Sid stille og dø

Det er farligt arbejde at skrive denne artikel. Artiklen truer ikke bare mig på livet, men også alle jer, der læser den. For mens vi skriver og læser, sidder vi stille. Alt for stille.
Over 40 procent af danskerne har primært stillesiddende arbejde, og tallet er stigende
 
Må jeg foreslå følgende, inden du læser videre: Grib den digitale enhed, du ser denne artikel på. Stil dig til rette på et løbebånd. Tænd, løb og læs.
 
Vi sidder nemlig mere stille end nogensinde, og det koster liv og helbred. 40 procent af voksne danskere har stillesiddende arbejde. I en undersøgelse fra i år fandt forskere fra Statens Institut for Folkesundhed, at danske kontorarbejdere er vågne, men aldeles passive, 11 timer om dagen. Alarmerende, når en rapport fra Vidensråd for Forebyggelse konkluderer, at stillesiddende adfærd kan øge risikoen for overvægt, hjertekarsygdomme og for tidlig død.
 
Husalteret er kapellets forgård
Passiv adfærd i vågen tilstand har fået navnet sedentarisme, afledt af det latinske ord for at sidde, ”sedere”. Som kontorstolskartofler og skærmzombier har vi oparbejdet en ny livsstil, hvor vores kroppe en stor del af døgnet nok er vågne, men sidder eller ligger og holder et alt for lavt energiforbrug.
 
Tv-sening er den mest veldokumenterede stillesiddende dræber. International forskning har vist, at hver ekstra times tv om dagen øger vores risiko for at blive ramt af en hjertekarsygdom med seks procent. Den gennemsnitlige dansker holdes fanget i sofaen foran tv’et i over tre timer om dagen. Så vælg dine serier med omhu: Hver time, du ser tv efter din 25-årsfødselsdag, koster ikke bare den ene time i sofaen, har forskere beregnet, du dør også 21,8 minutter tidligere.
 
En del af forklaringen er ”snacking”, vurderer Vidensråd for Forebyggelse. Når hånden hælder dagens ration af sødt og salt indenbords, vokser maven frem. Mavefedtet er direkte årsag til forhøjet blodtryk, forhøjet kolesterol, hjertekarsygdomme og for tidlig død. Normalvægtige med for store taljemål har 60 procent større dødelighed end overvægtige med normalt taljemål.
 
Det koster på helbredet og dit hjerte at være overvægtig. Men det er fedtet på maven, ikke lår og baller, der tynger, viser den nyeste forskning
 
 
Skrivebordet slukker for musklerne
”Snacking” lader til at være et større problem i sofaen end foran skrivebordet. Men selv om vi kan holde os fra det usunde (åh, gid vi kunne), er sedentarisme i sig selv farlig. Og vores kontorarbejde tæller med.
 
Musklerne skal aktiveres regelmæssigt for at være klar til at tømme blodet for sukker og fedt. Når vi i stedet sidder stille, falder musklernes evne til at optage og omsætte sukkeret og fedtet. Så ender overskuddet i fedtdepoterne på maven.
 
Ifølge regionernes Sundhedsprofil er arbejdet det, der giver borgere med lange videregående uddannelser flest stillesiddende timer. To ud af tre sjællændere med en lang videregående uddannelse har mindst seks timers stillesiddende arbejde om dagen.
 
Vi kan ikke løbe fra det
Den besked kan godt få mig ud at løbe efter en endt arbejdsdag. Men det nytter ikke. I hvert fald ikke nok. Vi kan sagtens være fysisk aktive, det vil sige motionere, som Sundhedsstyrelsen ønsker det, men stadig have en usund sedentaristisk adfærd.
 
Motion er sundt og livsforlængende i sig selv, men det kan ikke gøre det af med sedentarismens negative indvirkning alene. Det kan kun mindre sedentarisme. Der er altså brug for andre løsninger. Noget, der holder os i gang, når vi egentlig sidder stille. Aktive pauser kan måske redde os ud af kniben. Eller aktive arbejdspladser.
 
Gode råd (måske)
Forskere forsøger netop nu at undersøge, hvordan vi bedst bekæmper sedentarisme, og om aktive arbejdsstationer er løsningen. Indtil videre er udviklingen begrænset, og hvad værre er, vi ved ikke om det virker.
 
Vi må derfor nøjes med følgende gode, men ikke-validerede, råd fra forskeren bag projektet om stillesiddende adfærd fra Statens Institut for Folkesundhed:                             
  • Hæve-sænke-borde. Skift arbejdsstilling ofte og stå op, mens du arbejder.
  • Walk-and-talk-møder. Gå jer til ideudvikling.
  • Afbryd din stillesiddende tid. Hent kaffe, tag trappen op til kollegaen, gå en ekstra gang ud til printeren. (Hmm, disse råd lyder som overspringshandlinger.)
  • Sæt mål. En skridttæller kan aktivere enhver med et konkurrencegen.
Mens vi nærmer os slutningen af denne artikel, står det dig frit for at træde af løbebåndet. Om din aktive læsning har forbedret dit helbred, vil fremtidig forskning vise. Men hvis du nød løb-og-læs-konceptet, kan du finde inspiration til indretning af din arbejdsplads her.
 
God tur.
 
Thomas går omkring 16 kilometer om dagen, mens han arbejder. Han ser det ikke som en træningsmetode, men som en måde at gøre "kontortid" til "gåtid"
 
 
Nedenfor kan du se infographicen The Truth About Sitting Down. Den viser hvad der præcist sker, når du sidder ned.
 
 
 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også