Kommunikationsforum

iBluff iMac

Du har lige købt den nyeste MacBook Pro. Du vil gerne virke mere ihip, end du er. Du vil gerne virke virkelig Pro. Frygt ikke. Her en gang god iBluff. Alt, hvad der er værd at vide om Apple, Mac og iPod, iPhone og alle de andre i’er. Et solidt fundament for street-cred i virksomhedens designafdeling og i det kreative miljø, du så gerne vil være en del af. For at kunne bluffe ordentligt er der en række ting, du skal vide. Her får du den ufuldkomne, men strengt nødvendige liste over must knows, must does, must I understand.
af Esben Theis Jensen
Virksomheden bag
Du bør kende virksomheden bag Mac computeren, Apple inc. Virksomheden blev stiftet i en garage den 1. april 1976 af Steven P. Jobs og Steve Wozniak, to college-dropouts. Navnet var en hyldest til Apple Corps., som var The Beatles" pladeselskab. Vil du vinde bonus point, kan du nævne, hvor tilfreds du er med, at Apple i 2007 endelig fik lov til at bruge navnet, som de ville, efter mange sagsanlæg fra Apple Corps.

Bonus Info: Jobs solgte sin første Apple I computer i bare tæer.

Af de to grundlæggere var det Steve Wozniak, der var det tekniske geni, og hans bidrag var centralt i den personlige computers revolution. Der er mange rygter om, at Wozniak og Jobs blev uvenner, og at dette var årsagen til, at Wozniaks stoppede med at arbejde for Apple i 1987. Han stoppede dog kun sit fuldtidsarbejde hos Apple i 1987, men er fortsat på lønningslisten og kan tit ses til officielle Apple events.

Du har naturligvis læst Wozniaks selvbiografi: Iwoz. Nævn bogen i flæng og tjek sitet for Wozniaks ordsprog og jokes.

Steve Jobs forlod Apple i 1985, efter at en intern magtkamp brød ud, hvor han af daværende CEO, John Sculley, blev kørt ud på et sidespor. Han startede computervirksomheden NeXT sammen med en række tidligere Apple medarbejdere, der havde arbejdet på udviklingen af Macintosh computeren. NeXT blev ikke nogen stor succes, men fik stor indflydelse på computerindustrien. Det er blandt andet på en NeXT computer, World Wide Web og webbrowseren er udviklet. Samlet solgte NeXT kun 50.000, men deres styresystem var foran sin tid, og grunden til, at Apple i 1996 valgte af opkøbe NeXT.

Bluff: ”Det kan godt være, at Al Gore opfandt internettet, men uden Steve og NeXT havde vi aldrig haft www.”

I 90’erne var Apple i økonomiske problemer, blandt andet fordi Apples styresystem var ved at være outdated. Valget faldt på NeXT og deres avancerede styresystem. Dette var starten på Apples anden golden age, og i 1996 vendte Steve Jobs tilbage til Apple, efter at have været væk fra den virksomhed, han startede 20 år tidligere. Han blev CEO i 2000. Hvis dette kommer op i din Mac snak, så scor point med dette bluff.

Bluff: ”Kan du huske, da Steve ved Macworld San Francisco i 2000 nævnte, at han ikke længere ville fungere som ”interim CEO”, men tog titlen iCEO? Jeg var lige så begejstret som publikum.”

P.s. husk dog at nævne, at du ikke så nemt lader dig narre af Jobs" Reality Distortion Field, der er en blanding af hans karisma, charme og overdrivelse. Med dette kan han få stort set alle til ukritisk at acceptere, hvad han siger, ved at fordreje deres følelse af proportionalitet. Undtagen dig selvfølgelig. Brug dette til din fordel, når du snakker med andre Apple entusiaster, der skamroser et nyt Apple produkt, med dette bluff.

Bluff: ”Det ser ud, som om Steves RDF også har fået tag i dig.”

