Edelman Trust Barometer: Vi er ramt af innovationschok

Strømmen af innovationer skaber usikkerhed og krav om regulering. Mistilliden hersker. Det er hovedkonklusionen i Edelmans Trust Barometer.
De seneste år har været en hæsblæsende tour de force i ny innovation, fra COVID-vaccinerne over green-tech til AI. Det har medført, at verden er ramt af et innovationschok. Vi er specielt chokerede over AI-teknologiens hurtige udrulning. Hvad der har skabt både frygt og fascination. Nu kan mange kedelige opgaver automatiseres og give mere arbejdsglæde. Hele 32.000 mennesker fra 28 lande i Edelmans store Trust Barometer har dog en fælles AI-bekymring. De frygter, at AI udvikles for hurtigt, ureguleret og gør mange mennesker arbejdsløse. I den stadige strøm af innovationer har staten en vigtig rolle for at sikre job og velstand. Kilde: Edelman Trust Barometer.
De seneste år har været en hæsblæsende tour de force i ny innovation, fra COVID-vaccinerne over green-tech til AI. Det har medført, at verden er ramt af et innovationschok. Vi er specielt chokerede over AI-teknologiens hurtige udrulning. Hvad der har skabt både frygt og fascination. Nu kan mange kedelige opgaver automatiseres og give mere arbejdsglæde. Hele 32.000 mennesker fra 28 lande i Edelmans store Trust Barometer har dog en fælles AI-bekymring. De frygter, at AI udvikles for hurtigt, ureguleret og gør mange mennesker arbejdsløse. I den stadige strøm af innovationer har staten en vigtig rolle for at sikre job og velstand. Kilde: Edelman Trust Barometer.
Af TIMME BISGAARD MUNK, ANALYTIKER OG KOMMENTATOR

Download 2024 Edelman Trust Barometer

Hvis du har travlt er rapportens 10 vigtigste konklusioner samlet her

De sidste tre år har været præget af epokegørende og hurtigt udviklede innovationer, fra COVID-accinerne i 2021 til AI i 2023. I begge tilfælde er disse gennembrud blevet udrullet med lynets hast med lille regulering og eftertanke. I begge tilfælde med store teknologiske og sundhedsmæssige gevinster, men også med uoverskuelige risici. Ingen kan f.eks. med sikkerhed sige, hvad de langsigtede bivirkningerne er af COVID-vaccinering af praktisk talt hele verdens befolkning, eller hvad AI kommer til at betyde for jobsikkerheden, når flere og flere opgaver automatiseres. 

Over halvdelen af verdens befolkning føler, at staten er dårlig til at regulere innovation

Ifølge Edelman Trust Barometer har vi derfor mistet tilliden til, at samfund kan og vil kontrollere og regulere de teknologiske gennembrud godt nok og hurtigt nok. Hele 59 pct. mener således, at verdens regeringer mangler kompetencerne til at regulere de nye revolutionære teknologier. Denne frygt for manglende kontrol af de nye innovationer er dobbelt så stor som fascinationen. En frygt, som dele af hele samfundet på tværs af indkomst, køn og alder har.

Verden er mest bekymret for genmodificeret mad

Frygten er dog ulige fordelt mellem de forskellige teknologier. Når man ser på tallene i undersøgelsen, er der mest positiv energi omkring grøn teknologi og mest negativ energi omkring genmodificeret mad, medicin og AI. Helt grelt står det til for genmodificeret mad. Over halvdelen af alle i barometeret har en afvisende holdning til genmodificeret mad (58 pct.) Jo mere højreorienteret man er, jo mere frygter man de nye innovationer.

2024 bliver et valgår for halvdelen af Jordens befolkning. Valget vil handle om de nye opfindelser og deres påvirkning af samfundet

De nye teknologiske fremskridt bliver det store politiske tema i 2024. COVID-vaccinerne og AI har nemlig sat fokus på, hvordan, hvornår og hvorfor et samfund skal optage, afvise og regulere nye opfindelser. Et spørgsmål og en debat, som bliver sat på spidsen her i 2024, hvor hele 64 lande skal afholde valg, og 49 pct. af verdens befolkning skal afgive deres stemme. Hvorfor Edelman lidt tørt kalder 2024 et Globale Referendum om innovation i samfundet som problem og mulighed. 

At miste sit job er den altoverskyggende frygt

Usikkerheden og utrygheden har dog flere udspring end den hurtige, uregulerede teknologiudvikling. Inflation, recession og krigene i Ukraine og Gaza føder også ind i den stigende frygt og gør blot ondt værre. Her er frygten for at miste sit arbejde altafgørende, mens frygten for klimakollaps indtager andenpladsen efterfulgt af hackerangreb. Tydeligvis har cyberangreb efter russernes infokrig mod USA og Ukraine skabt ny opmærksomhed om denne trussel. 

