Kommunikationsforum

Vinder verdens ældste Trump-killer igen?

Joe Biden stiller op igen. Selvom han vandt sidst, er det et højrisikabelt sats, som kan få fatale konsekvenser for hele verden. Her en analyse af kandidatens styrker og svagheder.
Den rare bedstefar Biden støder ingen demokrater og han støder kun få moderate fra sig. Omvendt skubber Trump mange på midten mod Biden, fordi han er for radikal. Biden skaber ikke glæde og engagement, men kan samle de frygtsomme op. Det er også en kvalitet, når frygten fylder mere end et fremtidshåb. Det kan være nøglen til hans genvalg. Her en analyse af styrker og svagheder i Bidens 2024-genvalgskampagne. | Foto: Getty Images.
Den rare bedstefar Biden støder ingen demokrater og han støder kun få moderate fra sig. Omvendt skubber Trump mange på midten mod Biden, fordi han er for radikal. Biden skaber ikke glæde og engagement, men kan samle de frygtsomme op. Det er også en kvalitet, når frygten fylder mere end et fremtidshåb. Det kan være nøglen til hans genvalg. Her en analyse af styrker og svagheder i Bidens 2024-genvalgskampagne. | Foto: Getty Images.
Jakob Sand Kirk og Timme Bisgaard Munk

Her er videoen, som lancerer Joe Bidens præsidentkampagne. Budskabet er ham eller kaos, hvor stormen på Kongressen spiller en central rolle.

Styrker

Biden eller kaos-platformen kan noget

Biden har med stor succes framet Det Republikanske Parti som MAGA-maniacs, der vil omstyrte republikken. Stormen på Capitol spiller i sin gru og vanvid en hovedrolle i denne fortælling. Hvad den netop også gør i kampagnefilmen, som lancerer Bidens genvalgskampagne. Det er uden tvivl effektivt at vinkle på stormen og frygten for, at dette vil gentage sig. “Biden eller kaos” er en stærk kampagneplatform, fordi den ikke blot bygger på frygt, men frygten for gentagelse af en allerede indtruffet katastrofe.

Biden for woke frihed og fri abort

Det andet meget amerikanske og meget klassiske element i hans kampagne er, at han kæmper for friheden. Han er ikke blot en garant mod kaos, men en frihedskæmper, som vil sikre selvbestemmelse og ikke mindst kvinders ret til fri abort. Spørgsmålet, Joe Biden stiller vælgerne i den nye kampagne og frem til valget, er: “Ønsker du mere eller mindre frihed?”. Præmissen er, at MAGA-republikanerne vil tage frihed og rettigheder fra amerikanerne. Det er et stærkt kort, som virker på vælgerne. Biden og hans valgstrateger har her tydeligvis lært af, hvad der virkede i midtvejsvalget. Han søger nu at gentage succesen med at spille abortspørgsmålet som et trumfkort i forhold til de kvindelige svingvælgere. Samtidig woke-vinkler han det frihedsbegreb til et spørgsmål om beskyttelse af ret til homovielser, stemmerettigheder og afvisning af censur i skolerne. Alle identitetspolitiske spørgsmål, som samler de woke liberale, men skaber had i det republikanske USA. Hvad sagen om Bud Lights samarbejde med en transseksuel influencer med al tydelighed viste.

Her deler Hillary Clinton tal om abort, som er et centralt spørgsmål for mange demokratiske vælgere. Tal, som peger tilbage på Joe Bidens helt oplagte strategi.

Tværpolitisk dealmaker

Biden har været en langt mere samlende præsident og langt mere effektiv dealmaker end Donald Trump. Han har samlet et bredt flertal på tværs af de politiske skel og lukket store økonomiske aftaler om alt fra genopbygning til infrastruktur, inflation og grønne investeringer. Det er lovgivning, som har haft stor betydning for at skabe jobs, økonomisk vækst, bedre infrastruktur og grøn omstilling. Vel at mærke en infrastrukturplan, som burde være gennemført for mange år siden, men er stoppet, fordi ingen før Biden har kunnet samle den tværpolitiske opbakning. Præsidentfagligt har Biden derfor helt objektivt været en fantastisk præsident, som kan sit håndværk. Ovenikøbet fik han USA igennem COVID-epidemien og forhindrede, at USA blev ramt af en økonomisk recession. Det er disse resultater, som giver hans kandidatur tyngde, som han selv udtrykker det. Han har gjort et godt job, men det er langt fra afsluttet: “Grunden til, at jeg stiller op igen, er, at vi har et job, der skal afsluttes.”