På grund af de mange rygter, der er om Steve Jobs" lederstil og personlighed, startede en journalist en blog med titlen Fake Steve. Han udgav sig for at være Steve Jobs og bloggede om sin halvsadistiske lederstil. Den var utrolig populær i computerindustrien i en periode, og Bill Gates har endda til en keynote udtalt, at han ikke var Fake Steve. Da personen bag til sidst blev afsløret, døde noget af hypen, og til sidst blev bloggen droppet. Er du interesseret i at få et indblik i rygterne om Steve Jobs" lederstil, så tjek nogle af de gamle posts her

Efter Steve Jobs i 2004 fik konstateret kræft og efterfølgende blev kureret, har der været stor debat om, hvem hans efterfølger vil blive. Apple har ikke officielt udtalt sig om sagen, og har flere gange undladt at besvare spørgsmålet. Mens Jobs havde kræft, overtog COO, Tim Cook, rollen og bliver ofte omtalt som en mulig efterfølger. Ligeledes går der rygter om Scott Forstall, senior vice president of iPhone software, og Jonathan Ive, senior vice president of industrial design som mulige kandidater. Der er dog ingen tvivl om, at Steve Jobs selv forventer at blive hos Apple, indtil han skal bæres ud med fødderne først.

Bluff: ”Personligt tror jeg ikke rigtig på at hverken Cook, eller Ive bliver den næste CEO.”

Bluff: ”Hvis du spørger mig, er Scott Forstall den mest lovende arvtager for Steve.”

Mac
For at bluffe om Mac skal du også kende noget til selve computeren. Du kan her passende starte dit bluff med at omtale den kritikerroste reklame fra 1984, der introducerede navnet Apple Macintosh for verden. Reklamen, der er instrueret af Ridley Scott, er en dyster reklame, der placerer Apple som modstanderen mod Big Brother, på den tid IBM, i en George Orwell-lignende 1984-verden med ordspillet ”On January 24th, Apple Computer will introduce Macintosh. And you’ll see why 1984 won’t be like ”1984”.”Udbryd eventuelt et hjertefyldt tak til Apple for at introducere den grafiske brugergrænseflade og musen. Idéen til den grafisk brugergrænseflade og musen kom fra Xerox Park forskningscenter. De fleste tror stadig, at Apples ingeniører stjal idéen herfra og implementerede den på Macintosh computeren og tog æren for udviklingen. Denne historie er hjulpet godt på vej af en retssag mellem Apple og Microsoft, hvor Apple hævdede, at Microsoft havde stjålet idéen til den grafiske brugerflade fra Apple, som de tabte. Bill Gates skulle i den forbindelse have sagt til Steve Jobs, at det var ligesom at bryde ind hos den rige nabo og blive sur over, at en anden havde været der og stjæle TV"et først. Her har du muligheden for virkelig at skinne igennem som Mac-mester ved at benytte følgende bluff.

Bluff: ”Nok vandt Microsoft sagen om den grafiske brugergrænseflade, men Bills citat er noget misvisende. Steve betalte faktisk Xerox i Apple aktier for at få et indblik i deres teknologier.”

Før dit bluff videre ved at snakke om det industrielle design, der efter Steve Jobs" tilbagevenden kom i fokus med den første iMac fra 1998, og hvordan du var forundret over din evne til at leve uden et indbygget diskettedrev.

Bluff: ”Da jeg først hørte Steve sige at der ikke ville være noget diskettedrev i iMacen, blev jeg chokeret, men han fik jo ret som altid, og efter en uge savnede jeg det ikke mere.”

Følg dette op med en kommentar om iMacens meget lille og derfor lidet brugervenlige ”hockey puck” mus.

Bluff: ”Hockey puck musen var da en sjov gimmick, men regnede Steve virkelig med, at vi alle sammen havde hænder som en elleveårig?”

Siden da har iMacen været et ikon i computerverden og er forsøgt kopieret mange gange, men endnu er det ikke lykkedes nogen at fremstille så smuk og funktionel en computer.

2001
Et vigtigt årstal i Mac verden, når du skal bluffe. I 2001 blev det meget misbrugte hvide design introduceret, først med en revision af iBooken, senere omdøbt til MacBook, og derefter med den første iPod. Det var ligeledes året, hvor den tiende udgave af styresystemet, Mac OS, udkom, under navnet Mac OS X.

Skil bukkene fra fårene: Husk at Mac OS X udtales Mac OS X 10.

Skal du bluffe overlegent, så drop en kommentar om, hvor godt et valg det var, at Apple opkøbte NeXT og dermed fik mulighed for at bygge OS X på NeXT"s OPENSTEP.

Bluff: ”Sikke et held, at Apple købte NeXT, ellers er jeg bange for, at jeg ikke ville have kunnet sidde her med min MacBook Pro i dag.”

Styresystemet
En vigtig del af Mac computeren er styresystemet Mac OS, og det er det problemfrie samspil mellem hardware og software, der blandt andet har gjort Mac"en populær. Dette har også været fokus for en række af Apples populære ”I’m a PC, I’m a Mac” reklamer. Se reklamerne her

Denne forventning om, at det bare virker, har også gjort Mac-brugere en smule arrogante. Lev dig ind i rollen og brug dette bluff, når du står overfor en PC-bruger.

