Keep calm and rest your Bitch Face

Du gik måske rundt og troede, at fænomenet Resting Bitch Face – dét, at ens neutrale ansigt ser utilnærmeligt og fjendtligt ud – måtte være en eller anden sexistisk medieopfindelse? Eller du regnede med, at det var et frikort til at kalde en kvinde for kælling med hjemmel i hendes medfødte ansigt? Well, Resting Bitch Face is a real thing. Videnskaben har nosset sig sammen og opfundet et stykke software, der kan afgøre, om dit ansigt lider eller ikke lider af fænomenet. Den gode nyhed er, at vi nu med sikkerhed kan sige, at #RBF ikke kun er noget, kvinder har.
Victoria Beckham er en af de mange, der lider af resting bitch face. Lider du også af det? Kilde/GettyImages.
Victoria Beckham er en af de mange, der lider af resting bitch face. Lider du også af det? Kilde/GettyImages.
af Sofie Lund Hansen
Hvis du ikke lige kan forestille dig, hvordan et resting bitch face ser ud, kan du google skuespilleren Anna Kendrick. Hun er en af de kvinder, der ofte er med, når medierne skal hygge sig med at rangere og kåre de bedste resting bitch faces blandt de kendte.
 
Et sådan ansigt er defineret ved: “the thousand yard stare and overall uninterested, angry looking gaze that falls upon some women.” Som det lyder på Urban Dictionary, der er den eneste encyklopædi, der har gidet at definere, hvad RBF egentlig dækker over, hvilket måske giver sig selv, når nu RBF ikke er et rigtigt syndrom, men i stedet noget popkulturen og tabloidpressen dyrker.
 
Skuespillerinden Anna Kendrick har det berygtede resting bitch face. Kilde/GettyImages. 
 
Mediet BuzzFeeds indspark til den virtuelle ansigts-mani er en liste med de ti ting, som kun mennesker med RBF forstår. Ét af punkterne på listen kunne man dog vove at påstå, at praktisk talt alle kvinder (med eller uden såkaldt bitch face) kan relatere til. Nemlig at modtage kommentarer a la: Hey, hva' så, er du sur eller hva'?” fra fremmede mænd med lutter gode intentioner fredag og lørdag nat i byen.
 
Men helt ærligt, tænker du måske, kan det ikke skyldes, at der i virkeligheden står en masse pigefornærmede kvinder rundt omkring, der kunne have godt af at huske på, at hvis man smiler til verden, så smiler den igen?
 
Dén tager vi lidt senere.
 
The FaceReader
For alt imens internettet i nogle år har moret sig med at lave sjove GIFs og billedkataloger med stjernernes iskolde RBFs, er videnskaben nu endelig kommet med svar på, ”what causes resting bitch face”, som er titlen på en artikel i The Independent. Det er adfærdsforskerne Jason Rogers and Abbe Macbeth, der står bag et stykke teknologi ved navn FaceReader, der efter sigende kan lokalisere de træk i dit ansigt, der afgør, om du har RBF.
 
Selvom det lyder mere som en app end et stykke kompleks software, så skulle den være god nok: Maskinen analyserer dit ansigt ved at sammenligne det med et katalog på over 10.000 forskellige billeder af ansigter og klassificerer procentvis efter otte forskellige menneskelige affektive udtryk: glæde, sorg, vrede, frygt, overraskelse, væmmelse, foragt og neutralitet.
 
 
Da de to forskere fik maskinen til at analysere forskellige billeder af udtryksløse ansigter, havnede dens resultat på 97 % neutralitet. De resterende procent, udtalte Macbeth, indeholdt “little blips of emotion” – a touch of sadness here, a hint of surprise there, but nothing significant.”
 
Først da maskinen fik lov til at aflæse billeder af Anna Kendricks og Kristen Stewart, ændrede resultaterne sig. I de to skuespillerinders neutrale ansigtsudtryk var andelen af synlig affekt større – op til seks procent. Men hvad der adskilte de to RBF-poster girls fra resten, var ansigtets andel af ekspressiv foragt.
 
Endnu en kvinde der bærer rundt på det stigmatiserende ansigtsudtryk. Skuespillerinden Kristen Stewart. Kilde/GettyImages. 
 
Ifølge Rogers og Macbeth er det altså foragten, der gør et hvilende ansigt bitchy.
 
Her er det imidlertid vigtigt at understrege, at FaceReader kan noget, som mennesker sjældent evner, nemlig at være non-biased, når den aflæser mandlige og kvindelige ansigter. At have et ubevægeligt, uimponeret ansigt er noget, både mænd og kvinder har, kan maskinen altså slå fast.
 
Hvis man på forhånd ikke ved, at den tidligere Spice Girls-stjerne Victoria Beckham har et resting bitch face, så ville man hurtigt stemple hende til at være Englands sureste kvinde. Kilde/GettyImages.  
 
Victoria Beckham bliver kun overgået af Englands dronning Elizabeth, der ikke kun er dronning over England, men også dronning over the resting bitch face. Kilde/GettyImages. 
 
Men vender vi tilbage til nogle af de billedkataloger, som diverse internetsites har lavet med kendte menneskers uimponerede ansigter, er der en eklatant mangel på mandlige ansigter. Ud over allerede nævnte eks-Spice Girl Victoria Beckham, skuespillerne Kristen Steward og Anna Kendricks finder vi som repræsentant for det mandlige RBF nemlig kun rapperen Kanye West.
 
Mænd kan også besidde et resting bitch face, det er rapperen Kanye West bevis på. Kilde/GettyImages. 
 
