Eksperter er enige: AI giver k-folk en fordel

Hvis k-folk sætter sig ind i, hvordan AI kan bidrage til ens arbejdsopgaver, er det som at få en ny kollega, der både gør arbejdet nemmere, hurtigere og sjovere.
Lige om lidt er AI bygget ind som den altafgørende infrastruktur på vores arbejdspladser. Det er mere godt, end det er dårligt. Kilde. Getty Images.
Lige om lidt er AI bygget ind som den altafgørende infrastruktur på vores arbejdspladser. Det er mere godt, end det er dårligt. Kilde. Getty Images.
Magnus Klarskov, freelancejournalist

Sprogmodeller, kodningsmaskiner, planlægningsløsninger og visualiseringsprogrammer. Det er blot et udpluk af nye funktioner, som man kan få AI-programmer til at hjælpe med. Og som kommunikatør er det, ifølge journalist og ekspert i digital udvikling Jan Birkemose, bare at tage for sig af retterne.

”Jeg har ikke fantasi til at forestille mig, hvilke arbejdsopgaver man ikke vil kunne få hjælp til af AI. Det er simple værktøjer, der kan forstærke dine evner og kompetencer,” siger Jan Birkemose og fortsætter:

”Der går ikke lang tid, før AI kommer til at blive bygget ind som infrastrukturen på vores arbejdspladser. Lige meget om man kan lide det eller ej, så kommer det til at spille en rolle i vores arbejdsliv i fremtiden.”

Den hurtigt voksende udvikling af AI-programmer har fået mere end 1.100 techfolk, herunder Teslastifter Elon Musk og Apples medstifter Steve Wozniak og AI-eksperter, til at skrive under på et brev, der vil have udviklingen af ny AI øjeblikkeligt sat på pause i mindst seks måneder. I brevet advares der mod udviklingen af kunstig intelligens, der risikerer at miste kontrollen over vores civilisation, mener medunderskriverne.

”Det, vi ser lige nu, er den vildeste teknologiske udvikling, vi har oplevet. Det kommer til at overskygge internettets fremkomst,” fortæller IT-forsker og fremtidsforsker Preben Mejer.

Kritisk sans må være en ledetråd for alle, der bruger AI.J an Birkemose. Kilde: PR / KOM magasinet
Kritisk sans må være en ledetråd for alle, der bruger AI.J an Birkemose. Kilde: PR / KOM magasinet

Hvordan skal k-folket forholde sig til AI?

”På nuværende tidspunkt er der allerede supergode værktøjer, som man kan begynde at lege med. Og når du begynder at føle dig hjemme i programmerne, vil du hurtigt opleve, at det bliver produktionsfremmende for dig, og det vil både gøre dit arbejde nemmere, men også sjovere, fordi man kan lege med alt fra illustrationer til tekster,” siger Preben Mejer.

Det er Jan Birkemose enig i. Han kalder særligt maskinlæringsprogrammet ChatGPT for ”et bæst af en gamechanger”, mens programmet er ”lige så nemt at betjene som at gå på Facebook”. Og så mener han, at det kommer til at gøre k-folkets arbejde bedre i fremtiden.

”De, der kommer til at bruge ChatGPT, kommer til at få en ny dygtig kollega, der kan bidrage med sparring og gøre dig bedre til dit arbejde,” siger Jan Birkemose.

Det handler derfor om at få spændt sikkerhedsselen og komme i gang med at udforske de mange forskellige AI-programmer, mener Preben Mejer, der særligt lægger vægt på, at det er en teknologi, som ikke forsvinder igen.

Hvad kommer AI-programmerne til at have af betydning for k-folkets arbejdsgang?

”De bliver kommunikationsmedarbejdere med stort K. For AI-programmerne gør, at k-folk kan få hjælp til at udføre det mere rutinemæssige arbejde, der måske ikke er så sjovt og spændende, mens de kan lægge kræfterne i, der hvor det sjove kommunikationsarbejde er,” siger Preben Mejer.