Buff: ”Hvorfor skulle jeg bruge en masse energi på at sætte en PC op, når en Mac bare virker?”

Ligeledes er sikkerheden høj, og efter introduktionen af Mac OS X, der bygger på en unix-kerne, er der endnu ikke en eneste virus til Mac.

Bluff: ”Jeg får nogle gange helt ondt af folk på grund af alle de computervira, der er derude, men så husker jeg på, at de bruger Windows, så det er jo deres egen skyld.”

Når du skal bluffe, skal du derfor helst kende de forskellige OS X navne, og hvis du vil virke som langtidsbruger, skal du også kunne drage nogle sammenligninger til de tidligere udgaver af Mac OS. Helst helt tilbage til Mac OS 7, der blev introduceret i starten af halvfemserne.

Mac OS X er navngivet efter store kattedyr, og rækkefølgen er her: version 10.0 (Cheetah), version 10.1 (Puma), version 10.2 (Jaguar), version 10.3 (Panther), version 10.4 (Tiger) og version 10.5 (Leopard). Den kommende version 10.6 kommer til at hedde Snow Leopard.

De mest prominente forandringer, du bør lære, er Docken, Finder, Dashboard, Exposé, FileVault og Time Machine. Dashboard stiller hurtigt en række små programmer, kaldet widgets, til rådighed for brugeren, såsom lommeregner og verdensur. Exposé giver brugeren mulighed for hurtigt at få et overblik over alle åbne vinduer, alle vinduer i et program, samt skjule alle vinduer for adgang til skrivebordet. Nok noget af det mest kendte ved Mac"en og grunden til, du i første omgang faldt for den. FileVault giver mulighed for kryptering af brugerens data. Time Machine er en automatisk backup løsning, der giver hurtigt overblik over gamle data og mulighed for at gendanne disse.
Når du kender disse funktioner godt nok til at snakke om dem, kan du trække et es op af hatten ved at nævne, hvilken glæde du synes, Apples Human interface guidelines tilfører din brugeroplevelse. Apples Human interface guidelines er en række retningslinjer, som de fleste programmer udviklet til Mac OS følger, der sørger for en ensartet brugeroplevelse på tværs af programmer.

Bluff: Når du står over for en PC-bruger, så sig ”Det er simpelthen så fedt, at Apple har implementeret deres Human Interface Guidelines, det gør det så meget nemmere at bruge programmer på tværs af producent, men det kender du jo nok ikke noget til med Windows (Windows skal helst udtales med en smule foragt i stemmen).”

Hvis du står overfor en traditionel PC-bruger, er der risiko for, at de trækker på den gamle skrøne om, at der ikke er nogen kompatibilitet mellem Mac og PC. I et sådan tilfælde kan du benytte dette bluff.

Bluff: ”Det er rigtigt, at ikke alt var kompatibelt, men nu er det jo ikke os alle sammen, der stadig lever i slut 80’erne.”

Multitouch
En af Apples nyeste teknologier er multitouch, som benyttes i blandt andet iPhone og muliggør flerfingers brug. På iPhonen er dette et af salgsargumenterne, der øger brugervenligheden og adskiller den fra konkurrenterne. Denne teknologi er blevet videreført til Macs, hvis pegefelter nu giver mulighed for at benytte mere end en enkelt finger. Det er stadig ret simple funktioner, der kan udføres, men der er ingen tvivl om, at der i fremtiden vil blive mere fokus på dette, hvilket også ses af de vedvarende rygter om en Mac tablet, som i de sidste mange år har floreret specielt op til større Apple events. En Mac tablet er på denne måde blevet lidt af et mytisk produkt ligesom PowerBook G5, som var en rygtet opdatering til forgængeren for MacBook Pro. Når snakken falder på MacWorld, der løber af stablen til januar, og din samtalepartner begynder at fable om, at Apple nu må lancere en Mac tablet, så brug dette bluff.

Bluff: ”Jeg tror, at Steve lancerer PowerBook G5 først og bruger Mac tablet’en som One more thing.” One more thing… er en berømt quote af Steve Jobs, som har yndet at gemme de bedste produkter til sidst og lancere dem lidt nonchalent med en "nåh ja vi har for resten også dette produkt"-tone.

