Kommunikationsforum

L&F styrker k-musklerne til svær opgave

Andreas Bach Mortensen står i spidsen for et nyt område, der samler public affairs og kommunikation i Landbrug & Fødevarer, som står over for sin måske sværeste opgave nogensinde.
”Den dygtige public affairs-medarbejder bidrager til, at hele organisationen forstår de politiske mål bedre," siger Andreas Bach Mortensen (foto), direktør for Public Affairs og Kommunikation i Landbrug & Fødevarer. | Foto: Landbrug & Fødevarer / PR
”Den dygtige public affairs-medarbejder bidrager til, at hele organisationen forstår de politiske mål bedre," siger Andreas Bach Mortensen (foto), direktør for Public Affairs og Kommunikation i Landbrug & Fødevarer. | Foto: Landbrug & Fødevarer / PR

Med ansættelsen af to ny kræfter er de sidste brikker faldet på plads i organiseringen af det relativt nye område Public Affairs og Kommunikation i Landbrug & Fødevarer.

Det drejer sig om den nye public affairs-chef, Peter Ahrenfeldt Schrøder, og den nye Head of Social, Helena Møller, fortæller Andreas Bach Mortensen, som er direktør for området, der også rummer det digitale område med kampagner og branding.

”Ideen er at forbinde al den viden, vores dygtige fagmedarbejdere har, til vores interessevaretagelse og samtidig sætte kommunikationsmusklerne 100 procent bag vores politiske prioriteringer,” siger han.

Udfordringer er der nok af for den nye afdeling, for landbruget er til heftig debat på Christiansborg, hvor selv Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, går ind for CO2-afgift for erhvervet, hvis eksport nåede nye højder i 2022, hvor den landede på lige under 200 mia. kr.

Interessevaretagelse kræver ny tilgang

Samtidig har public affairs-arbejdet udviklet sig og kræver nye tilgange, mener Andreas Bach Mortensen.

”Når man laver interessevaretagelse, er det ikke længere nok at have gode kontakter på Christiansborg og at tale med dem,” siger han, der tidligere har været chef for politisk-økonomisk afdeling i Venstre på Christiansborg.

”Public affairs står på skuldrene af ens omdømme og kommunikation, så det er vigtigt, at der er et tæt samarbejde mellem de forskellige områder.”

Derudover skal interessevaretagelsen tænkes ind i alle dele af organisationens arbejde frem for at være en eftertanke.

”Den dygtige public affairs-medarbejder bidrager til, at hele organisationen forstår de politiske mål bedre. Det er vigtigt at få alle ressourcer i spil, og især fagmedarbejderne, når man er en politisk organisation som vores på et virkeligt komplekst område,” siger Andreas Bach Mortensen og tilføjer:

”Vores mål fikses ikke alene af nogle i et hjørnekontor. Alle fagligheder skal i spil, og her skal public affairs være med til at sætte retning”

Når public affairs og kommunikation er adskilte områder, risikerer de så at modarbejde hinanden, fordi de har forskellige tilgange til, hvad der skal kommunikeres hvornår for eksempel?

”Ja, det er der ingen tvivl om. Vi har fået en ny CEO og en ny strategi, der sætter retningen for, hvad vi prioriterer, og det er vigtigt, at både kommunikations- og public affairs-arbejdet er koblet op på den og understøtter hinanden.”

Ro i topledelsen

Som eksempler nævner Andreas Bach Mortensen udspillet ”Fra bureaukrati til klimahandling”, principper for en grøn skattereform i landbruget, og en kommende 2030-plan, som skal dokumentere, at landbruget har virkemidler til at nå de høje klimamål.

Jeres forrige direktør gik af efter en del polemik; hvor vigtigt er det for dine muligheder for at skabe resultater, at der er ro på den del af organisationen?

”Det er helt vildt vigtigt, for den effektive interessevaretagelse står på ryggen af en klar strategisk retning, så det er positivt, at der er fuldt fokus på den.” 

Hvordan arbejder du med at skabe tillid til en ny topchef og blive en betroet rådgiver?

”Jeg tror meget på, at den dygtige rådgiver kommer med kreative politiske eller kommunikative bud på, hvordan ens topchef opnår sine mål. Så kerneopgaven er at være god til sit håndværk og til at omsætte den strategiske pejling til konkrete løsninger, hvad end de handler om kommunikation, politiske udspil eller noget tredje.” 

