Københavns Rådhus vil ikke blive oplyst i israelske farver

Der er uenighed blandt partierne i Københavns Kommune, og ifølge notat er der ”væsentlig usikkerhed” forbundet med forslag om at lade rådhus lyse i blå og hvide farver, ifølge TV 2 Kosmopol. 
"Når vi i sjældne tilfælde bruger rådhusets facade, sker det i enighed," lyder det fra overborgmesteren i København om begrundelsen for ikke at oplyse rådhuset i de israelske farver. | Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
"Når vi i sjældne tilfælde bruger rådhusets facade, sker det i enighed," lyder det fra overborgmesteren i København om begrundelsen for ikke at oplyse rådhuset i de israelske farver. | Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Nytårsaften stod Københavns Rådhus badet i blå og gule farver for at vise støtte og sympati over for alle de berørte af krigen i Ukraine. Det skriver TV 2 Kosmopol

Det samme gjorde rådhuset, da der blev holdt støttekoncert for Ukraine på Rådhuspladsen.

Men rådhuset kommer ikke til at blive lyst op i Israels blå og hvide farver.

Det har været op til gruppeforpersonerne i partierne i Københavns Kommune at afgøre, om rådhuset skal lyse i israelske farver eller ej.

Men TV 2 Kosmopol kan nu fortælle, at partierne på et møde i Borgerrepræsentationen torsdag aften ikke kunne nå til enighed, og dermed vil rådhuset ikke blive lyst op med de israelske farver.

Økonomiforvaltningen oplyser til TV 2 Kosmopol, at der er tradition for, at der i beslutninger som denne skal være bred enighed blandt alle gruppeforpersoner, før forslaget kan godkendes.

Før aftenens møde fortalte både Alternativet og Radikale Venstre til TV 2 Kosmopol, at de ikke ville bakke op om forslaget.

I en skriftlig kommentar siger overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S) torsdag aften til TV 2 Kosmopol, at ”Socialdemokratiet deler ønsket om at vise sympati med det israelske folk i anledningen af angrebet.”

Hun ønsker, at København skal støtte op om at flage på halv på lørdag, der er ugedag for angrebet. Men:

”Som overborgmester lægger jeg samtidig vægt på, at når vi i sjældne tilfælde bruger rådhusets facade, sker det i enighed. Så rådhusets facade ikke ender som en kampplads for skiftende flertal i mange og forskellige sager. Da vi senest lyste rådhustårnet op i blåt og gult nytårsaften for at vise støtte til Ukraine, skete det også på baggrund af enighed,” skriver Sophie Hæstorp Andersen til TV 2 Kosmopol.

Ifølge Økonomiforvaltningen er det en længere proces at lyse rådhuset op i israelske farver. Forvaltningen skal blandt andet være sikre på, at det overhovedet er lovligt at tænde lys på rådhuset.

Og her er der, ifølge forvaltningen, en ’’væsentlighed usikkerhed’’ forbundet med forslaget. I et notat, som TV 2 Kosmopol er i besiddelse af, skriver forvaltningen således til partiernes gurppeforpersoner:

’’Det er Økonomiforvaltningens opfattelse, at det vil være forbundet med væsentlig usikkerhed, om en belysning af rådhuset med det israelske flags farver vil være i overensstemmelse med kommunalfuldmagtsreglerne.’’

Det kræver nemlig, ifølge notatet, en opfordring fra regeringen, før kommunen kan lave en udenrigspolitisk tilkendegivelse, såsom at vise sympati med Israel ved at lyse rådhuset op i det israelske flags farver.

Det var De Konservative i Københavns Kommune, der oprindeligt foreslog at lyse rådhuset op i blå og hvide farver.

”Sidste år, da Ukraine blev angrebet, oplyste vi rådhuset i Ukraines farve i sympati med Ukraines folk, det samme vil vi gøre med det israelske folk – vise vores sympati ved at oplyse rådhuset i de israelske farver, blå og hvid,” sagde konservatives Jakob Næsager, der er børne- og ungdomsborgmester i Københavns Kommune, inden mødet torsdag aften til TV 2 Kosmopol og tilføjede:

”Når et demokratisk samfund bliver angrebet, så skal vi støtte op.”

”Jeg er overbevist om, at alle partier bakker op, når et demokratisk samfund bliver angrebet, så jeg regner med, der vil være opbakning,” siger Jakob Næsager.

Alternativets gruppeforperson, Birgitte Holst, sagde inden mødet torsdag aften til TV 2 Kosmopol, at hun er imod at lade rådhuset lyse op i de israelske farver, og at ”vi skal være meget varsomme med at bruge rådhuset til udenrigspolitiske formål.”

Det er essentielt for hende at pointere, at der er forskel på krigen i Ukraine og krigen mellem Israel og Hamas.

”Jeg synes, at den konflikt, der er mellem Israel og Palæstina, er langvarig og kompliceret. Den kan ikke sammenlignes med krigen i Ukraine, hvor forholdene, alt andet lige, er mere lige til,” siger hun.

”Så vidt jeg ved, har Københavns Rådhus ikke tidligere valgt side i denne konflikt, og det mener jeg heller ikke, vi skal gøre nu.”

Udover Alternativet er Radikale Venstre også som udgangspunkt modstander af forslaget, fortæller deres gruppeforperson, Christopher Røhl, til TV 2 Kosmopol.

Både Venstre og Dansk Folkeparti bakkede forud for mødet torsdag aften op om forslaget. Jens-Kristian Lütken (V) mener ikke, at notatet gør nogen forskel.

”Jeg har stort behov for at vise solidaritet i denne situation,” siger han til TV 2 Kosmopol og fortsætter:

”Der står ingen steder i notatet, at det er ulovligt. Jeg synes sagtens, at man kan gøre det alligevel. Der går lidt for meget juridisk snak i det her.”

Ifølge Det Jødiske Samfund i Danmark vil det betyde meget, hvis kommunen valgte at bade rådhuset i israelske farver.

”Det vil vi kun kunne opfatte som en omsorgsfuld tilkendegivelse efter terrorangrebet i Israel, som vi danske jøder også er mærket af,” siger Susanne Hansen, der er politisk rådgiver i Det Jødiske Samfund i Danmark.

Flere steder i verden er man kommet københavnerne i forkøbet, når det kommer til at vise støtte til Israel gennem blå og hvide lys.

Blandt andet har Det Hvide Hus i USA den 9. oktober været dækket i blå og hvide farver i sympati for de mange ofre fra angrebet fra Hamas.

Samme dag var også Eiffeltårnet i Paris iklædt israelske farver. Ligesom Brandenburger Tor i Berlin også har været belyst i de blå og hvide farver.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også

Job

Se flere jobs