En del af Watch Medier

Kommunikationsforumonsdag4. oktober 2023

  • Søg
  • Log ind
  • Nyheder
  • Analyser
  • Debat
  • Podcast
  • Søg
  • Log ind
Kommunikationsforumonsdag4. oktober 2023
  • Søg
  • Log ind
  • Nyheder
  • Analyser
  • Debat
  • Se alle kurser
  • Kurser hos jer
  • Om kurser
  • Se alle netværk
  • Om netværk
  • Se alle jobs
  • Om job på Kforum
  • Podcast
Corporate

Hold mund, og pas dit job!

Din bedstemor gik i bare tæer igennem snedriver for at knokle i roemarken – helt uden at skænke work-life-balance en tanke. Og måske er tiden moden til at lære noget af hendes engagement.
Spørg, hvad du kan gøre for din arbejdsplads, ikke hvad din arbejdsplads kan gøre for dig. | Foto: Getty Images
Spørg, hvad du kan gøre for din arbejdsplads, ikke hvad din arbejdsplads kan gøre for dig. | Foto: Getty Images
METTE KIRSTINE GODDIKSEN, journalist hos Kunsten

#quietquitting og the great resignation

De seneste år har tendensen på arbejdsmarkedet været… ja, at forlade det. Enten helt konkret eller mentalt i kraft af manglende engagement.

Trenden er, at vi vil have work-life-balance – underforstået, at vores liv først rigtigt begynder, når vi har fri. 

På sociale medier skriver vi #endelig ferie og #endelig fredag en masse. Sjældent lyder det, at vi glæder os til mandag ved samlebåndet, fordi det trods alt er her, vi bidrager til samfundsøkonomien, og det er her, vi gør os fortjent til fritid. At vi er taknemmelige for at have et arbejde, uanset om det er kedeligt i ny og næ, er ikke et supermoderne statement. Ligesom de fleste vel ville sige jobbet op, hvis de vandt den store Eurojackpot.

Da Mette Frederiksen udtalte, at ”vi skal aflive den sejlivede myte, at det at gå på arbejde skal være lystbetonet”, så blev hun rullet i sarkasmens sorteste tjære og fjer på Twitter. 

Vi debatterer lystigt, hvorfor arbejdsugen absolut skal være hele 37 timer. Og når vi er på job, så ser vi helst, at enhver opgave er meningsfuld og spændende. 

Men hvad blev der egentlig af gammeldags arbejdsmoral og bare sådan stille og roligt at passe sit rugbrødsarbejde, yde før nyde og i øvrigt spørge, hvad du kan gøre for din arbejdsplads, ikke hvad din arbejdsplads kan gøre for dig? Hvad blev der af at sætte en ære i at passe sit arbejde, bare sådan stille og roligt?

De kildne spørgsmål rejser CEO inden for lederudvikling Adam Bryant på netmediet Strategy + Business i en artikel, der bærer overskriften ”In defense of ”quiet working”.

Halvdelen gider ikke

Grundlaget for Bryants artikel – og bekymring - er en nyere Gallupundersøgelse, hvor næsten halvdelen af amerikanske arbejdere svarer, at de er aktivt uengagerede i deres job. 

Hans bud på, hvorfor vi i stigende grad er uengagerede, er, at hjemmearbejdet under corona svækkede de følelsesmæssige bånd til arbejdspladsen. Desuden har vi været pressede og stressede over at leve i en verden, der hver dag forekommer mere usikker. Problemerne står i kø, som Peter Sommer messer, og måske får det folk til ganske enkelt at kapitulere til meningsløsheden. For hvem prioriterer at bruge livet på at knokle i stilhed hver dag, når klimakrise, pandemi eller krig alligevel kan rykke tæppet væk under dig any day…?

Vi kommer ikke på job, før verdens problemer er løst.

En anden forklaring, som Bryant kommer med, er, at de yngre generationer gentænker den rolle, som arbejde spiller i deres liv. De ønsker ikke at ofre det samme på arbejdets hellige alter, som deres forældre gjorde. De vælger lønkroner fra til fordel for fri- og familietid. Hellere hygge på shelterferie i Danmark iklædt genbrugstøj end kun have kvalitetstid med familien på den årlige luksusrejse. 

Og selvom Bryant på sin vis værdsætter, at vi i stigende grad sætter grænser og ikke blindt løber rundt i hamsterhjulet, så ønsker han at skabe balance ved at genetablere arbejdets blakkede ry. 

