AI Pin: iPhone-dræberen født og formet af iPhonens forældre

Ny badge vil erstatte mobilen. Det er blot en lille, hvid, firkantet clip-on uden skærm. Potentielt en iPhone-dræber, skabt af eks-Apple-designere.
AI Pin er et seriøst bud på en brugeroplevelse uden et egentligt grafisk interface. Mange har prøvet uden held, såsom Google Glass, Amazon Echo, Magic Leap, men måske lykkes det for eks-Apple-designerne bag AI Pin. Kilde: PR-foto AI Pin / Humane
AI Pin er et seriøst bud på en brugeroplevelse uden et egentligt grafisk interface. Mange har prøvet uden held, såsom Google Glass, Amazon Echo, Magic Leap, men måske lykkes det for eks-Apple-designerne bag AI Pin. Kilde: PR-foto AI Pin / Humane
Kristoffer Okkels

Hvad sker der, hvis du fjerner skærmen fra telefonen og i stedet skaber et produkt, der er bygget op omkring stemmekommandoer og kunstig intelligens? Det synes at have været ambitionen for Humane, der i sidste uge lancerede AI Pin – den mest hypede gadget i flere år. De praktiske anvendelser fremstår måske lidt slørede, men produktet er et interessant bud på en fremtid, hvor teknologien træder i baggrunden, og grænsefladen er usynlig. Dette kaldes Zero UX, og AI Pin er prototypen på et Zero UX-produkt. 

Det giver unægteligt en reminiscens af Star Trek, når man ser promotion-videoen fra Humane. Både i form og funktion minder den lille clip-on, der sættes fast på tøjet med magneter, om slut-60’ernes store sci-fi-serie. En enkelt berøring på den 34 gram lette enhed, og så kan du fremkalde alverdens funktioner med din stemme. Telefonopkald og beskeder. AI-forstærkede søgninger. Billedanalyse og oversættelse i realtid. Selv en lille laser, der kan projektere informationer ud i din håndflade.


Kilde: PR-foto AI Pin / Humane
Kilde: PR-foto AI Pin / Humane

Alt det bedste fra Apple for at finde og fange den bedste erstatning for Apple

Udover at AI-pinnen introducerer en helt ny teknologikategori på markedet, så har produktet være imødeset af flere andre årsager. De 230 millioner dollars, der er blevet investeret i selskabet gennem de sidste seks år, har selvsagt skabt et vis forventningspres. Men mere end noget andet kan hypen tilskrives, at parret bag, Bethany Bongiorno og Imran Chaudhri, begge har en baggrund fra Apple. Det samme har i øvrigt knap halvdelen af det 200 mand store soft- og hardware-hold.

Hvis du er nysgerrig, i forhold til hvad treenigheden af en nytænkt produktkategori, masser af udviklingskroner og en designtradition fra Apple har ført til, så læs videre.

Kilde: PR-foto AI Pin / Humane
Kilde: PR-foto AI Pin / Humane

En telefon uden en skærm?

Man må kippe med hatten for den mængde teknologi, som Humane har formået at pakke ind i den lille, undseelige clip-on. Et 13 megapixel-kamera. SIM-kort. Mikrofon og højttaler. Og som nævnt tidligere en miniprojekter – et såkaldt Laser Ink Display – der kan projektere informationer ud i din håndflade.

Man fristes til at kalde det for en telefon, der blot har droppet skærmen. Den langsigtede ambition for Humane er da også, at lade AI-pinnen erstatte de telefoner, vi har fået integreret lidt vel rigeligt i vores liv. Men selvom telefonanalogien ikke er forkert, er den heller ikke helt rigtig.

Kilde: PR-foto AI Pin / Humane
Kilde: PR-foto AI Pin / Humane

For det mest interessante ved produktet er ikke de tekniske specifikationer, men snarere, hvad der sker, når man designer en ny produkttype fra bunden og sætter AI i centrum for interaktionen. Som de to stiftere sagde i forbindelse med lanceringen: 

“AI Pin is the embodiment of our vision to integrate AI into the fabric of daily life, enhancing our capabilities without overshadowing our humanity.”

Bevares, din iPhone har også masser af AI-integreret funktioner, f.eks. Siri, kalender og kamerabibliotek. Men det unikke ved Humanes AI Pin er, at styresystemet, Cosmos, ganske enkelt er født til at udnytte de nyeste udviklinger. Blandt andet fordi den ikke tænker i apps i traditionel forstand, men i stedet trækker på de store AI-platforme. Og det ser ud til at give nogle ret unikke muligheder.

Forstærker og beriger hverdagens interaktioner

Mere end at sammenligne AI Pin med en telefon bør man derfor måske se den lille enhed som en vedhæftelig superkraft – en slags Siri på speed, der kan gøre en lang række af dine gøremål lidt smartere. Lad os tage nogle eksempler:

  1. Beder du AI-pinnen om ”Catch me up”, får du et eksekutivt sammendrag af dine vigtigste opgaver og begivenheder på tværs af mails, sms’er og kalender.

