When the Business of Business Goes Further Than Business


I kommunikationsarenaen er der behov for at skabe troværdige, forståelige billeder på verdensmålsvisionerne og på effekten af indsatsen, der kommunikerer til såvel hjertet som hjernen og fantasien. Eksempelvis ved at hive det abstrakte ved katastrofen i 1,5 % global opvarmning ned på et konkret niveau, som de fleste kan forholde sig til, og dermed kommunikere et alternativ for at få organisationen med og påvirke tankesæt og adfærd internt og eksternt.
e-boks er et eksempel på en virksomhed, der har transformeret dele af sin kommunikation ved at skabe ”billeder” på sit arbejde med verdensmålene: I sin corporate communication har e-boks placeret verdensmålskommunikationen centralt ved at omregne, hvordan virksomhedens praksis skaber bæredygtige resultater, såsom bevarede træer, sparet vandforbrug og sikring af digitale rettigheder og identitet.
e-Boks støtter FN's verdensmål from e-Boks on Vimeo.
Siden aftalen om verdensmålene blev til i 2012 og tog afsæt i 2015, er kendskabet godt udbredt. En ny undersøgelse for Udenrigsministeriet foretaget af Advice viser, at 74 % af danskerne kender verdensmålene.
Verdensmålene tog over i 2015, hvor the Millennium Development Goals slap efter at have drevet udviklingen i 15 år. Verdens ledere gik sammen om at forpligte sig til de 17 mål om at udrydde fattigdom, skabe fred, lighed og inklusion og beskytte miljøet. Forandringer som disse er gennem de sidste 20 år slået igennem:
- Mere end 1 milliard mennesker er løftet ud af ekstrem fattigdom (siden 1990).
- Børnedødeligheden er mere end halveret (siden 1990).
- Tallet for børn, der forlader skolen for tidligt, er mere end halveret (siden 1990).
- Hiv/aids-infektioner er reduceret med næsten 40 %(siden 2000).

Det er ikke lige enkelt at realisere og kommunikere verdensmålsindsatsen troværdigt og værdiskabende, afhængigt af virksomhedens formål eller kerneforretning og af udfordringerne i branchen eller sektoren. Der er forskel på, om virksomheden er født i bæredygtighedsparadigmet, eller om det er en ældre virksomhed, der skal omstilles, samt hvilken sektors bæredygtighedsproblematikker man er oppe imod, hvor kontekstforståelsen er afgørende.
En ældre virksomhed, der med succes har indfriet verdensmål 14 om ’Livet i havet’ i forretningsudviklingen, er TripleNine. Virksomheden er fra 1948 og producerer fiskefoder. I udviklingen af sin produktions- og værdikæde har TripleNine inddraget muslingeskaller i produktionen for at bidrage til at opsamle kvælstof fra havet, der binder sig til muslingerne. Efterfølgende forarbejder virksomheden muslingeskallerne til foderingredienser og udnytter dermed naturressourcerne bedre. Udover at havforureningen reduceres, øges produktionen af proteiner fra havet, hvilket løser nogle af verdens presserende fødevareudfordringer. Se Tripple 9-casen her.
Eksempler på danske virksomheder født i bæredygtighedsparadigmet er Too Good To Go, der med sin app bekæmper madspild, og Bluetown, der i forhold til delmål 9.c, ’Giv alle adgang til informations- og kommunikationsteknologi’, skaber adgang til internettet gennem en udviklet wi-fi-løsning, der kører på solenergi. Ghana har indtil nu været landet for Bluetowns pilotprojekt. Cleantech-virksomheden Plastix er endnu et inspirerende eksempel på dette. Kerneforretningen er baseret på at genanvende plastaffald fra den maritime industri og fra forbrugere i en cirkulær designproces. Plastix bidrager herved til at løse et problem for den maritime industri, og virksomheden fremstår som fortaler for styrken i partnerskaber, når verden skal flyttes. Se Plastix-casen her.