Meget tyder altså på, at kvindeansigtet oftere end mandeansigtet bliver genkendt som bitchy eller utilnærmeligt. Og det på trods af, at kvinder ikke – ifølge FaceReader – udviser mere foragt i deres ansigts nonverbale adfærd. Dette går fint i spænd med, hvad de to amerikanske psykologer, Schulman & Hoskins, fandt frem til allerede i 1986.
 
Studiet havde til hovedformål at undersøge forskellen i vores bedømmelse af good-lookingness i mænd og kvinders ansigter, og artiklen  "Perceiving the Male versus the Female Face" konkluderer psykologerne, at begge køn havde ”more refined distinctions and discriminations, more extreme positive and negative ratings, and [that] more consensus occur for female than for male faces”.
 
Sagt med andre ord har vi altså, på godt og ondt, mere heftige følelser rettet mod det kvindelige end mod det mandlige ansigt.
 
Karakteren Chuck Bass fra den berømte serie Gossip Girl er også indehaver af et RBF. Dog tillægges Bass' ansigtsudtryk i højere grad en sexappeal og selvsikkerhed.
 
Det er samfundets skyld
Allerede i græsk mytologi finder vi, hvad der må være det mest berømte og berygtede bitch face: gorgon-kvinden Medusa. Ifølge myten blev enhver, der så på hende, forvandlet til sten.
 
I græsk mytologi finder vi, hvad der må være det mest berømte og berygtede bitch face: gorgon-kvinden Medusa.
 
Dét må siges at være en utilnærmelighed, der kunne mere end at skræmme fyrene på Crazy Daisy. Litteraten Laurens de Vos, der har forsket i afbildningen af Medusa-figuren i vestlig kulturhistorie, understreger, at af alle de skikkelser, vi har med os fra antikken, står Medusa som den mest væsentlige.
 
Selvfølgelig, siger De Vos, er Medusas tilstedeværelse ikke altid eksplicit i diverse kulturelle sammenhænge: ”sometimes she stays hidden in the bushes, like a snake”. Så måske er der også lidt Medusa på spil, når vi i samlet flok har travlt med at lede efter the ugly bitch i alverdens kvindeansigter.
 
Har Pia Kjærsgaard et resting bitch face, eller er hun bare træt af at høre på partifællen Thulesen Dahl? Polfoto/Jens Dresling.
 
Den amerikanske Yale-psykolog, Marianne LaFrance, der længe har forsket i menneskers nonverbale adfærd, har ikke kun bevist, at kvinder rent faktisk smiler mere end mænd i det offentlige rum, men også, at de kun smiler mere i offentligheden – ikke hjemme i privaten.
 
Inden for psykologien har man tidligere arbejdet med hele tre hypoteser om, hvorfor kvinder smiler mere end mænd.
 
Den første går ud på, at kvinder er mere socialt- og følelsesmæssigt orienterede, hvilket har givet hypotesen navnet warmth affiliation hypothesis.
 
Den anden hypotese er blevet kaldt the dominance-status og går ud på, at kvinder smiler mere, fordi de er socialt svagere end mænd, og den sidste – social tension-nervousness hypothesis – går ud på, at kvinder smiler mere for at maskere, eller overkomme, et socialt ubehag i givne situationer.
 
Overraskende nok er det kun den sidste hypotese, den om social-tension, der har vist sig at holde vand. Kvinder smiler mere end mænd, fordi de – bevidst eller ubevidst – ser det som deres ansvar at være bufferen, der smidiggør sociale situationer.
 
Omvendt smiler mænd mindre, fordi de – ifølge LaFrance – ikke bliver opfattet som seriøse nok, hvis de smiler for meget.
 
Grunden til, at kønnene adskiller sig i omfanget af smil, skal – surprise, surprise – findes i den gamle sang om den måde, vi opdrager henholdsvis drenge og piger til at mestre, hvad man i adfærdspsykologien kalder for ”gender-normative behavior”.
 
Okay, tænker du måske. What else is new?
 
Ingmar Bergman havde ret
Det særlige ved kvinders tillærte nonverbale adfærd er, at det både gør dem til bedre decoders og encoders af sociale følelser. På dansk betyder det, at kvinder både spiller bedre skuespil end mænd, men samtidig også er bedre til at afkode, når andre faker deres følelser og smiler uægte.
 
Resting Bitchface Syndrome - RBS, er en side på Facebook for alle dem der lider af syndromet. 
 
Den verdensberømte svenske filminstruktør, Ingmar Bergman havde altså mere ret, end han anede, da han i et interview med den amerikanske tv-vært, Dick Cavett, fremhævede kvinder som medfødt bedre skuespillere end mænd.”It’s a womens profession”, sagde Bergmann til Cavett: ”To work on stage, or in the studio, with women is much more fascinating to me, because I think acting is a very special womans profession. Women has much more talent for acting.”
 
Han blev i samme interview bakket op af sin muse, den svenske skuespiller Bibi Andersson, med ordene: ”I think what Ingmar means is that is it easier for a woman to camouflage her narcissistic feelings. For a man it becomes unpleasant”.
 
Så måske er det derfor, vi føler os tvunget til at råbe: ”bitch face”, når vi ser unge, smukke skuespillerinder, der nægter at lade ansigtet posere til ære for fotograferne, eller når vi møder piger i byen, som vi ikke synes smiler nok. Vi er så vant til at se kvinder smile falsk, at det uægte smil for os virker som det mest naturlige.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også