Ikke egnet som slutprodukt

AI kan, ifølge Jan Birkemose, hjælpe k-folk i alt fra ide- og konceptudvikling til forbedringer af ens skrivefærdigheder. Det gælder både sparring, når man skal opfinde nye ting, og det gælder strukturering af kampagner til ens sociale medier eller nyhedsbreve. Og så gælder det i alle led af skrivefasen.

”Hvis man sidder i skrivefasen og har virkeligt svært ved at få noget ned på det blanke papir, kan man få hjælp af for eksempel ChatGPT til at bryde isen. Men man kan også få hjælp til at skrive en pressemeddelelse. Og den kan komme med råd til forskellige vinkler eller overskrifter,” siger Jan Birkemose og fortsætter:

”Hvis din pressemeddelelse er lidt tam, kan du få den til at skrive teksten lidt mere overbevisende, lidt mere humoristisk, eller som Hemingway ville have skrevet den. Den kan også få pressemeddelelsen til at fylde mere eller mindre og få dine pointer til at stå skarpere.”

Jan Birkemose advarer dog mod at stole blindt på kunstig intelligens:

”Nej, kritisk sans må være en ledetråd for alle, der bruger AI. Du skal heller ikke stole blindt på din kollega, men du skal lytte åbent og fordomsfrit til de inputs, din kollega og for eksempel ChatGPT kommer med. Den har ikke svaret, men den har nogle afsindigt gode bidrag. Og så er det dit eget ansvar at løse opgaven – og gudskelov for det,” siger han.

Hvad mener du med det?

”Det er vigtigt at huske på, at det ikke er et opslagsværk. ChatGPT er ikke egnet til at være slutproduktet, men den kan hjælpe dig med hastighed og forbedre kvaliteten i dit arbejde på vej til slutproduktet,” siger Jan Birkemose.

Nøglen til succes med AI-programmer er at kunne stille de rigtige spørgsmål. Kilde: PR/ KOM magasinet
Nøglen til succes med AI-programmer er at kunne stille de rigtige spørgsmål. Kilde: PR/ KOM magasinet

Stil de rigtige spørgsmål

Selvom AI-programmerne, ifølge begge eksperter, er meget brugervenlige, er der særligt en kompetence, der kan hjælpe en: nemlig at kunne stille de rigtige spørgsmål.

Den egenskab har fået en jobtitel i USA: ”Prompt engineers” – og i februar 2023 blev det kaldt for ”Techs hottest new job” i blandt andet mediet The Washington Post.

”Selvom AI-programmerne er meget brugervenlige, så skal man lære at stille de rigtige spørgsmål. Vi ser det blandt andet i USA lige nu, hvor de mest efterspurgte jobprofiler er promptere. Nøglen til succes med AI-programmer er at kunne stille de rigtige spørgsmål,” siger Preben Mejer.

Men det skal ikke skræmme andre fra at komme i gang, mener Jan Birkemose.

”Der er ikke så meget hokuspokus i det. Det er bare at komme i gang. For det gode ved AI-programmerne er, at man ikke behøver at være superbruger. Man skal ikke på alverdens kurser for at få programmerne til at fungere. ChatGPT fungerer for eksempel virkelig intuitivt, så det handler mest om dit eget mindset, din lyst og vilje,” siger Jan Birkemose.

Er der ikke noget, du frygter?

”Jeg kan godt frygte, at vi på et tidspunkt kommer til at miste nogle af vores kompetencer. Vi ved, at befolkningen generelt er blevet dårligere til hovedregning, fordi vi har mindre brug for det i dag,” siger han og fortsætter.

”Det gælder nok særligt for den dovne type, der i alt for stor grad læner sig op ad AI-programmerne, og så tror jeg, at man mister nogle af sine egne kvaliteter og kompetencer. Min anbefaling er derfor, at man skal bruge den som den inspirerende og gode kollega.”

Denne artikel er originalt blevet bragt i Kommagasinet. Artiklen er en del af Kforums samarbejde med Kommagasinet og fagforeningen Kommunikation og Sprog.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også

Job

Se flere jobs