Årets onlineøjeblikke klik for klik

En brasiliansk Mr. Bean, girl-aissance, mænds tanker om Romerriget, og hvornår Irma lukker, stjal opmærksomheden online i 2023.
Er du også træt af 2023? Du er ikke alene. Ifølge Google steg danskernes Google-søgninger på træthed med 15 pct. til det klart højeste niveau nogensinde. Samlet set er søgninger relateret til træthed steget med 200 pct. siden 2017 og frem til i dag. Kilde: Getty Images.
Er du også træt af 2023? Du er ikke alene. Ifølge Google steg danskernes Google-søgninger på træthed med 15 pct. til det klart højeste niveau nogensinde. Samlet set er søgninger relateret til træthed steget med 200 pct. siden 2017 og frem til i dag. Kilde: Getty Images.
Katrine Pedersen, Tech ekspert

TikTok udnævner 2023 til “the year of the girl,” mens det bl.a. var en brasiliansk Mr. Bean og spørgsmålet om, hvorfor mænd egentlig tænker så meget på Romerriget, der stjal opmærksomheden. På Google var det bl.a. Holger Rune, Peter Belli og spørgsmål som ”Hvornår lukker Irma?”, der toppede danskernes søgninger.

Det er årskavalkadetid og opgørelse over årets største øjeblikke. Engang var TV’et kavalkadernes samlingspunkt – DR’s “Året der gik” og TV 2’s “De største øjeblikke” – såvel som diverse quizzer og lister over årets bedste bøger, film, spil, og så er der året, der gik online. De eksisterer stadig, men i dag er der forskel på, hvilke øjeblikke og begivenheder vi deler med hinanden online.

Generationsboblerne er intakte

Hvor det var sportsstjerner, vi heppede på, og folkekære, vi tog afsked med, der fyldte Google-søgningerne globalt og lokalt, så var det bl.a. en frø ved navn Frodrick og hyrden Sean og hans mange dyr, der løb med opmærksomheden som folkekære på TikTok.

“Hvornår lukker Irma?” blev dét spørgsmål, danskerne googlede mest, ifølge virksomheden Googles danske blog. På TikTok var det spørgsmål som, hvor ofte mænd egentlig tænker på Romerriget, og “Hvad kan man ikke lave med hytteost?,” der fyldte i 2023.

Både Google og TikTok har offentliggjort de mest populære trends i 2023. Begivenheder, personer og ord, der samlede, underholdt og, ifølge virksomhederne bag platformene, indikerer, hvad der optog os og dominerede den offentlige samtale. På platforme som Google og TikTok er verdens begivenheder og de øjeblikke, vi deler, kurateret af algoritmer, og interaktionen varierer afhængigt af platformen.

Google er primært udviklet til informationssøgning via ord, mens brugere på en platform som TikTok engagerer sig i en visuel verden domineret af memes. Yngre generationer foretrækker i det hele taget visuelle digitale medier som Instagram og TikTok frem for en søgemaskine som Google, når de skal finde information eller vej, som Prabhakar Raghavan, direktør for Googles Knowledge & Information, har forklaret det.

Året, der gik… ifølge Google

Ifølge Google steg danskernes Google-søgninger på træthed med 15 pct. til det klart højeste niveau nogensinde. Samlet set er søgninger relateret til træthed steget med 200 pct. siden 2017 og frem til i dag. Det er ikke kun i Danmark, men en klar global tendens, ifølge virksomheden, der også peger på, at især angst og depression toppede under den globale pandemi.

Nu er de afløst af træthed, og i direkte relation til træthed supplerer vi især med ord som ”svimmelhed”, ”hovedpine”, “symptomer”, “kronisk” og “ekstrem”. Sideløbende – både i Danmark og globalt – er søgninger på kaffe og koffein steget markant, til det højeste niveau nogensinde.

