Komiker in Chief: Joe joker for sit genvalg

Biden gør grin med Fox News, Trump og sig selv i humoristisk tale. Målet er med humor og selvironi er at vinde vælgernes sympati.
Joe Bidens standuptale analyseret. Det er ikke kun for sjov, men et vitalt forsøg på at få fire år mere som præsident ved at vise overskud. | Foto: Getty Images.
Joe Bidens standuptale analyseret. Det er ikke kun for sjov, men et vitalt forsøg på at få fire år mere som præsident ved at vise overskud. | Foto: Getty Images.
af Rasmus Vesti

Joe Biden gjorde grin med såvel Fox News som Donald Trump og sin egen alder i sin tale til den årlige middag for Washingtons pressekorps.

Her kan du læse en fuld udskrift af talen.

Hvordan bruger Joe Biden humor retorisk? Sjovt, du spørger!

Humor har altid været et vigtigt retorisk virkemiddel for politikere. Humor er aldrig “bare for sjov”. Vittigheder kan bruges både til at affeje kritik på en underholdende måde, latterliggøre sine politiske modstandere og rykke sine tilhængere tættere på sig selv. Joe Biden brugte alle tre strategier i sin tale søndag nat under middagen for Washingtons pressekorps. 

Til den årlige begivenhed tager journalister og politikere i Washington en pause fra den ofte intense politiske dækning og samles til en sjov aften fyldt med satire og humoristiske stikpiller til hinanden. Også Biden selv blev “grillet” under middagen. Komiker og journalist på The Daily Show Roy Wood var aftenens vært, og han benyttede flere gange lejligheden til at gøre grin med Joe Bidens høje alder, blandt andet ved at trække en reference til pensionsprotesterne i Frankrig: 

“I Frankrig protesterer de, fordi de ikke vil arbejde, til de er 64. Mens her i Amerika har vi en 80-årig, der tigger om at få lov til at arbejde fire år endnu.” 

Og han fortsatte drillerierne med, at præsidentens mantra, ”Lad mig gøre arbejdet færdigt”, ikke var et kampagneslogan, men en bøn. 

Aftenens hovedret var dog Joe Bidens tale. Her fik præsidenten mulighed for at teste sine komiske talenter og give tilbage på den kritik, han har fået i løbet af det forgangne år. Særligt kritikken om sin egen høje alder var et tema i Bidens tale, og det er ikke tilfældigt.

Mentalt “unfit” til at være præsident?

Selvom der var store smil på Bidens læber, var der meget på spil for den siddende præsident. I sidste uge annoncerede Biden nemlig, at han genopstiller som præsidentkandidat. En beslutning, der ikke umiddelbart er populær blandt de amerikanske vælgere. En nylig meningsmåling viser, at 51 pct. af de demokratiske vælgere ikke synes, at Biden bør genopstille. En af hovedbekymringerne er præsidentens høje alder.

En seriøs Joe Biden med en kommentar om kampen for at få frigivet den tilfangetagne journalist Evan Gershkovich. “We’re working every day to secure his release, looking at opportunities and tools to bring him home. We keep the faith.” | Foto: Getty Images.
En seriøs Joe Biden med en kommentar om kampen for at få frigivet den tilfangetagne journalist Evan Gershkovich. “We’re working every day to secure his release, looking at opportunities and tools to bring him home. We keep the faith.” | Foto: Getty Images.

Den 80-årige præsident er allerede nu den ældste siddende præsident i USA’s historie. Hvis de amerikanske vælgere giver ham fire år mere i Det Hvide Hus, vil han være 82 år, når han endnu engang sætter sig i præsidentstolen, og 86 år, når han rejser sig fra den igen.

Bidens republikanske modstandere kører også hårdt på præsidentens alder. Sidste år underskrev 54 republikanere et åbent brev, hvor de udtrykte bekymring omkring Bidens mentale tilstand og krævede, at Biden blev testet for demens. Donald Trump, der også stiller op til genvalg, bruger ligeledes beskyldningerne om demens aktivt til sine politiske rallys. Her har Trump givet Joe Biden øgenavnet “Slow Joe” og afspiller frydefuldt videoklip, hvor Biden kokser i sine taler og snakker sort. “Joe Biden kan ikke tale klart – ergo kan han ikke tænke klart”, lyder argumentet tilsyneladende fra Trump. 

Mens Demokraterne kritiserer Trump for at være moralsk unfit til at være præsident, så beskyldes Biden altså for at være mentalt unfit til at være præsident. Skal Biden sikre sig endnu fire år i embedet, må han håndtere “aldersproblemet”. Her kan humor og vittigheder være en del af løsningen. 

Kløgtige vitser

Humor forbindes ofte med intelligens. Ordene “vittig” og “viden” er sprogligt beslægtede med hinanden. Aristoteles, en af retorikkens grand old men, betragter vittigheder som et tegn på åndelig begavelse, og op gennem tiderne har rappe replikker og velturnerede frækheder været en måde at demonstrere sit vid og skarpe hjerne på.

