En del af Watch Medier

Kommunikationsforumonsdag4. oktober 2023

  • Søg
  • Log ind
  • Nyheder
  • Analyser
  • Debat
  • Podcast
  • Søg
  • Log ind
Kommunikationsforumonsdag4. oktober 2023
  • Søg
  • Log ind
  • Nyheder
  • Analyser
  • Debat
  • Se alle kurser
  • Kurser hos jer
  • Om kurser
  • Se alle netværk
  • Om netværk
  • Se alle jobs
  • Om job på Kforum
  • Podcast
Digitalt

Den hyperdigitale fankultur anno 2023

Fans, der går til koncerter, er i dag hyperdigitale forbrugere af koncertoplevelser, der nu i langt højere grad også er en online interaktion mellem ikke bare fans, men også fan og artist. 
Læs, hvordan sociale medier har ændret fankulturen. | Foto: Getty Images
Læs, hvordan sociale medier har ændret fankulturen. | Foto: Getty Images
Ema Seferovic og Thomas Rendboe

Det er næsten umuligt at undgå på de sociale medier – videoerne fra særligt tre verdensstjerners turneer. Det drejer sig om Taylor Swift, Beyoncé og Harry Styles, der lige nu rejser verden rundt med deres gigantiske stadiumshows. Shows, der er så veldokumenterede online af fans, at man skulle tro, at det er godt, gammeldags kampagnearbejde. Men det er det ikke. Det er fankultur i 2023.

Men hvordan manifesterer denne fankultur sig gennem koncerter i dag online og i det fysiske rum i et parallelløb? Og hvilken indflydelse har fans’ digitale og nonintentionelle kampagnearbejde på fortællingerne om nogle af nutidens største popstjerner?

Men også fans gør en dyd ud af at få den klassiske koncert ud af salen og ind på den digitale scene. Det sker via Instagram og TikTok, og på den måde bliver fans’ egne profiler nærmest transmitterende medier selv.

Fra fanprojekter til livestream

Fans har eksisteret lige så længe, som underholdningsindustrien har eksisteret, og de har i årtier været essentielle aktører i skabelsen og samskabelsen af narrativerne om nogle af verdens største ikoner. Tidligere var det især gennem fanbårne projekter under koncerter. Et sådant projekt opstår ved, at fans grupperer sig med det formål f.eks. at koordinere en plakatbåret happening, hvor alle i publikum under en koncert får udleveret skilte med noget bestemt på, hvilke publikum hver især løfter op under en bestemt sang i løbet af koncerten. Det er der flere eksempler på, herunder koncerterne med Justin Bieber og One Direction i Danmark i de tidlige 2010’ere. Denne type samskabelse blandt fans er der mindre og mindre af i dag, for i dag – i takt med den hastige, digitale udvikling – er der sket et markant skift i faninteraktionen under koncerter. Det skyldes, at artister selv – over de seneste par år – er blevet endnu mere digitale, og det samme er deres fans. Og oplevelsesøkonomien? Den følger også trop.

At “gå til koncert” i dag er i langt højere grad en mere digital oplevelse end nogensinde før. Så digital, at nogle koncerter i dag endda bliver livestreamet af fans såvel som koncertarrangører. Et eksempel på sidstnævnte er den verdenskendte amerikanske festival Coachella, hvor festivalen selv er afsender på livestreamen, der samtidig afføder et engagerende onlinepublikum. Noget, der i øvrigt er set mange gange før i lyset af COVID-19, herunder f.eks. Dua Lipas livestream-show “Studio 2054” tilbage i 2020. Et andet eksempel er de nyere metaverskoncerter i spillet Fortnite, hvor både Justin Bieber, Travis Scott og Ariana Grande har “optrådt” digitalt, hvor man suges ind i artisternes universer på en helt ny måde, og hvor flere, eller andre, sanser aktiveres. 

Men også fans gør en dyd ud af at få den klassiske koncert ud af salen og ind på den digitale scene. Det sker via Instagram og TikTok, og på den måde bliver fans’ egne profiler nærmest transmitterende medier selv.

Turneerne på alles skærme

Nogle af verdens største popstjerner turnerer lige nu verden rundt med hver deres kolossale stadiumturneer. Taylor Swift, der lige nu dominerer i det nordamerikanske med sin “The Eras Tour”, Beyoncé, der har taget Europa med storm med sin “Renaissance World Tour”, og Harry Styles, der har været verden rundt med “Love On Tour” siden 2021. Selvom de tre turneer er forskellige, har de alle én ting til fælles: De eksisterer alle også uden for selve koncertrummet – og det gør de i langt højere grad end nogensinde før.

På den måde er der lige nu en slags “who wore it best”-stemning under turneen: Hvilken by kan synge højest med? Hvilken by kan danse vildest? Hvilken by vil være bedst klædt? Og omvendt, hvem ville indtage andenpladsen efter Sverige som ”dårligste” publikum – eller måske endda overgå dem?