Desuden kan arbejdsmoral meget vel blive hot igen, eftersom vi står over for økonomisk recession og ikke kan tage for givet, at der fortsat vil være masser af job at vælge imellem. 

Ifølge amerikanske Recruiter.com’s September 2022 Recruiter Index Results var september den første måned, hvor der blev skruet ned for ansættelser. 

Der tales lige nu om ”the great hesitation” i virksomhederne. Begrebet dækker over, at mange arbejdspladser med tilbageholdt åndedrag ser tiden an i forhold til, om de skal fyre medarbejdere på grund af den økonomiske afmatning. Andre virksomheder overvejer at hyre talent, som de grundet manglende arbejdskraft ikke tidligere kunne komme i nærheden af.

Uanset hvad the great hesitation munder ud i, så føler Bryant sig kaldet til at forsvare flid, ansvar for fællesskabet og arbejdsmoral. Han erkender blankt, at holdningen kan tolkes som gammeldags. 

Da far var dreng

Den opvakte læser kunne påpege, at Adam Bryant mangler etos. Han er selvbestemmende direktør, og dermed er det hult, når han bifalder, at vi bør engagere os mere i og værdsætte rutinearbejde. 

En anke, som han kommer i forkøbet ved at rulle et imponerende CV ud med job som avisbud, opvasker, fabriksarbejder, grøftegraver og så videre. 

For at bekæmpe kedsomheden tog han selv et ansvar. Han gav sig selv udfordringer, som kunne gøre selv den mest trivielle og slidsomme tjans interessant. Han kommer ikke med konkrete eksempler fra sit eget liv med skovl og opvaskebørste i de ru næver, men lad mig træde ud af den mere anonyme rolle som skribent, lægge ansigtet i alfaderlige folder og supplere med egne erfaringer med at gøre kedelige job spændende. Da jeg var yngre, gjorde jeg rent på DFDS’ skibe. Og i stedet for at fokusere på det ydmygende og slidsomme i at gøre rent efter andre menneskers heftige fest, ikke mindst på toiletterne, så besluttede jeg mig for at være verdens hurtigste og bedste rengøringsdame. Jeg fokuserede på, hvor meget motion og store muskler, det kedelige, lidt ulækre arbejde gav. Et andet eksempel er, da jeg flyttede hjemmefra som 16-årig og fik en form for ungdomsydelse, så jeg kunne betale husleje. Reglen var, at dét, jeg kunne tjene ved siden af i mit job som pølsemand på travbanen, ville blive modregnet ydelsen 1:1. Og ja, tilgiv mig for min selvfedme, men det understøtter artiklens pointe: Jeg beholdt naturligvis mit job og var stolt over, at jeg bidrog. Jeg forfinede min sennep- og ketchupteknik på ristet pølle til perfektion. Jeg blev pølse-connaisseur, ikke for at please de ofte ubehøvlede kunder, men fordi det var nøglen til personlig arbejdsglæde.

Adam Bryant forklarer essensen af arbejdsmoral ved at henvise til sin ven, da han skulle hyre en ny medarbejder. Medarbejderen havde ingen fritidsinteresser, og hans eneste reference var til ”Sam’s Diner”. Det viste sig, at dineren var et familieforetagende, som han havde knoklet al sin fritid i. Det overbeviste arbejdsgiveren om, at han havde en stærk karakter – og jobbet var hans. Ikke blot på grund af de mange timer, han uselvisk havde arbejdet for familien, men fordi han ikke så sig selv som et offer, men var stolt og selvsikker over at kunne hjælpe. Pointen var, at når man tager et job, så kan du enten føle, at det er et stort offer, eller du kan være stolt over, at du gør det rigtige og nødvendige. Arbejdet er det samme, men indstillingen gør hele forskellen.

Gælder også lederne

Ret skal være ret. Bryant anerkender, at medarbejdere ikke altid skal slå hælene sammen og finde glæde i kedelige rutineopgaver – og alt for mange af dem.

Han nuancerer sin hyldest til den gode arbejdsmoral med, at der findes rigtigt mange dårlige ledere, som dæmper engagementet hos medarbejderne. Ledere skal ligeledes stolt engagere sig i deres arbejde – at lede og inspirere – og dermed sætte en ære i at have klare forventninger, anerkende og udfordre, ikke blot servere samlebåndsledelse, der er drevet af en grundlæggende mistillid til medarbejdernes produktivitet. Den slags ledere beder selv om, at medarbejdernes engagement langsomt siver ud.