Alt det andet fra Apple
Skal du kunne udgive dig ud for at være inkarneret Mac-bruger, skal du også som minimum kende en række andre Apple produkter, navnlig iPod, iPhone og iTunes, der alle er blevet så populære, at du sikkert allerede kender disse, hvis ikke af brug, så af navn.

iPod – Efterhånden har Gud og hver mand en iPod, så når du skal skille dig ud, så referer til den første generations iPod, der brugte et mekanisk scroll-whell ved hjælp af dette bluff.

Bluff: ”Apples scroll-whell er simpelthen sådan en fed opfindelse. (Det efterfølgende siges med et nostalgisk blik i øjnene). Jeg husker det, som var det i går, da det stadig var mekanisk.”

Udviklingen af iPods er kommet langt, og med den nye iPod Touch er man så småt på vej over i en mini computer, hvor du har mulighed for at installere små programmer og surfe på nettet, men det er vigtigt at huske ikke at betegne den som en PDA. Steve Jobs tror ikke på PDA"er. Han mener, at det er for specifikt som produkt, og dermed at det ikke har appel på det brede marked. Apple har dog tidligere haft Newton, en gadget, der benyttede håndskriftsgenkendelse som indput, og af mange anses for forgængeren til iPod Touch/iPhone. Det er faktisk daværende CEO for Apple, John Sculley, der første gang benyttede betegnelsen Personal Digital Assistant i en omtale af Apple Newton. Det var John Sculley, der i sin tid fyrede Steve Jobs fra Apple.

Bluff: ”Selvom iPod Touch/iPhone jo nærmest er en PDA, tror jeg, at grunden til, at Steve ikke kan lide PDA"er, er, at John Sculley fandt på udtrykket til Apple Newton.”

iPhone – Hvis du ikke allerede kender til Apples iPhone, så skynd dig ned i den nærmest Telia butik og køb en. Apples iPhone er siden introduktionen den 29. juli 2007 blevet solgt i 13 millioner eksemplarer, og Apple har i sidste kvartal solgt flere iPhones, end RIM har solgt BlacBerrys, og Apple er nu ligeledes verdens tredje største mobilproducent i indtægter. Når du skal bluffe om iPhone, kan du kombinere dette med et bluff om Apples fokus på brugervenlighed.

Bluff: ”SonyEricsson og alle de andre fejlende mobilproducenter kunne godt tage at lære noget fra verdens tredjestørste mobilproducent (Apple). Man skal bare fokusere på brugeroplevelsen frem for de tekniske specifikationer.”

iTunes – Apples synkroniseringsprogram til virksomhedens iPod og iPhone er kommet langt, siden det oprindeligt blev lanceret i 2001. I 2003 blev iTunes music store en del af programmet og gav brugerne mulighed for at købe musik på nettet og bruge dette på deres iPod. iTunes music store blev hurtigt en succes og står i dag for over 70% af al lovlig digital downloadet musik på verdensplan med over 5 milliarder solgte sange. Sidenhen er der også kommet en række andre medier til salg, og det har fået navneforandring til iTunes store.

Det næste skridt
Når du nu kan bluffe om din fortid med Mac og Apple, men gerne vil kunne snakke med om de kommende produkter, så brug lidt tid på at surfe en række af de rygtesider, som er utroligt populære i Mac-kulturen. Et godt sted at starte er på macrumors eller appleinsider. Ligeledes er engadget en omfangsrig kilde til, hvad der sker med Apples produkter. Disse sider er ret pålidelige og har god overall dækning samt solid track-record af rygter og nyheder inden for Mac-verdenen.
Vil du vide mere om gamle Apple-produkter, så tjek apple-history, og vil du lære nogle programmer og teknikker at kende, så tjek tuaw.

Der findes også en række danske sider, der omhandler Mac, men oftest bliver indholdet hentet fra andre rygte- og nyhedssider på nettet. Eksempler er mediamac og macnyt.

Vil du vide mere om Steve Jobs, så tjek hans tale ved Standford University på youtube:eller lær noget om hans præsentationsteknik og RDF ved at se nogle af hans gamle keynotes, som kan hentes på iTunes her

Da de mere inkarnerede Mac-brugere er et stolt folk, tages der ikke ansvar for eventuelle problemer, som dit bluff medfører, men hvis du kan gøre det ordentligt, vil du meget hurtigt blive accepteret som en del af flokken. Held og lykke!

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!

Jeg accepterer vilkårene for nyhedsbreve

Forsiden lige nu

Læs også