Nye tal: Hver fjerde virksomhed dropper spiritus til årets firmajulefrokost

Der vil ikke blive serveret snaps og spiritus til julefrokoster i år på 24 pct. af de virksomheder, som medvirker i en ny undersøgelse fra fagforeningen Lederne, ifølge Radio4 Morgen. (Rettet)
"Ledelsen på TV 2 er, og har været, bange for, at der skulle opstå nye sager efter den omvæltning, vi har været igennem," siger hovedtillidsmand om nye regler, der betyder, at der ikke må serveres spiritus, hvis en julefrokost afholdes på stationen. | Foto: Thomas Borberg/Ritzau Scanpix
"Ledelsen på TV 2 er, og har været, bange for, at der skulle opstå nye sager efter den omvæltning, vi har været igennem," siger hovedtillidsmand om nye regler, der betyder, at der ikke må serveres spiritus, hvis en julefrokost afholdes på stationen. | Foto: Thomas Borberg/Ritzau Scanpix

(Rettet 7/11 kl. 9.15: Af en tidligere version af citathistorien fremgik det, at det ikke var tilladt for TV 2’s medarbejdere at drikke alkohol til årets julefrokoster. Det er det, så længe det ikke foregår på stationen).

I en ny undersøgelse, som er foretaget af fagforeningen Lederne, svarer 24 procent af lederne, at der ikke serveres spiritus på deres arbejdspladser til årets firmajulefrokost.

Michael Uhrenholdt, der er teamchef i fagforeningens ledelsesrådgivning, siger, at landets ledere i de senere år har haft øget fokus på festkulturen på arbejdspladserne.

”Der er også en signalværdi i det her som virksomhed, hvis du for eksempel har ansat nye medarbejdere. Hvis de oplever en ren abefest, så er det ikke sikkert, det svarer til deres værdisæt. Så jeg tænker, at det er derfor, man som virksomhed går den vej. Det er sund fornuft,” siger han til Radio4 Morgen..

Også i fagforeningen DJØF er MeToo rykket langt op på dagsordenen, når det kommer til julefrokoster eller sommerfester. Før MeToo fik DJØF 0 til 5 henvendelser om året i forbindelse med krænkelser til firmafester. Nu får fagforeningen cirka 150 om året – de fleste i forbindelse med firmafester som julefrokoster.

MeToo-bølgen fik fart i Danmark, da tv-vært Sofie Linde i 2020 til Zulu Comedy Galla fra scenen fortalte om en krænkende oplevelse, hun selv havde haft til en julefrokost på DR.

Radio4 Morgen har også talt med hovedtillidsmand på TV 2 Lennart Sten, som fortæller, at der heller ikke vil blive serveret spiritus ved TV 2’s julefrokoster, hvis de afholdes på stationen. Derfor foregår de ude af huset i år. 

Ifølge hovedtillidsmand på TV 2, Lennart Sten, bliver reglerne indført for at mindske risikoen for, at der opstår problematiske situationer.

”Jeg tror, ledelsen på TV 2 er, og har været, bange for, at der skulle opstå nye sager, efter den omvæltning vi har været igennem. De timer, som er skåret væk, er de timer, hvor folk har fået meget indenbords og krænkelser kan opstå. Det er også de timer, hvor vi, ligesom andre arbejdspladser, har måttet sende folk hjem i taxaer, fordi de har fået for meget at drikke,” siger Lennart Sten til Radio4 Morgen.

Tv-stationen kom for et par år siden i fokus, efter flere kvinder stod frem og fortalte om krænkelser og seksuel chikane på arbejdspladsen. En intern undersøgelse resulterede blandt andet i, at flere kendte studieværter mistede jobbet.

Efter MeToo-sagerne har TV 2 arbejdet med at ændre kulturen på arbejdspladsen, og de nye festregler er en del af det arbejde.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også