Er din chef en dårlig leder? Fem tegn på håbløs ledelse | Ingeniøren

Han konkluderer, at det er et fælles ansvar at skabe engagement. Det hjælper ikke at skrive flotte buzzwords om virksomhedens værdier på hjemmesiden eller holde lange skåltaler om en ophøjet strategi, der ligger langt væk fra den konkrete hverdags opgaver. 

Virksomhedsledelser har en opgave i at forstå det nye arbejdsmarked – og begge parter har et ansvar for at mønstre gammeldags arbejdsmoral. 

Og her tjener #quietworking-medarbejdere som eksemplet fra Sam’s Diner som forbilleder. 

De formår nemlig at tage ejerskab over deres job – uanset hvad det er.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Photo: Joachim Ladefoged
Debat

Radius-direktør: Politikens Grarup-sag er "uskønt håndteret"

Politiken lever ikke op til den standard, de forlanger af andre virksomheder i sagen om krigsfotograf Jan Grarup, mener stifter af og adm. direktør i Radius. Politiken afviser kritikken.
  • Politiken afbryder alt samarbejde med Jan Grarup efter nye fejl
  • Mögers møgsag: 29 mio. kroner kaster skygge over eftermæle

For abonnenter



Dette er en reproduktion af et billede, som Getty Images i januar brugte som dokumentation for, at virksomheden "Stability AI" havde scrapet deres database for op imod 12 millioner billeder. Bemærk det næsten læsbare vandmærke. | Foto: Adobe FireflyAnalyser

AI: Copyright eller right to copy?



Jens Hjorth-Larsen, CEO i Rud Pedersen, fortæller om ændringer i bureauet og public affairs-branchen generelt. | Foto: PRInterview

Rud Pedersen-fusion viser, hvordan public affairs ændrer sig: "Vi adskiller os på tre måder fra k-bureauer"

For abonnenter


Skulle de nye SAS-ejere pønse på en navneforandring, er Eva Svavars ikke i tvivl om, at det vil give ballade i Danmark. | Foto: Christine Olsson/TT/Ritzau ScanpixCorporate

Rådgiver: SAS risikerer at blive det næste Irma

For abonnenter


Kforums redaktør, Timme Bisgaard Munk, er vært på K-analysen.Corporate

Ny podcast om gyldent håndtryk: "Det er ikke noget, der gavner hverken Torben Möger, Pensiondanmark eller 3F"


Oprah Winfreys enorme popularitet kan tilsyneladende påvirke aktiekursen for blandt andre Novo Nordisk. | Foto: Chris Pizzello/AP/Ritzau ScanpixNyheder

Medie: Oprah-bemærkning kan have påvirket Novos aktiekurs


  • Kommunikation er ikke nok til at lokke Nordea-ansatte tilbage på kontoret. | Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

    Kommunikation er ikke nok til at få alle ansatte tilbage på job i Nordea

    Selvom man i Nordea bliver ved med at ”kommunikere”, at medarbejderne skal være tilbage på kontoret mindst tre dage ugentligt, virker det ikke for alle. 

  • Foto: Thomas Borberg/Politiken/Ritzau Scanpix

    Ny EU-lov om pressebeskyttelse er kommet et skridt længere

    Indblanding i mediers redaktionelle arbejde skal være ulovligt med European Media Freedom Act. 

    For abonnenter


  • Produktionsdanmark er en hyggelig og uambitiøs havefest, hvor der er plads til og brug for alle. Kilde: Screenshot DI-film.

    Når vi rigtigt hygger, kan selv 1+1 blive 11

    DI er rebrandet. Havefest, hygge og fadøl er den naive og uambitiøse opskrift på succes. Brandstrateg Thomas Sehested anmelder den nye DI-identitet.

  • Er en personlig karakterbrist ved at ødelægge din virksomheds omdømme for tid og evighed? Hvis ja, så husk, at karakterbristen er den nye store virksomhedskrise, som rammer alt og alle nu. Det kritiske spørgsmål er, om I vil bakke personen op eller lægge afstand. Og I kan ikke ”gemme jer” bag retssystemet eller det fagretlige system og henvise til, at I ikke har kommentarer, så længe der kører en formel sag. Kilde: Getty Images.

