Kommunikationsforum

Bak Onkel Reje offentligt op!

Det er en doven konklusion, at man ikke skal tage Onkel Reje-sagen seriøst. Disse tre ting er vigtige at forstå om Mads Geertsens sygemelding, ifølge eksperter i digital adfærd.
Mads Geertsen har spillet Onkel Reje siden 2013. | Foto: Nanna Navntoft/Politiken/Ritzau Scanpix
Mads Geertsen har spillet Onkel Reje siden 2013. | Foto: Nanna Navntoft/Politiken/Ritzau Scanpix
Katrine Thielke og Maia Kahlke Lorentzen

Sagen kort: Onkel Reje er igennem en periode blevet udsat for voldsom chikane, injurier og trusler, blandt andet via sociale medier. Det har gjort, at Onkel Reje, aka Mads Geertsen, har sygemeldt sig, og DR har meldt angriberne til politiet.

Og hvordan skal man så forstå det? Er der egentlig nogen, der oprigtigt er vrede på Onkel Reje, eller handler det om noget helt andet?

Her er tre ting, som vi mener, er vigtige at forstå:

#1 Angriberne er velkendte konspirationsteoretikere, der ønsker at destabilisere samfundet

Hvis man, som f.eks. Peer Brændgård, der er en af angriberne, har ekstreme overbevisninger og er optaget af QAnon, så er man drevet af en ekstraordinær form for idealisme, grænsende til fanatisme og radikalisering. 

Konspirationsteoretikere mener ofte, at samfundet, som det er nu, skal erstattes med en ny verdensorden. Og derfor er en vigtig taktik at destabilisere de samfund, de opererer i, dvs. skabe splid, usikkerhed, mistillid til systemerne og polarisering mellem grupper i samfundet.

Det er derfor meget sandsynligt, at chikanen af Onkel Reje ikke handler om ham som sådan, men er et greb for at vise, at man ikke kan føle sig sikker, at “systemerne” ikke kan beskytte borgeren, og for at sprede desinformation.

#2 Injurier er en særdeles alvorlig sag for den, der bliver angrebet. Derfor skal det straffes hårdt

Når man ser nogle af angrebene mod Onkel Reje, kan man fristes til at tænke: Jamen, det er da så ekstreme postulater, at det kan man da ikke tage seriøst; det skal han da bare ignorere.

Det er en doven konklusion.

Forestil dig, at der starter et falsk rygte om dig. Pludselig kommer en kollega hen til dig og spørger, om det virkelig er rigtigt, at du har været narkoman. De, der er tæt på dig, ved, at det har du ikke – men pludselig har du en ubehagelig følelse af, at alle uden for din inderkreds går og spekulerer på, om der er noget om sagen?

Mærk det, og så gang med 100, så ved du, hvordan Onkel Reje har det. Injurier er strafbare af den grund. De kan ødelægge et liv. Og i en digital virkelighed er injurier delbare, søgbare og næsten umulige at fjerne fra internettet.

Det er ikke et nyt fænomen. Læs Jon Ronsons “So, You’ve Been Publicly Shamed”, hvis du vil dykke ned i tilfælde, der er MINDRE alvorlige end dette, og som har ødelagt liv og karrierer.

Chikane og trusler er skræmmende. Og her nytter det ikke at sige til den angrebne: Der sker nok ikke noget “rigtigt”. For chikanen og truslerne ER rigtige – de er en talehandling, og ord kan også være vold. 

Det, der sker i den digitale verden, er ikke noget separat fra den analoge verden – der er kun én verden.

#3: Ja, du kan gøre noget. Bak Onkel Reje offentligt op

Når vi bliver spurgt af journalister om sagen, så er et af spørgsmålene: Er danskerne blevet mere tyndhudede over for kunstnere, personer, der stikker næsen og holdningerne frem? 

Det mener vi ikke. Angrebene på Onkel Reje – og på mange andre personer og organisationer lige nu – er ikke et udtryk for en bred holdning. Men angrebene får det til at se sådan ud. Og det er præcis det, der er meningen med dem.

Det kan du modbevise! Mange bække små gør stor å. Vis, hvor du står. 

Her er det nyaktivistiske Flügger, der viser deres kærlighed til Onkel Reje (de startede indholdskonceptet med Thorning Red, og har også kørt Irma Blue). Det kan du også gøre.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!

Jeg accepterer vilkårene for nyhedsbreve

Forsiden lige nu

Læs også