I 2024 skal CEO-aktivisme handle om den manglende jobsikkerhed i AI-revolutionen

Kravet om CEO-aktivisme har været et tilbagevendende tema i det årlige tillidsbarometer. Hele 62 pct. forventer og ønsker, at verdens CEOs har en stemme i de store samfundsdiskussioner. De tidligere år har det handlet om woke, klima og geopolitk. I år handler det i tidens ånd om frygten for, at AI tager jobs og gør kompetencer overflødige. En frygt, som deles af hele 78-82 pct. af de adspurgte. Arbejdsmarkedspolitik er tidens lidt overraskende tema. 

Virksomhederne er de mest kompetente i samfundsomvæltningerne, mens NGO’erne de mest etiske

Glem regeringer og medierne, som ingen har tillid til. Business er igen i årets Edelman-måling den mest kompetente, tillidsvækkende institution i samfundet, mens verdens idealistiske NGO’er naturligvis opfattes som den mest etiske institution. Moralsk ophøjet, men inkompetente. Se blot her: 

kilde: Edelman Trust Barometer
kilde: Edelman Trust Barometer

Medicinen mod innovationschok er inddragelse

Edelman-rapporten peger dog ikke blot på problemerne ved de hurtige, revolutionære innovationer, men kommer også med fem gode råd til en bedre udrulning. En medicin mod de innovationschok, som har ramt alt og alle nu. Løsningen er at formidle, forudsige og mildne, hvordan disse innovationer forandrer samfundet. Dette kunne man kalde en åben og demokratisk innovationsudrulning, hvor man anerkender frygten og kommer med konkrete løsninger til at dulme usikkerheden

Konkrete løsninger genskaber tilliden

Altså, hvis mange mennesker frygter at blive overflødiggjort af AI, så handler det om at komme med bud på, hvilke nye AI-kompetencer som efterspørges. Altså et konkret bud på, hvilken efteruddannelse som er nødvendig samt hvorfor og hvordan. En proces, som kræver, at verdens virksomheder og videnskabsfolk inddrages aktivt, og innovationsudrulningen giver kontrol og indflydelse for almindelige mennesker i deres tilvalg. 

Kan man have tillid til greenwashing-firmaet Edelman? Nej, de har naturligvis en skjult PR-agenda

Undersøgelsen og dens afsender er ikke uden kritikere. Tragikomisk er anklagen, at Edelman selv har et gigantisk troværdighedsproblem.

PR-firmaet Edelman er nemlig nærmest verdensmestre i greenwashing og er netop blevet afsløret i at arbejde for store oliefirmaer på trods af fromme klimavisioner. Som det udtrykkes i The Guardian:

“Edelman, the world’s largest public relations company, was among the Charles Koch Foundation’s highest-paid vendors in 2022, a 990 tax disclosure form shows, alarming climate advocates. The PR giant has made numerous climate declarations over the past decade, including making a pledge to eschew projects promoting climate denial. “

Og samme pointe i Trade Press-mediet The Drum fra året før:

“The biggest problem with the Trust Barometer today is its messenger: Richard Edelman and Edelman itself,” skriver Duncan Meisel fra Clean Creatives, der er en organisation af annoncører, PR-professionelle og deres kunder, der modarbejder fossile brændstoffer. “For most of the past 23 years, Edelman has taken more contracts with fossil fuel companies and lobbying organizations that promote climate misinformation and denial than any communications agency on the planet.”

Edelman Trust Barometer er først og fremmest PR for PR-firmaet Edelman

Det er nok også vigtigt med lidt sund skepsis omkring den berømte undersøgelse. Edelman-rapporten handler mere om reklame for firmaet end tillidens globale sundhedstilstand. Det vigtigste er naturligvis PR for PR-firmaet Edelman.

Her er undersøgelsen midlet til at skabe opmærksomhed og styrke deres troværdighed. Det sker ved hvert år at opfinde et sociologisk slogan, som med få ord netop i år indfanger tidsånden og den evige tillidskrise. I år er det så innovationstematikken og sloganet: innovation in peril, som skal sælge og skabe opmærksom, hvor det året før var polarisering. Disse resultater og slogans er ikke kun vigtige for firmaets image, men fungerer også som lokkemad for at tiltrække nye og profitgivende konsulentopgaver. Og det virker tydeligvis år efter år. Her er de sociologiske slogans for de sidste 24 år samlet i en tidslinje.

Dette beviser blot, at verden lider under et gigantisk tillidsunderskud. Det er ikke kun innovation, som er i fare, men den fælles tillidsbaserede virkelighed. Du kan nemlig ikke have tillid til noget eller nogen i dag. Heller ikke Edelmans tillidsbarometer. Et problem eller vilkår i den postfaktuelle, AI-generative, syntetiske verden anno 2024? Ingen har svaret, for uden fælles sandhed, ingen fælles tillid.

Download 2024 Edelman Trust Barometer

Hvis du har travlt er rapportens 10 vigtigste konklusioner samlet her


Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også

Job

Se flere jobs