivt og gå til topledelsen for at få deres vurdering af situationen og samtidig give dem dit input, så I sammen kan lægge en kommunikationsplan. Ledelsen har et helt naturligt et ønske om mest mulig arbejdsro og typisk også et ønske om at holde kortene tæt ind til kroppen så længe som muligt. Men som kommunikationsansvarlig er du organisationens og medarbejdernes ambassadør, og det er din pligt at gøre opmærksom på kommunikationsbehovet. Som regel vil topledelsen være taknemmelig for et hint, der kan være med til at bringe ro i organisationen og forberede vejen for virksomhedens videre færd.

Hvis du som kommunikationsansvarlig ønsker at bringe dine kolleger og din arbejdsplads helskindede og med oprejste pander gennem krisen, er der al mulig grund til at se situationen i øjnene og take action, som jeg har beskrevet i artiklen her. God og proaktiv intern kommunikation er og bliver en stærk drivkraft i det daglige arbejde – ikke mindst, når krisen banker på. Og intern kommunikation er selvklart et af de sidste steder, organisationen skal spare i den nuværende situation.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Produktionsdanmark er en hyggelig og uambitiøs havefest, hvor der er plads til og brug for alle. Kilde: Screenshot DI-film.
Debat

Når vi rigtigt hygger, kan selv 1+1 blive 11

DI er rebrandet. Havefest, hygge og fadøl er den naive og uambitiøse opskrift på succes. Brandstrateg Thomas Sehested anmelder den nye DI-identitet.
  • Grafisk designer om DI’s nye logo: nemt at sluge og svært at blive sur på
  • DI rebrander sig for første gang i 15 år: "Historisk har DI’s visuelle brand været rationelt og lidt tørt"


Oprah Winfreys enorme popularitet kan tilsyneladende påvirke aktiekursen for blandt andre Novo Nordisk. | Photo: Chris Pizzello/AP/Ritzau ScanpixNyheder

Medie: Oprah-bemærkning kan have påvirket Novos aktiekurs



Kommunikation er ikke nok til at lokke Nordea-ansatte tilbage på kontoret. | Photo: Jens Dresling/Ritzau ScanpixCorporate

Kommunikation er ikke nok til at få alle ansatte tilbage på job i Nordea


Danske Banks administrerende direktør, Carsten Egeriis, kunne have vaccineret sit budskab med forbehold, da han erklærede hvidvaskskandalen et afsluttet kapitel. | Foto: Stine Bidstrup/Carsten Egeriis/Ritzau ScanpixAnalyser

Danske Banks bastante punktum, der i stedet blev et komma

For abonnenter


"Er det en vanvittig fortolkning af danmarkskortet med D’et som Jylland og de to prikker som Fyn og Sjælland?” undrer Tobias Røder sig.Design

Grafisk designer om DI’s nye logo: nemt at sluge og svært at blive sur på

For abonnenter


Rud Pedersen Danmarks CEO, Jens Hjorth-Larsen, bliver chef for fusionen af Rud Pedersen og King Street Denmark. | Foto: PRNyheder

Rud Pedersen fusionerer med King Street

For abonnenter


  • Undersøgelser viser, at sætninger, hvor kønnet ikke passer sammen, bliver læst langsommere. | Photo: PR

    Brandmand eller brandkæmper? Nyt initiativ vil tage opgør med kønsbias

    Initiativet (fælles)køn inviterer danskerne med til at forny det danske sprog med et digitalt værktøj.

    For abonnenter


  • Liberal Alliances politiske ordfører er kritisk over for væksten af akademikere i blandt andet digitale afdelinger i kommunerne. | Photo: Mads Nissen/Ritzau Scanpix

    LA kritiserer forvoksede SoMe-afdelinger i kommuner

    Nogle kommuner har SoMe-afdelinger og digitale afdelinger, som de fleste private virksomheder kun kan drømme om, lyder det fra Liberal Alliance. 

  • Meta, som blandt andet ejer Facebook og Instagram, planlægger at oprette et betalingsabonnement for europæiske brugere. | Photo: Dado Ruvic

    Techgigant vil kræve betaling for reklamefri Facebook

    Står det til Meta, skal europæiske brugere, der vil undgå reklamer, betale for deres Facebook og Instagram.

    For abonnenter


  • Kforums redaktør, Timme Bisgaard Munk, er vært på K-analysen.