Trumps trumpistiske reaktion på at Bidens stiller op igen.


En Trump-killer

Alt tyder på, at republikanerne vælger Trump som deres kandidat. Modsat alle andre mulige republikanske eller demokratiske kandidater er Biden beviseligt en Trump-killer. Det viste 2020-valget. Som Biden selv udtrykte sit Trump-killer-renommé på en pressekonference iført sorte Aviator-solbriller: “I may not be the only one, but I know him well and I know the danger he presents to our democracy.”

Biden skaber ikke glæde og engagement, men kan samle de frygtsomme op

Polariseringen i amerikansk politik betyder, at amerikanerne i dag i højere grad stemmer mod en kandidat end for en kandidat. En tredjedel af amerikanerne stemte således i 2020 på deres præsidentkandidat som et fravalg af modstanderen. Derfor står Biden godt over for Trump, dialektisk som antitesen og fornuftens stemme, amerikanerne alternativt kan stemme på. Den rare bedstefar Biden støder ingen demokrater og kun få moderate fra sig. Omvendt skubber Trump mange på midten mod Biden, fordi han er for radikal. Biden skaber ikke glæde og engagement, men kan samle de frygtsomme op. Det er også en kvalitet, når frygten fylder mere end et fremtidshåb. 

Den demokratiske kampagnelejr satser derfor på, at Trump som ærkeskurk og modsætning er så potent et middel, at det kan få gamle, almindelige Joe Biden genvalgt. Biden er jo netop rigtigt god på baggrund af Trumps uduelighed og kaos. Derfor tror mange demokratiske strateger, at en “2020-omkamp” vil være til Bidens fordel.

Average Joe er den mindst ringe løsning

Biden er kedelig, men han virker, og der er ingen oplagte modkandidater til ham. Han er ikke elitær, men af arbejderbaggrund. Dette giver ham en anti-woke, en-af-os-appel blandt demokraternes traditionelle hvide arbejderklassevælgere. Han er ikke rig og kulørt, men har en almindelig, omend lidt sørgelig, familiebaggrund. Han kan samle de sorte stemmer, viste primærvalgkampen op til 2002-valget. Kort sagt: Biden er den mindst ringe løsning og støder ingen, der kunne overveje at stemme demokratisk, fra sig. Og det er en kæmpe fordel i et polariseret amerikansk politisk univers på randen af et sammenbrud. 

Partiets mand med partiets bedste folk

Som den formodentligt eneste demokratiske kandidat har Biden mulighed for at monopolisere kampagneindsamlingen. Og frygten for Trump er her en effektiv fundraiser for den store midte i amerikansk politik. Desuden vil Biden som the one and only kunne vælge og vrage mellem de bedste politiske rådgivere og kampagnefolk, som det demokratiske politiske univers kan præstere. Lige nu har han udnævnt den superdygtige kampagnestrateg Julie Chavez Rodriguez som nøglefigur. En dygtig operator, som var kvinden bag Obamas berømte, ekstremt effektive Yes We Can-kampagne. 

Udenrigspolitisk står Biden samlet stærkt, minus det kaotiske Afghanistan-exit

Det kaotiske Afghanistan-exit er og bliver Bidens helt store udenrigspolitiske nederlag. Samlet set står han dog stærkt, fordi han har styrket NATO og det transatlantiske samarbejde. Hans ubetingede støtte til Ukraine har samlet både USA og Europa bag hans lederskab. 

Her er republikanernes anti-Biden attack-reklame skabt udelukkende med AI. En film, som meget godt viser Bidens svagheder set fra republikansk side.


Svagheder

Biden is boring

Biden er småkedelig, ukarismatisk og ude af stand til at skabe ægte begejstring. Retorisk er han langt ringere end alt fra Trump til Obama, Clinton, Sanders og Ronald Reagan. Han stammer og er berømt for sine mange fumle-tumle-talefejl, som blot bliver flere og flere, jo ældre han bliver. 

I et af de seneste talefumlerier spørger Biden efter en død kollega til et event.

En usædvanlig upopulær præsident

Biden er på nuværende tidspunkt markant mindre populær end de sidste tre præsidentkandidater, som blev genvalgt. På den anden side kan ratings altid nå at flytte sig meget frem til valgdagen. Tænk blot på Ronald Reagan, som på samme tidspunkt havde endnu ringere ratings end Biden, men vandt hele 49 stater i sit genvalg. Desuden skal Biden ikke vælges på sin egen tiltrækningskraft, men på modstanderens frastødningskraft. Se blot Hvor upopulær Biden er her.