  2. Takket være integrationen op mod OpenAI’s ChatGPT får du adgang til avancerede søgninger.

  3. Kameraet i AI-pinnen kan bruges til at analysere dine omgivelser. Det kan være alt fra at genkende personer og objekter til at analysere ernæringssammensætningen i den mad, du spiser i løbet af dagen.

  4. Er du ude at rejse, kan AI-pinnen hjælpe med oversættelse i realtid – begge veje, selvfølgelig.

  5. Du kan bede AI-pinnen om at spille musik, der passer til din kontekst; din aktivitet; dem, du er sammen med, eller der, hvor du geografisk er.

Alle fem eksempler kan du langt hen ad vejen også opnå med din telefon. Men Humanes tese er, at det både distraherer og distancerer dig, hver gang du hiver din telefon op af lommen. Og så er vi fremme ved det, der – måske – er AI-pinnens helt store nyskabelse, nemlig, at teknologien bliver mindre tydelig, når skærmen forsvinder.

Et skridt tættere på Zero User Interface

Konsekvensen af AI-pinnens manglende skærm er, at man må ty til andre interaktioner. Stemmekommandoer som den primære, men også gestikulation – altså aflæsning af dine håndbevægelser – kan bruges til at kontrollere enheden med. Og så selvfølgelig tryk på den touchpad, du aktiverer den lille clip-on med.

Dermed er AI-pinnen et seriøst bud på en brugeroplevelse uden et egentligt grafisk interface, hvilket designeren Andy Goodman tilbage i 2015 definerede som Zero User Interface. Bag begrebet var en ambition om at kreere løsninger, der stjæler mindst muligt af din opmærksomhed uden at gå på kompromis med din effektivitet og produktivitet.

Der har været mange forsøg i de sidste ti år – Google Glass, Amazon Echo, Magic Leap, for blot at nævne nogle – men konceptet har ikke for alvor slået igennem. Dels fordi teknologierne i sig selv ikke har været gode nok, dels fordi brugergrænsefladen har virket akavet. Og bevares, den helt store indsigelse mod den nye AI Pin er da også tanken om at skulle tale ud i luften og ligne en lettere forstyrret type.

De to stiftere er da også ydmyge om, at det ikke sker fra den ene dag til den anden. Skal man for alvor lykkes med at skabe en skærmfri interaktion, så kræver det en udpræget kontekstuel forståelse. 

Som Imran Chaudhri sagde på en TED Talk tilbage i maj måned:

“In the future, technology will be both ambient and contextual, and this means harnessing AI to really understand you and your surroundings, in order to achieve the best results.”

Fremtiden minder mere om fortiden end om nutiden

Bliver AI-pinnen så det produkt, der kommer til at udkonkurrere telefonen, som vi kender den? Det er nok tvivlsomt, men hvis man i stedet forholder sig til kategorien som helhed, er de på rette spor af mindst to årsager:

For det første, fordi de rammer AI-udviklingens optur med perfekt timing. Problemet med både stemmestyring og billedgenkendelse har indtil nu været en mangelfuld kvalitet og deraf følgende akavede interaktioner. Men med de seneste års udvikling in mente er det fair at antage, at vi ikke er langt fra, at man kan have en ægte meningsfyldt samtale med en AI-drevet enhed.

For det andet, fordi den negative diskurs omkring teknologiafhængighed kun stiger i takt med vores konstant voksende skærmtid. En undersøgelse fra Megafon for Politiken og TV 2 tidligere på året slog fast, at 43 pct. af voksne danskere ønsker at bruge telefonen mindre. Mere end hver fjerde oplever deres skærmtid som et decideret problem.

Måske Humanes AI Pin kan give os det bedste af to verdener? Al den convenience og effektivitet, vi har vænnet os til, men leveret mere subtilt, så vi samtidig har tid til at være til stede i nuet. På den måde vil fremtiden komme til at minde mere om fortiden end om den tid, vi lever i lige nu.

AI-pinnen koster 699 dollars og er netop blevet sat til salg. I første omgang kun på det amerikanske marked.

Læs mere om AI Pin her

Can A.I. and Lasers Cure Our Smartphone Addiction? - The New York Times

Silicon Valley’s Big, Bold Sci-Fi Bet on the Device That Comes After the Smartphone - The New York Times

Humane’s Ai Pin is a $700 Smartphone Alternative You Wear All Day | WIRED

Humane officially launches the AI Pin, its OpenAI-powered wearable

Humane officially launches the AI Pin, its OpenAI-powered wearable

Humane Finally Shows Off What the Ai Pin Looks Like Ahead of November 9 Unveil

The Humane Ai Pin Launches Its Campaign to Replace Phones - Bloomberg

The Humane AI Pin Launches Its Campaign to Replace Phones | Hacker News

Humane Finally Shows Off What the Ai Pin Looks Like Ahead of November 9 Unveil

Humane’s Ai Pin promises an ‘ambient computing’ future for $699 (plus $24 a month)

What is Zero UI? A Beginner’s Guide

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også

Job

Se flere jobs