Vittigheder har også den fordel, at de rejser langt i mediestrømmen. De færreste amerikanere ser Bidens tale i dens helhed, men de velplacerede jokes vil rejse rundt i medierne, også på de sociale. Dermed er talesituationens sekundære publikum – alle os, der ikke er inviteret med til middagen, men ser med fra vores skærme – potentielt set enormt.

Med kløgtige vitser kan Biden demonstrere over for befolkningen, at selvom er han har nået bedstefaralderen, så er han stadig en bedstefar med slag i. Biden benyttede da også lejligheden til at gøre grin med sine politiske ærkerivaler, Trump og Fox News-ejeren den 92-årige Rupert Murdoch: 

“Vi har skabt 12 millioner jobs, og det er bare, når man tæller advokaterne, der forsvarer [Donald Trump]!,” jokede Biden og fortsatte om Murdoch: “I tror måske, at jeg ikke kan lide Rupert Murdoch. Det er simpelthen ikke sandt. Hvorfor skulle jeg ikke kunne lide en fyr, der får mig til at se ud som Harry Styles?” 

Den samlende humor: gode gamle Joe

Humor kan ikke bare bruges til at latterliggøre ens modstandere. Med humor kan Biden også trække sine vælgere tættere på sig. Man kan som bekendt både grine ad nogle, og man kan grine med nogle.

Humor er et socialt fænomen. Det binder folk sammen. Når vi griner sammen med præsidenten, sænkes paraderne, og et kort øjeblik føler vi, at vi er tættere på mennesket bag politikeren. En mere autentisk Joe. Vittighederne er en måde for Biden at træde ud af rollen som verdens mægtigste mand i et øjeblik og fremstå mere tilgængelig og nede på jorden.

Selvironi er et godt eksempel på denne type af samlende humor, og Bidens rummede flere selvironiske kommentarer til hans høje alder: 

“Jeg tror på ‘the first amendment’ [om ytringsfrihed]. Og ikke kun, fordi min gode ven Jimmy Madison skrev den,” sagde Biden med en reference til James Madison, en af hovedkræfterne bag Amerikas uafhængighedsbevægelse i 1700-tallet.

”Jeg forstår godt, at alder er et spørgsmål,” fortsatte præsidenten: ”Det er i alles tanker. Og med alle, mener jeg The New York Times’ overskrift: ‘Bidens høje alder er et stort problem. Trumps’ alder er derimod ikke’”.

Præsidenten lavede også sjov med, at han holder færre interviews end sine forgængere, og at han ofte ikke tager imod spørgsmål fra pressen: “På mange måder minder denne middag om mine første to år som præsident. Jeg taler i ti minutter, svarer ikke på nogen spørgsmål og går glad herfra,” drillede præsidenten. 

Morsom eller “cringe”?

Om en vits hiver latter hjem eller falder til jorden, afhænger i høj grad af personen, der leverer den. Vittigheder, der måske er sjove på papiret, kan virke frygteligt malplacerede, når de kommer ud af munden på taleren. Fordi morsomhederne i Bidens tale ikke er hans egne, men er skrevet af en dygtig taleskriver, er der derfor risiko for, at Biden ikke virker autentisk – og så kan talen hurtigt gå fra morsom til cringe.

Biden som Dark Brandon-memet. Et forsøg på at eje kritikken af ham. | Foto: Getty Images.
Biden som Dark Brandon-memet. Et forsøg på at eje kritikken af ham. | Foto: Getty Images.

Lidt tåkrummede blev det for eksempel afslutningsvist i talen, hvor Biden tager solbriller på og refererer til sig selv som “Dark Brandon”. Et praj til et internet-meme, hvor Biden fremstilles som cool og med laserøjne. På papiret en “awesome” afslutning rettet mod de yngre vælgere.

I praksis virkede det mere som pensionisten, der forsøger at være ung med de unge: “How do you do, fellow kids?”

Overordnet set kom Biden dog flyvende gennem talen. Selvom hans komiske niveau måske ikke når samme højde som forgængeren Barack Obama, så trak han stor latter hjem blandt de inviterede gæster.

Om de skarpe jokes kan løfte Bidens popularitet i meningsmålingerne og mane spekulationerne om begyndende demens til jorden, vil tiden vise. Med sin genopstilling som præsidentkandidat er der i hvert fald skudt en lang kampagneperiode i gang – og vi kommer med garanti til at høre flere skarpladte vitser fra Biden. 

Læs mere:

Biden Gets a Chance to Mock Fox News, and Gleefully Takes It

Remarks by President Biden at the White House Correspondents’ Dinner

Biden praised jailed journalist Evan Gershkovich for his courage; colleagues praised him for ‘simply doing his job’

The White House Correspondents’ Association Dinner Best Dressed - The New York Times

Roy Wood Jr.’s Surprisingly Personal and Scathing White House Correspondents’ Dinner Roast

The “Dark Brandon” meme — and why the Biden campaign has embraced it — explained

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også

Job

Se flere jobs