53 pct. bryder sig ikke om ham som præsident, og modviljen har været stabil. | Foto: fivethirtyeight
53 pct. bryder sig ikke om ham som præsident, og modviljen har været stabil. | Foto: fivethirtyeight

Sleepy old grandpa Joe

Biden er tudsegammel, og det er et oplevet problem blandt vælgerne. Joe Biden er dags dato 80 år gammel. Han er den ældste præsident nogensinde i Det Hvide Hus. Når og hvis han genvælges, vil han være 82 år. Når hans anden periode er slut, vil han være hele 86 år. Hans vælgere og den samlede amerikanske befolkning ser den fremskredne alder som hans største svaghed. De nyeste tal viser, at 70 pct. IKKE ønsker, at han genopstiller, ifølge halvdelen på grund af hans fremskredne alder. 


Bidens kampagnefolk ved godt, at alder er Bidens største svaghed. Det har de blandt andet søgt at imødekomme med humor og overskud.

“Zom-biden”

Alderen rejser med rette spørgsmålet, om Biden er mentalt fit for jobbet i dag, og ikke mindst i mange år frem. Det er jo uden tvivl et krævende job, som kræver, at man er 110 pct. på. Som Dylan Matthews skriver i Vox, er der en overhængende fare for en “zom-biden”-præsident og en acceleration af hans kognitive forfald i tiden frem. Alene usikkerheden om Bidens kognitive evner kan aftage i løbet af næste valgperiode, er en alvorlig udfordring for hans genvalg. Billedet af Zom-biden-præsidenten er svært at vaske væk med humor. Netop derfor udtaler ærkefjenden Putin ofte en stor bekymring for Bidens helbred for at puste til ideen om, at han er dement p.t. 

En måling, som viser, at hele 53 pct. ikke bryder sig om Kamala Harris. Mange andre målinger er blot værre for den upopulære vicepræsident. | Foto: Real Clear Politics.
En måling, som viser, at hele 53 pct. ikke bryder sig om Kamala Harris. Mange andre målinger er blot værre for den upopulære vicepræsident. | Foto: Real Clear Politics.

En måling, som viser, at hele 53 pct. ikke bryder sig om Kamala Harris. Mange andre målinger er blot værre for den upopulære vicepræsident. I Real Clear Politics.

Vicepræsident Harris ingen plan B

Med alderen som bagtæppe er vicepræsidenten en helt afgørende plan B – både i valgkampen og i valgperioden. Men vicepræsident Kamala Harris har ikke leveret. Blandt de politiske kommentatorer fra alle sider af det politiske spektrum er der bred enighed om, at Kamala Harris har floppet som vicepræsident. Det er også folkestemningen. Den seneste Harris-katastrofemåling fra Wall Street Journal bekræfter dette. Den viser, at blot 35 pct. af amerikanerne har en positiv oplevelse af hende. Et katastrofetal, som viser, at hun er endnu mindre populær end den upopulære Biden. Desuden er hendes direkte målinger mod Trump dårligere end Bidens. Dermed leverer Harris ikke styrke til Bidens kandidatur. Hun er en kæmpe svaghed og repræsenterer som upopulær vicepræsident et onde, som ikke har nogle klare løsninger. Det er spændende, om kampagnen kan leve med Harris, og hvordan de søger at komme ud af Harris-kattepinen.


Events, My Dear Boy, Events

Sådan svarede Harold Macmillan på spørgsmålet om, hvad hans største udfordringer som premierminister i Storbritannien var. Det er også Bidens største udfordring ved 2024-valget. Kommer der en international krise? Går medierne i selvsving? Smelter jobmarkedet sammen? Blusser COVID-19 op igen? Alle uforudsigelige begivenheder, som kan blive helt afgørende. Og Trump er og bliver uforudsigelighedens mester, hvor Biden er det stik modsatte. Trump kan som kandidat sparke gang i helt uforudsigelige begivenheder, og han har en tendens til at flyde oven på, jo mere kaotisk mediedækningen af det uforudsigelige bliver. Men på den anden side er Biden eller kaos et godt bud på opskriften på, at Joe Biden kan blive genvalgt. Ja, nok det eneste gode bud på en anden omgang til Biden. 


Læs mere og se mere her

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!

Jeg accepterer vilkårene for nyhedsbreve

Forsiden lige nu

Læs også