Nogle af de større tendenser, I kan lade jer inspirere af i anvendelsen af verdensmålene som framework til at præge virksomhed, organisation og brand, dersom denne ikke er ”født med et verdensmålsformål”, eller såfremt I ønsker yderligere fremdrift, er som følger:
- Digitaliseringen: RGS Nordic er et eksempel på en virksomhed, der har anvendt digitalisering som platform for realisering af en bæredygtig omstilling i relation til verdensmål nr. 12, Ansvarligt forbrug og produktion, og nr. 13, Klimaindsats. RGS Nordic har udviklet en digital platform, der via blockchainteknologi kan give transportører mulighed for at optimere anvendelsen af de mange lastbiler, der hver dag besøger RGS Nordics mere end 35 modtager- og behandlingsanlæg i Skandinavien. Løsningen vil reducere tomkørsel og udledningen af CO2 signifikant. På sigt kan løsningen blive et best practice-eksempel på, at deling af transportdata og samarbejde mellem forskellige aktører i industrien kan medføre en markant reduktion af tomkørsel på de europæiske veje.
- Ledelse: Både verdensmål nr. 8, Anstændige jobs og økonomisk vækst, nr. 5, Ligestilling mellem kønnene, og nr. 3, Sundhed og trivsel, kan knyttes til bæredygtighed på arbejdsmarkedet. Inden for ledelse er tendensen nu bæredygtig ledelse. Dette indebærer at bedrive ledelse med et mere holistisk og respektfuldt syn på de menneskelige ressourcer samt at arbejde med et langsigtet perspektiv, hvor der investeres mindst lige så meget i mennesket som i virksomhedens høst.
- Adfærdsforandring: Forandring af adfærd i retning af øget bæredygtighed kan relateres både internt i organisationen og eksternt. Dette er et område, der gerne knyttes til enhver organisation, uanset formål og kerneforretning. Tendensen til at beskæftige sig med ændring af menneskers adfærd er blandt andet aktuel i design thinking-disciplinen, der præger kommunikations- og designområdet. Eksempler kan være at motivere til at udskifte den so last decade-agtige brug af engangsemballage i organisationen, at droppe forretningsflyrejser til fordel for videomøder samt at nudge med benhård kærlighed til eksemplarisk affaldssortering i kommunen.
- Handlemuligheder: Ifølge Futtera, det internationalt kreative agentur inden for bæredygtighed, viser undersøgelser, at: “88% of consumers would like brands to help them be more environmentally friendly and ethical in their daily lives” (Futerra, 2018). Det kan være et stærkt element til revitalisering af jeres kommunikation, hvis din virksomhed eller organisation kan give forbrugere, borgere eller samarbejdspartnere mulighed for at vælge bæredygtigt og gøre forskel for indfrielsen af verdensmålene ved at vælge jeres produkter, services eller brand. I samme proces kan I som virksomhed være med til at præge, hvordan kvalitetsbegrebet på jeres område bliver redefineret, da aktuelle tendenser også peger på, at vi som forbrugere, borgere, medarbejdere og interessenter i stigende grad netop vil vælge ud fra et helhedsbillede af produktet, der også indbefatter en vurdering af, hvor bæredygtigt det er. Dette forventes også at øge kravet til transparens på markedet.
- Forbrug og affald: Vi vil uvægerligt anvende ressourcer og producere affald med risiko for ”spild”. Jespers Torvekøkken er et eksempel på en fødevarevirksomhed, der har taget denne udfordring op og anvender ny teknologi til at bekæmpe madspild ved at udvikle en løsning til opsamling af data om kundernes madvaner – med ambition om, at denne løsning kan bredes ud internationalt. Et lignende tiltag er IKEA kendt for, gennem ”Food is Precious”. Læs Jespers Torvekøkken-casen her.
- Samarbejde, netværk og alliancer: Vi når længere – sammen, end hvis virksomheden skal løfte opgaven alene i bidraget til at indfri verdensmålene. Især i SMV-segmentet. Tænk atter på RGS Nordic-eksemplet, hvor der gennem samarbejde løses forskellige behov for flere virksomheder samtidigt, hvilket er værdiskabende inden for rammerne af verdensmålene.
- Investeringer: Pensionskasser, banker og andre virksomheder kan nå længere med at redefinere kvalitetsbegrebet og kommunikere dette gennem en mere bevidst, bæredygtig investeringspolitik. Herigennem tilbydes anpartshavere, investorer og kunder handlemuligheder. Det forventes fortsat at være parametre, ud fra hvilke vi vælger leverandører og samarbejdspartnere. Tendensen er nært beslægtet med punktet om handlemuligheder. Det forventes samtidig, at fokus i dette årti vil øges på rapportering om bæredygtighed, verdensmålene og finansielle aktiviteter.
Verdensmålskommunikation stiller således i dag nye krav til kommunikatøren, der både må forstå området vertikalt og hele forretningskonteksten. For at beskrive, hvordan du systematisk skaber en formel, er en forenkling kærkommen:
Hvis beslutningen bliver at foretage en større omstilling, bør virksomhedens identitetsdesign genvurderes for at afspejle den position, I efterstræber, da design, frem for tekst alene, er effektiv kommunikation til opnåelse af forandring.
Find verdensmålene her: https://www.verdensmaalene.dk/fakta/verdensmaalene