    Når karakterbristen er krisen

    I har sandsynligvis kriseplaner for brand, cyberangreb og produktionsfejl. Men er I beredt på kriser, der skyldes en karakterbrist?

  • Danske Banks administrerende direktør, Carsten Egeriis, kunne have vaccineret sit budskab med forbehold, da han erklærede hvidvaskskandalen et afsluttet kapitel. | Foto: Stine Bidstrup/Carsten Egeriis/Ritzau Scanpix

    Danske Banks bastante punktum, der i stedet blev et komma

    Milliardforliget i Danske Banks hvidvasksskandale blev udråbt til et punktum i fortællingen om banken. Nu har forsvundne dokumenter reduceret punktummet til et komma. 

    For abonnenter


  • "Er det en vanvittig fortolkning af danmarkskortet med D’et som Jylland og de to prikker som Fyn og Sjælland?” undrer Tobias Røder sig.

    Grafisk designer om DI’s nye logo: nemt at sluge og svært at blive sur på

    Dansk Industri har fået ny visuel identitet, og der er både ros og skose fra grafisk designer Tobias Røder. 

    For abonnenter


Læs også

Jens Hjorth-Larsen, CEO i Rud Pedersen, fortæller om ændringer i bureauet og public affairs-branchen generelt. | Foto: PRInterview

Rud Pedersen-fusion viser, hvordan public affairs ændrer sig: "Vi adskiller os på tre måder fra k-bureauer"

For abonnenter



Photo: Joachim LadefogedDebat

Radius-direktør: Politikens Grarup-sag er "uskønt håndteret"

For abonnenter



Oprah Winfreys enorme popularitet kan tilsyneladende påvirke aktiekursen for blandt andre Novo Nordisk. | Foto: Chris Pizzello/AP/Ritzau ScanpixNyheder

Medie: Oprah-bemærkning kan have påvirket Novos aktiekurs


Kommunikation er ikke nok til at lokke Nordea-ansatte tilbage på kontoret. | Foto: Jens Dresling/Ritzau ScanpixCorporate

Kommunikation er ikke nok til at få alle ansatte tilbage på job i Nordea



Produktionsdanmark er en hyggelig og uambitiøs havefest, hvor der er plads til og brug for alle. Kilde: Screenshot DI-film.Debat

Når vi rigtigt hygger, kan selv 1+1 blive 11



"Er det en vanvittig fortolkning af danmarkskortet med D’et som Jylland og de to prikker som Fyn og Sjælland?” undrer Tobias Røder sig.Design

Grafisk designer om DI’s nye logo: nemt at sluge og svært at blive sur på

For abonnenter


Job

  • SoMe-redaktør

  • Digital kommunikationskonsulent med speciale i Sitecore

  • DYRENES BESKYTTELSE SØGER ERFAREN INDSAMLINGS- OG KAMPAGNEANSVARLIG

  • Digital marketing- og kommunikationsmedarbejder

  • PRESSEANSVARLIG TIL SOCIAL- OG BESKÆFTIGELSESOMRÅDET I AARHUS

  • Kommunikations- og medlemschef til Forbrugerrådet Tænk

  • Kommunikationsrådgiver med stærkt borgerblik til Rudersdal

  • PRESSE- OG SOME-ANSVARLIG TIL FORLAG I RY

  • SOCIALDEMOKRATIET SØGER EN KREATIV GRAFISK KONSULENT

  • Start din karriere hos RelationsPeople som praktikant

  • SoMe ansvarlige til Knuthenborg Safaripark

  • IUNO søger kommunikationskonsulent

  • Projektkonsulent til mediehus

  • PR-ansvarlig til internationalt pressearbejde (1-årigt vikariat)

  • Lønnet praktikant til Kommunikationsafdelingen

  • Webmaster til intern og ekstern kommunikation

  • K-Forum søger journalist

  • Studentermedhjælper til web og digital kommunikation

  • Intern kommunikationsrådgiver med skarp pen

  • Sekretariats- og kommunikationsmedarbejder til forskningsbaseret rådgivning - DTU Food