Sværere at tale landbrugets sag

Arbejdet med at tale landbrugets sag er, trods den stigende eksport, blevet sværere over de senere år, mener Andreas Bach Mortensen.

”Færre danskere end tidligere har en medfødt forståelse for, hvad landbrug er, fordi der er færre beskæftigede i erhvervet end tidligere, på grund af at bedrifterne bliver mere effektive og moderne,” siger han. 

Samtidig er der større fokus på landbrugets udledninger, hvor især metangasserne fra køerne fylder i regnskabet og er svære at få bugt med.

”Klimaet er den største opgave de næste ti år. Vi har en kæmpe forpligtelse til at bidrage med konstruktive løsninger. Så vi skal vise, at vi leverer på klimamålene, samtidig med at vi insisterer på at gøre det på en måde, der sikrer, at vi bevarer landbruget som et stærkt erhverv,” siger Andreas Bach Mortensen med henvisning til, at dansk landbrug har globale konkurrenter, som ofte har færre klimakrav og lavere ambitioner end i Danmark. 

”Den realisme vil vi gerne sikre, at debatten bliver præget af, ellers kan det få alvorlige konsekvenser for landbruget og hele samfundet.” 

”Hamrende god” kommunikatør

Det er derfor en vigtig opgave for Andreas Bach Mortensen og hans hold at gøre opmærksom på klimainitiativerne i erhvervet.

”Vi skal fortælle de mange gode historier om, at der for eksempel kan tilsættes Bovaer til koens foder, som kan nedbringe metanudledningen markant, at vi kan lave biokul, som lagrer CO2, og at halm og restprodukter fra landbruget kan bruges til grønt flybrændstof.”

Andreas Bach Mortensen har samtidig den kæphest, at klimadebatten ikke kun skal handle om procenttal og CO2-ækvivalenter, men også om mennesker.

”Det er landmændene og virksomhederne selv, der skal være ambassadører for erhvervets synspunkter, og ikke kun en professionel interessevaretager som mig selv. Det har vi heldigvis mange medlemmer, der er, som man så under valgkampen, hvor mange landmænd bidrog til debatten,” siger han. 

Et konkret eksempel, som Andreas Bach Mortensen nævner, er Martin Pinholt fra Himmerland. Han blev af Jyllands-Posten kaldt ”verdens mest klimaeffektive landmand” og producerer mælk med tæt på en tredjedel af den globale klimabelastning.

”Han er et hamrende godt kommunikativt eksempel på, hvor barok reguleringen kan blive. I en verden, som efterspørger flere mejeriprodukter, kan man med ukloge løsninger risikere at rive tæppet væk under en af de mest klimaeffektive i verden. Men der er rigtigt mange som ham – og det sætter vi også fokus på for tiden på vores egne kanaler.”

Talspersoner må ikke blive kunstige

Klæder I landmændene på til at være aktive i debatten?

”Det veksler. Mange af dem kan sagtens selv, og man skal jo også passe på med, at det bliver for kunstigt, men det er noget, vi arbejder med.” 

Der er et stort pres på jer i forhold til klimaspørgsmål fra både politisk side, NGO’ere og jeres bagland, så hvordan navigerer du i at ramme den rette håndtering og rådgivning?

”Der er det godt at have været på Christiansborg i fire år, hvor tempoet er ekstremt højt, og der ofte skal træffes beslutninger på et ufuldstændigt beslutningsgrundlag. Så musklen, der handler om at træffe beslutninger, får man i høj grad trænet,” siger Andreas Bach Mortensen.

Han arbejdede for Venstre i perioden 2016-2020 og nåede derfor at opleve hele optakten til, at Lars Løkke Rasmussen trak sig som formand, og Kristian Jensen gjorde det samme som næstformand.

”Jeg er vant til høj bølgegang, så jeg bilder mig selv ind, at jeg er meget rolig selv i ekstreme situationer, for jeg ved, at der også kommer en dag i morgen, selv efter de hårdeste dage.” 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!

Jeg accepterer vilkårene for nyhedsbreve

Forsiden lige nu

Læs også