Det kommer nok heller ikke som nogen overraskelse, at ChatGPT indtog førstepladsen over Google-søgninger i Film/TV/Tech-kategorien. Og at Oppenheimer, Barbie Movie og Onkel Reje også får en plads på topti-listen. Derudover blev der også søgt en del på “Hvem skal med til prinsens fødselsdag?”, “Hvem er Hamas?” og “Hvornår kommer Prime til Danmark?”

Listerne er kurateret af virksomhederne selv og viser søgninger inden for bestemte, udvalgte kategorier som f.eks. sport, underholdning, mest populære personer mv. Der er ikke en nyhedskategori på Googles liste over danske Google-søgninger. Det betyder, at den humanitære krise i Gaza og andre kriser ikke er repræsenteret på den lokale liste, som Google Danmark har offentliggjort med en pressemeddelelse. Krigen i Gaza ligger derimod i toppen af den globale liste over, hvilke nyheder der optog verden. 

Året, der gik på TikTok

Girl dinners og alt muligt “girl,” der matcher “the soft girl revolution”-trenden, beskriver året, der gik på TikTok, ifølge virksomheden selv. Det er udvalgte kategorier inden for underholdning, musik og populærkultur, der er valgt ud til listen. Der er ingen krig og kriser, men primært feel-good-kultur tilsat en smule woke og anti-woke.

2023 på TikTok blev bl.a. kaldet “the year of the girl” med trends og hashtag-bevægelser som rat girl, tomato girl summers, hot girl walks, og the girlhood trend til Billie Eilishs “What Was I Made For” fra Barbie-filmen var, ifølge virksomheden, med til at definere 2023 som “girl-aissance.”

Den brasilianske Mr. Bean og den perfekte vandmelon samt diverse #cozytok emner, de sædvanlige #foodtok og #booktok var blandt de populære trends på TikTok i 2023. Influenceren Nyadollie Deng’s (@dollievision) fangede opmærksomheden på TikTok og det samme gjorde Barbenheimer og grillkylling-ASMR

Google-søgninger i Danmark 2023

Top-5 over mest googlede personer nogensinde:

1.. Justin Bieber

2. Kim Larsen

3. Rasmus Seebach

4. Michael Jackson

5. Medina


Top-10 mest googlede personer i 2023:

1. Holger Rune

2. Jonas Vingegaard

3. Taylor Swift

4. Tobias Rahim

5. Lise Nørgaard

6. Matthew Perry

7. Mikkel Hansen

8. Tina Turner

9. Mette Frederiksen

10. Andreas Mogensen


Højdespringere: musik

1. Peter Belli

2. Tina Turner

3. Sussi & Leo

4. Sinead O’Connor

5. Eddie Skoller

6. Dario Campeotto

7. Reiley

8. Jeremy Renner

9. Simon Kvamm

10. Loreen


Højdespringerne: Altså dem, der er STEGET mest det seneste år:

1. Matthew Perry

2. Lise Nørgaard

3. Holger Rune

4. Simon Pytlick

5. Peter Belli

6. Tina Turner

7. Lizette Risgaard

8. Britt Bendixen

9. Andreas Mogensen

10. David Beckham


Højdespringere: spørgsmål

1. Hvornår lukker Irma?

2. Hvornår kommer Prime til Danmark?

3. Hvem er Hamas?

4. Hvem har fri 1. maj?

5. Hvad gør man, hvis man er hacket på Facebook?

6. Hvad gør Ashwagandha?

7. Hvem skal med til prinsens fødselsdag?

8. Hvem er Wagner-gruppen?

9. Hvor meget koffein er der i Prime?

10. Er der afbrændingsforbud?


Højdespringere: Film/TV/Tech

1. ChatGPT

2. Oppenheimer

3. Matthew Perry

4. iPhone 15

5. Barbie Movie

6. The Last of Us

7. Britt Bendixen

8. Onkel Reje

9. David Beckham

10. Dansegarderoben

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også