  • Dansk Erhverv søger mediechef

  • KOMMUNIKATIONSMEDARBEJDER MED STÆRK BØRNEFAGLIGHED

  • DFS søger erfaren kommunikationskonsulent

  • Erfaren strategisk kommunikationsrådgiver

  • Det Kongelige Akademi søger chef for kommunikation og ledelsessekretariatet

  • Kommunikationspraktikant i forårssemestret 2024

  • Kommunikationskonsulent til KiAP

  • UNICEF Danmark søger indholdsspecialist

  • Head of Group Marketing & Communication

  • Kommunikationschef til Hempel Fonden

  • Erfaren webredaktør

  • Communication Manager Museum of Evolution, Knuthenborg

  • Result & Value driven Engagement Director

  • Student til Realdanias presseteam

  • Alsidig kommunikatør og skrivende redaktør til Danske Tandplejere

Se flere jobs

Kurser

  • Lær at lave professionelle billeder og grafik med AI (Midjourney)

    Lær at lave professionelle billeder og grafik med AI (Midjourney)

Se flere kurser

Netværk

  • Presseansvarlige (gruppe 1)

    Presseansvarlige (gruppe 1)

Se flere netværk

Job

  • SoMe-redaktør

  • Digital kommunikationskonsulent med speciale i Sitecore

  • DYRENES BESKYTTELSE SØGER ERFAREN INDSAMLINGS- OG KAMPAGNEANSVARLIG

  • Digital marketing- og kommunikationsmedarbejder

  • PRESSEANSVARLIG TIL SOCIAL- OG BESKÆFTIGELSESOMRÅDET I AARHUS

  • Kommunikations- og medlemschef til Forbrugerrådet Tænk

  • Kommunikationsrådgiver med stærkt borgerblik til Rudersdal

  • PRESSE- OG SOME-ANSVARLIG TIL FORLAG I RY

  • SOCIALDEMOKRATIET SØGER EN KREATIV GRAFISK KONSULENT

  • Start din karriere hos RelationsPeople som praktikant

  • SoMe ansvarlige til Knuthenborg Safaripark

  • IUNO søger kommunikationskonsulent

  • Projektkonsulent til mediehus

  • PR-ansvarlig til internationalt pressearbejde (1-årigt vikariat)

  • Lønnet praktikant til Kommunikationsafdelingen

  • Webmaster til intern og ekstern kommunikation

  • K-Forum søger journalist

  • Studentermedhjælper til web og digital kommunikation

  • Intern kommunikationsrådgiver med skarp pen

  • Sekretariats- og kommunikationsmedarbejder til forskningsbaseret rådgivning - DTU Food

  • Dansk Erhverv søger mediechef

  • KOMMUNIKATIONSMEDARBEJDER MED STÆRK BØRNEFAGLIGHED

  • DFS søger erfaren kommunikationskonsulent

  • Erfaren strategisk kommunikationsrådgiver

  • Det Kongelige Akademi søger chef for kommunikation og ledelsessekretariatet

  • Kommunikationspraktikant i forårssemestret 2024

  • Kommunikationskonsulent til KiAP

  • UNICEF Danmark søger indholdsspecialist

  • Head of Group Marketing & Communication

  • Kommunikationschef til Hempel Fonden

  • Erfaren webredaktør

  • Communication Manager Museum of Evolution, Knuthenborg

  • Result & Value driven Engagement Director

  • Student til Realdanias presseteam

  • Alsidig kommunikatør og skrivende redaktør til Danske Tandplejere

Se flere jobs

Kolofon

Kommunikationsforum
Søg

Sektioner

  • Nyheder
  • Se alle kurser
  • Om kurser
  • Se alle netværk
  • Om netværk
  • Podcast
  • Sitemap
  • RSS feeds

Redaktør

Timme Bisgaard Munk

timme@kforum.dk

Tlf.: +45 2557 2132

  • Om Kommunikationsforum

Ansv. chefredaktør

Anders Heering

Udgiver

JP/Politikens Hus A/S

Bannerannoncering

annoncering@infowatch.dk

Tlf.: +45 7171 7425

Annoncering

Jobannoncering

mads@kforum.dk

Tlf.: +45 2087 1887

Job

Abonnement

Prøv Kommunikationsforum gratis eller få tilbud på et abonnement, der passer til lige netop dig eller din virksomhed.

kforum@infowatch.dk

Tlf.: +45 7060 5936

Læs mere om abonnement her

Adresse

Kommunikationsforum

Rådhuspladsen 37

1785 København V

Tlf.: +45 7060 5936

Retningslinjer

  • Persondatapolitik

Copyright © Kommunikationsforum — Alt materiale på denne side er omfattet af gældende lov om ophavsret