    Kforum lancerer podcast om tidens vigtigste virksomhedskommunikation

    Lyt til Kforums nye podcast, hvor vi i denne uge undersøger, om Torben Mögers personlige bonus på 29 millioner kan ændres til en vindersag? Det handler om kommunikation.

  • Lego Koncernens kommunikation af to "urelaterede" nyheder på bæredygtighedsområdet kan ikke undgå at blive kædet sammen i offentligheden, vurderer Thomas Mandrup, partner i Publico. | Foto: Tom Little/Reuters/Ritzau Scanpix

    Lego-timing kikser og kommunikerer ikke "frisk start"

    Legos droppede storsats på en miljøvenlig legoklods bliver kædet sammen med ansættelsen af en ny bæredygtighedsdirektør, mener rådgiver, selvom det ifølge koncernen selv er ”urelateret”. 

    For abonnenter


  • Dette er en reproduktion af et billede, som Getty Images i januar brugte som dokumentation for, at virksomheden "Stability AI" havde scrapet deres database for op imod 12 millioner billeder. Bemærk det næsten læsbare vandmærke. | Photo: Adobe Firefly

    AI: Copyright eller right to copy?

    Skal AI-værker kunne beskyttes med ophavsret?

Læs også

Produktionsdanmark er en hyggelig og uambitiøs havefest, hvor der er plads til og brug for alle. Kilde: Screenshot DI-film.Debat

Når vi rigtigt hygger, kan selv 1+1 blive 11



"Er det en vanvittig fortolkning af danmarkskortet med D’et som Jylland og de to prikker som Fyn og Sjælland?” undrer Tobias Røder sig.Design

Grafisk designer om DI’s nye logo: nemt at sluge og svært at blive sur på

For abonnenter



Rud Pedersen Danmarks CEO, Jens Hjorth-Larsen, bliver chef for fusionen af Rud Pedersen og King Street Denmark. | Foto: PRNyheder

Rud Pedersen fusionerer med King Street

For abonnenter


Danske Banks administrerende direktør, Carsten Egeriis, kunne have vaccineret sit budskab med forbehold, da han erklærede hvidvaskskandalen et afsluttet kapitel. | Foto: Stine Bidstrup/Carsten Egeriis/Ritzau ScanpixAnalyser

Danske Banks bastante punktum, der i stedet blev et komma

For abonnenter



Kommunikation er ikke nok til at lokke Nordea-ansatte tilbage på kontoret. | Photo: Jens Dresling/Ritzau ScanpixCorporate

Kommunikation er ikke nok til at få alle ansatte tilbage på job i Nordea



Lego Koncernens kommunikation af to "urelaterede" nyheder på bæredygtighedsområdet kan ikke undgå at blive kædet sammen i offentligheden, vurderer Thomas Mandrup, partner i Publico. | Foto: Tom Little/Reuters/Ritzau ScanpixCorporate

Lego-timing kikser og kommunikerer ikke "frisk start"

For abonnenter


Job

  • SoMe-redaktør

  • PRESSE- OG SOME-ANSVARLIG TIL FORLAG I RY

  • Kommunikationskonsulent til KiAP

  • PR-ansvarlig til internationalt pressearbejde (1-årigt vikariat)

  • Studentermedhjælper til web og digital kommunikation

  • K-Forum søger journalist

  • Projektkonsulent til mediehus

  • DFS søger erfaren kommunikationskonsulent

  • Digital kommunikationskonsulent med speciale i Sitecore

  • Erfaren strategisk kommunikationsrådgiver

  • Intern kommunikationsrådgiver med skarp pen

  • Digital marketing- og kommunikationsmedarbejder

  • PRESSEANSVARLIG TIL SOCIAL- OG BESKÆFTIGELSESOMRÅDET I AARHUS

  • SoMe ansvarlige til Knuthenborg Safaripark

  • DYRENES BESKYTTELSE SØGER ERFAREN INDSAMLINGS- OG KAMPAGNEANSVARLIG

  • Kommunikationsrådgiver med stærkt borgerblik til Rudersdal

  • KOMMUNIKATIONSMEDARBEJDER MED STÆRK BØRNEFAGLIGHED

  • Communication Manager Museum of Evolution, Knuthenborg

  • Erfaren webredaktør

  • IUNO søger kommunikationskonsulent

  • Dansk Erhverv søger mediechef

  • Kommunikationschef til Hempel Fonden

  • Kommunikationspraktikant i forårssemestret 2024

  • UNICEF Danmark søger indholdsspecialist

  • Alsidig kommunikatør og skrivende redaktør til Danske Tandplejere

  • Start din karriere hos RelationsPeople som praktikant

  • Webmaster til intern og ekstern kommunikation

  • Head of Group Marketing & Communication

  • Kommunikations- og medlemschef til Forbrugerrådet Tænk

  • Det Kongelige Akademi søger chef for kommunikation og ledelsessekretariatet

  • Lønnet praktikant til Kommunikationsafdelingen

  • Result & Value driven Engagement Director

  • Sekretariats- og kommunikationsmedarbejder til forskningsbaseret rådgivning - DTU Food

