NFT: en dum, død og værdiløs tech-hype


Er NFT’er et overstået kort kapitel i techindustriens historie? Noget tyder på det. Ny undersøgelse viser, at hele 95 pct. af dem nu er værdiløse. 
NFT-boblen er erklæret brast, og sure investorer sagsøger nu bl.a. auktionshuset Sotheby’s og popstjerner som Justin Bieber og Madonna for angiveligt at have overophedet hypen og oversolgt en nu dum, død og værdiløs tech-hype. Kilde: Getty Images.
NFT-boblen er erklæret brast, og sure investorer sagsøger nu bl.a. auktionshuset Sotheby’s og popstjerner som Justin Bieber og Madonna for angiveligt at have overophedet hypen og oversolgt en nu dum, død og værdiløs tech-hype. Kilde: Getty Images.
Katrine Pedersen, ekstern lektor i medier og Tech analytiker


NFT kort og godt

NFT’er også kaldet non-fungible tokens er en slags digital kvittering, der viser, at man ejer noget unikt på internettet, som for eksempel et billede, en sang eller en video. De blev populære af flere grunde, bl.a. fordi NFT-markedet var åbent for alle med internetadgang, hvilket gjorde det let for folk at deltage og muligt at ”eje” unikke, digitale aktiver. Kunstnere og berømtheder begyndte at bruge NFT’er til at sælge deres digitale værker og samlinger, hvilket tiltrak opmærksomhed, da priserne på visse NFT’er steg drastisk.

Hypen fik for alvor fart, da popstjerner som Paris Hilton og Justin Bieber hoppede med på kryptovognen. Det var bl.a. ”Bored Ape Yacht Club” (BAYC) og lignende NFT-samlinger, der fik priserne til at stige på ganske kort tid. Paris Hilton investerede stort, lancerede og solgte sin egen samling for over en million dollars.

Året efter blev hun spurgt ind til sit metaverse og NFT-venture, og hun svarede: “I just really believe in them.” Madonna udgav også sin egen samling, “Mother of Creation”, og Justin Bieber købte en af de populære Bored Ape-NFT’er for 1,29 millioner dollars. Men her knap tre år efter er NFT-boblen brast, og en gruppe investorer har ifølge CNN sagsøgt auktionshuset Sotheby’s, Bieber, Hilton og andre celebrities for angiveligt at have overophedet hypen.

I første omgang sagsøgte investorerne blockchain-firmaet Yuga Labs, der står bag Bored Ape, skriver ArsTechnica , og en større gruppe kendte som udover Paris Hilton og Justin Bieber tæller Gwyneth Paltrow, Kevin Hart, Snoop Dogg, Serena Williams, Madonna, Jimmy Fallon og Steph Curry tilbage i december 2022. August 2023 tilføjede de så Sotheby’s til sagsanlægget, der ifølge CNN hævder, at salget var ”vildledende”, og auktionshuset var blevet hyret af Yuga Labs til at ”skabe investorers interesse og hype omkring Bored Ape-brandet.”

Er NFT’er virkelig døde og begravede? Svaret er: Ja

Nu står medier på nakken af hinanden for at erklære NFT’er for døde. “Er NFT’er virkelig døde og begravede? Alle tegn peger på et ‘ja’,” konkluderer The Conversation. Forbes skriver, at konceptet med non-fungible tokens og deres potentielle værdi var svært for mange mennesker at forstå: “Det viser sig, at den globale skepsis var berettiget.” Og Joel Golby, forfatter til Brilliant, Brilliant, Brilliant Brilliant Brilliant , taler om det som en pandemiflirt, der kun fik vores opmærksomhed, da onlineensomheden peakede under pandemien.

95 pct. er værdiløse

Et nyt studie fra dappGambl peger på, at 95 pct. af NFT-samlingerne, der ejes af omkring 23 millioner mennesker, nu er ”værdiløse”. Markedsværdien er 3 pct. af de næsten 2,8 milliarder dollars (målt på handlen i august måned 2021, red.), der blev registreret i 2021/2022. Ved hjælp af data fra NFTScan, der ifølge virksomheden selv er den største NFT-database, har dappGambl undersøgt over 73.000 NFT-samlinger (nøjagtigt 73.257, red.) “med det formål at identificere tendenser, vurdere markedets tilstand, kortlægge vellykkede projekter og forhåbentlig opnå indsigt i den potentielle fremtidige udvikling af NFT-økosystemet”.

Analysefirmaet dappGampl konkluderer, at flertallet af NFT’er idag er værdiløse. Af de over 73.000 NFT-samlinger, der blev identificeret, har ca. 69.000 af dem en markedsværdi på 0 Ether (ETH NFT’er er en del af den såkaldte Ethereum-blockchain, red.). “Denne statistik betyder effektivt, at 95 pct. af de mennesker, der ejer NFT-samlinger, i øjeblikket sidder tilbage med værdiløse investeringer. Efter at have undersøgt disse tal anslår vi, at det drejer sig om over 23 millioner mennesker,” lyder det i rapporten. Rapporten peger også på, at energiforbruget i forbindelse med oprettelse af NFT’er har medført en betydelig CO2-udledning.

Hvad er NFT egentlig, og har de en fremtid?

En NFT (non-fungible tokens) er en token, der modsat et aktiv som f.eks. en mønt, som har en værdi i sig selv, en form for kvittering for ejerskab af data, der kan være knyttet til film, musik, billeder mv. Et eksempel er en uudgivet demo af Whitney Houston, der blev solgt på en NFT-auktion for en million dollars. En af de mest handlede NFT’er er Bored Ape-samlingen fra april 2021. Den består af tusindvis af lignende, men unikke figurer, der adskiller sig ved at have forskellige udtryk som stil, farve, frisurer mv. De to mest handlede sæt af NFT’er er Bored Ape-samlingen og CryptoPunks-samlingen, der blev lanceret i juni 2017. 


NFT’ers fremtid afhænger af, om teknologien finder anvendelse. Rapporten nævner bl.a, at NFT’er kan være et godt værktøj til at digitalisere, beskytte og bevare kulturarv eller til at sikre, at person- og legitimationsoplysninger er både verificerbare og unikke. Her er altså stadig potentialer, men tilstanden, der beskrives som NFT-boblen, der sprang, har i den grad vist, at ligesom med bitcoin og lignende spekulative tokens, så var den primære årsag til at investere grådighed, hvilket The Conversation påpegede i januar 2022. Grådigheden er en vigtig ingrediens i alle dumme, døde og værdiløse tech-hypes gennem tiderne. Dengang som nu med NFT.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også