Vil AI erstatte menneskelige relationer?

ChatGPT har taget verden med storm, da vi nu står med en AI, der kan kommunikere som et ægte menneske, skriver Anders Bæk, der netop har udgivet bogen ”AI epoken”.
AI-lærere, AI-venner og sågar AI-kærester er allerede begyndt at dukke op, skriver forfatter til ny bog. | Foto: Getty Images
AI-lærere, AI-venner og sågar AI-kærester er allerede begyndt at dukke op, skriver forfatter til ny bog. | Foto: Getty Images
af Anders Bæk, AI-ekspert, forfatter og foredragsholder

Den store AI-bølge er over os, og kunstig intelligens vil over de kommende år forandre stort set alle aspekter af vores hverdag. I den forbindelse har jeg netop udgivet min bog om AI, ”AI epoken: Sådan vil kunstig intelligens revolutionere fremtiden”.

Som navnet antyder, belyser bogen konkret, hvordan kunstig intelligens vil transformere vores hverdag, arbejdsplads, sundhedsvæsen, skolesystem og meget mere.

Et emne, som jeg berører i bogen, er, hvordan AI vil påvirke menneskelige relationer. AI-lærere, AI-venner og sågar AI-kærester er allerede begyndt at dukke op, og det er derfor relevant at stille spørgsmålet: Kan disse AI-bekendtskaber på sigt erstatte vores menneskelige relationer?

ChatGPT er som en bamse på steroider

ChatGPT har taget verden med storm, da vi nu står med en AI, der kan kommunikere som et ægte menneske. Vi kommunikerer da også allerede med den, som hvis den var et menneske: Mange roser den eksempelvis for et godt svar eller kritiserer den for et forkert svar. 

Anders Bæk er AI-ekspert, forfatter og foredragsholder. | Foto: PR
Anders Bæk er AI-ekspert, forfatter og foredragsholder. | Foto: PR

Selvom vi udmærket godt ved, at det ikke er et levende væsen, er det biologisk set svært for os ikke at tildele AI’en menneskelige egenskaber. Det skyldes, at vi er biologisk programmeret til at se menneskelige egenskaber i genstande. Fænomenet kendes som “antropomorfisme”, som er tilskrivning af menneskelige træk til ikke-mennesker.

Dette er også grunden til, at børn kan få et så tæt forhold til deres bamser. Vi kan derfor betragte ChatGPT som en bamse på steroider!

Af ovenstående grund er vi derfor programmeret til at behandle ChatGPT som et menneske, hvad end vi kan lide det eller ej. Derfor vil de kommende AI-venner formentligt hurtigt vinde bredt indpas.

Den perfekte ven, eller?

På papiret vil de kommende AI-venner kunne resultere i perfekte venskaber. Forestil dig at have en kammerat, som altid har tid til at se dig, som altid griner af dine dårlige jokes, som kender dig bedre end nogen anden person, og som altid vil lytte til dine problemer og altid lader dig vinde i diskussioner. 

Sådan vil fremtidens AI-venner formentligt opføre sig. Jeg forestiller mig, at du, kære læser, er enig med mig, når jeg siger, at det lyder som alt andet end det perfekte venskab. Ikke desto mindre er det sandsynligvis en udvikling, der er svær at stoppe. Vi har en indbygget tendens til at vælge den lette – men måske ikke altid smarte – løsning. Det er f.eks. derfor, at vi så ofte spiser usund og kaloriefyldt fastfoodmad. På tilsvarende vis vil AI-vennen altid være den letteste løsning og derfor ofte den, som vi vælger. 

AI-venner vil med al sandsynlighed blive en mere integreret del af manges hverdag over de kommende år. Børn, der fødes fra i dag, vil vokse op i en AI-drevet verden, hvor det vil være helt naturligt at have en vennegruppe, der består af mindst en AI-ven. I dag er forældre sure over, at deres børn sidder for meget ved computerskærmen. Om et årti er forældre måske i stedet sure over, at barnet bruger for meget tid med sine AI-venner og for lidt tid med sine menneskevenner. 

Vil AI-venner gøre os til store, voksne møgunger?

AI-bekendtskaber kan medføre fordele: Eksempelvis kan de hjælpe med ensomhed for både unge og ældre. For disse aldersgrupper er ensomhed et udbredt problem, og her vil en skræddersyet AI-ven kunne være en stor hjælp.

Men som du sikkert er enig med mig i, så kan AI-bekendtskaber også medføre negative aspekter. Menneskelige bekendtskaber er med til at forme os gennem vores tilværelse. Menneskelige venskaber igennem livet er måske ikke altid lette, men gennem gnidningerne vokser vi som personer. AI-venner vil derimod aldrig give disse gnidninger, og de vil gøre alt for at behage sin menneskeven. Dette kan betyde, at dårlig opførsel ikke bliver straffet, men derimod belønnet. Det store spørgsmål er derfor, om AI-bekendtskaber på længere sigt vil medføre, at vi alle bliver forvandlet til forkælede voksen-møgunger, som altid er vant til at få sin vilje. 

Jeg dykker ned i mange flere områder, hvor kunstig intelligens vil transformere vores samfund, i min bog, ”AI epoken”, der kan købes fra i dag hos landets boghandlere.

Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Debat- og analyseindhold på Kforum skal overholde de presseetiske regler.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også