  • Student til Realdanias presseteam

  • SOCIALDEMOKRATIET SØGER EN KREATIV GRAFISK KONSULENT

Se flere jobs

Kurser

  • Sådan lægger du en succesfuld SoMe-strategi for din virksomhed

    Sådan lægger du en succesfuld SoMe-strategi for din virksomhed

Se flere kurser

Netværk

  • Interne kommunikationsansvarlige

    Interne kommunikationsansvarlige

Se flere netværk

Job

  • SoMe-redaktør

  • PRESSE- OG SOME-ANSVARLIG TIL FORLAG I RY

  • Kommunikationskonsulent til KiAP

  • PR-ansvarlig til internationalt pressearbejde (1-årigt vikariat)

  • Studentermedhjælper til web og digital kommunikation

  • K-Forum søger journalist

  • Projektkonsulent til mediehus

  • DFS søger erfaren kommunikationskonsulent

  • Digital kommunikationskonsulent med speciale i Sitecore

  • Erfaren strategisk kommunikationsrådgiver

  • Intern kommunikationsrådgiver med skarp pen

  • Digital marketing- og kommunikationsmedarbejder

  • PRESSEANSVARLIG TIL SOCIAL- OG BESKÆFTIGELSESOMRÅDET I AARHUS

  • SoMe ansvarlige til Knuthenborg Safaripark

  • DYRENES BESKYTTELSE SØGER ERFAREN INDSAMLINGS- OG KAMPAGNEANSVARLIG

  • Kommunikationsrådgiver med stærkt borgerblik til Rudersdal

  • KOMMUNIKATIONSMEDARBEJDER MED STÆRK BØRNEFAGLIGHED

  • Communication Manager Museum of Evolution, Knuthenborg

  • Erfaren webredaktør

  • IUNO søger kommunikationskonsulent

  • Dansk Erhverv søger mediechef

  • Kommunikationschef til Hempel Fonden

  • Kommunikationspraktikant i forårssemestret 2024

  • UNICEF Danmark søger indholdsspecialist

  • Alsidig kommunikatør og skrivende redaktør til Danske Tandplejere

  • Start din karriere hos RelationsPeople som praktikant

  • Webmaster til intern og ekstern kommunikation

  • Head of Group Marketing & Communication

  • Kommunikations- og medlemschef til Forbrugerrådet Tænk

  • Det Kongelige Akademi søger chef for kommunikation og ledelsessekretariatet

  • Lønnet praktikant til Kommunikationsafdelingen

  • Result & Value driven Engagement Director

  • Sekretariats- og kommunikationsmedarbejder til forskningsbaseret rådgivning - DTU Food

  • Student til Realdanias presseteam

  • SOCIALDEMOKRATIET SØGER EN KREATIV GRAFISK KONSULENT

Se flere jobs

Kolofon

Kommunikationsforum
Søg

Sektioner

  • Nyheder
  • Se alle kurser
  • Om kurser
  • Se alle netværk
  • Om netværk
  • Podcast
  • Sitemap
  • RSS feeds

Redaktør

Timme Bisgaard Munk

timme@kforum.dk

Tlf.: +45 2557 2132

  • Om Kommunikationsforum

Ansv. chefredaktør

Anders Heering

Udgiver

JP/Politikens Hus A/S

Bannerannoncering

annoncering@infowatch.dk

Tlf.: +45 7171 7425

Annoncering

Jobannoncering

mads@kforum.dk

Tlf.: +45 2087 1887

Job

Abonnement

Prøv Kommunikationsforum gratis eller få tilbud på et abonnement, der passer til lige netop dig eller din virksomhed.

kforum@infowatch.dk

Tlf.: +45 7060 5936

Læs mere om abonnement her

Adresse

Kommunikationsforum

Rådhuspladsen 37

1785 København V

Tlf.: +45 7060 5936

Retningslinjer

  • Persondatapolitik

Copyright © Kommunikationsforum — Alt materiale på denne side er omfattet af gældende lov om ophavsret