Fortællingerne om de tre artister og deres turneer bliver udfoldet live, men også interaktivt på tværs af digitale platforme, såsom TikTok, hvor fans deler indhold om koncerterne op til, under og efter. Indhold, der generer interaktion mellem fans og i flere tilfælde mellem fans og artist. Denne type interaktion foregår primært gennem smartphoneskærme og er, trods sit yderst individuelle udgangspunkt, stadig fællesskabsdannende og -dyrkende – og ikke mindst styrkende for de respektive artisters fortælling og popularitet.

”Vær ikke som Sverige”

Lokationen hedder Stockholms Friends Arena. Fans har ventet i årevis på spektaklet. Og spektaklet? Det hedder Renaissance World Tour. En turné, som blev skudt i gang i den svenske hovedstad den 10. maj 2023, og som i skrivende stund fortsat er på europæisk grund. Turneen har selv, inden den startede, vist sig at være en kæmpemæssig kommerciel PR-succes – fra udsolgte stadions til massiv onlinedækning, hvor både anmeldere og fans har skamrost koncerterne.

Særligt tourens første stop, Stockholm, blev massivt dækket online. I særdeleshed efter, at det svenske publikum blev omtalt som en stående – eller rettere sagt siddende – joke i kommentarsporet i det digitale landskab. Kommentarerne strømmede ind efter, at videoer fra koncerterne i Stockholm gik viralt. Her udviste den inkarnerede BeyHive, som Beyoncés fans bliver kaldt, forargelse over, hvordan ”nogle dog kunne finde på at sidde ned til en Beyoncé-koncert.”

Sweden really did Beyoncé dirty!!!!! I would’ve screamed and twirled if I weren’t in LA pic.twitter.com/FgmnGj1rwm

— bryanboy (@bryanboy) May 12, 2023

Efter flere videoer fra koncerten i Sverige, og adskillige latterliggørelser i kommentarfelterne rundt omkring i det digitale, nådesløse landskab, blev det et hovedmål for fans og koncertgængerne imellem ikke at være som Sverige. Videoer, kommentarer og andre internetformater affødte en reaktion, hvor Beyoncé-fans verden over – for alt i verden – gjorde sig umage for at imponere Beyoncé og dermed overgå det svenske publikum. På den måde er der lige nu en slags “who wore it best”-stemning under turneen: Hvilken by kan synge højest med? Hvilken by kan danse vildest? Hvilken by vil være bedst klædt? Og omvendt, hvem ville indtage andenpladsen efter Sverige som ”dårligste” publikum – eller måske endda overgå dem?

Menneskelige Beyoncé vinder

Det er sjældent, man oplever Beyoncé give helt slip, hvilket også altid har været den største kritik af megastjernen. Der er dog enighed om, at man aldrig har set Beyoncé så løssluppen, så goofy og så engagerende med sit publikum som på denne tour, hvis man følger med i fansenes begejstring på TikTok. Men man har måske heller aldrig set stjernen fra så mange vinkler, i så mange byer og igennem så mange skærme, at man nærmest kunne se koncerten kronologisk, på tværs af landegrænser, hvis man satte tid af til det på TikTok. 

Hvert land og publikum kan tage patent på hver deres lille moment eller outfit. Nye kapitler, der udfolder sig konstant i den store fortælling om lige netop artisterne og deres brand. 

Senest gjorde hun desuden noget, man meget sjældent oplever Beyonce gøre, nemlig lave en fejl, som hun så ovenikøbet ikke prøvede at skjule, men til gengæld omfavnede og grinte selvironisk af. Fejlen er lille, bevares, men gør samtidig Beyoncé mere menneskelig end nogensinde før – og det hyldes online. Og fejlen? Beyoncé kom til at udtale “Coco Channel” som “Coco Cannel”, da hun optrådte med den populære sang “Heated” fra sit seneste album, Renaissance. Den mikroskopiske fejl udfoldede sig på scenen i Edinburgh, hvilket nu er blevet et såkaldt ”fan favourite”-moment på touren. Beyoncé har af flere omgange glemt lyrikken til lige specifikt denne sang, hvilket nu er gået hen og blevet en joke mellem Beyoncé og fans – fysisk såvel som online.

Beyonce singing coco cannel on purpose today omfg shes so cute i cant😭😭😭 pic.twitter.com/NP2MzexOYN

— Biblical Sense (@babbleonion) June 12, 2023

Kort tid efter første gang, det var sket, havde en fan været lynhurtig til at lave et skilt med “Coco Cannel”, som Beyoncé subtilt reagerede på under sin koncert i Sunderland. Hendes reaktion på skiltet? Et lille, forsigtigt smil. Reaktionerne i kommentarfelterne? Mange – og ellevilde. For hun fangede joken. 

En digital skattejagt

Fanoplevelserne og det efterfølgende digitale fanengagement sker med andre ord lynhurtigt og vidner om en hyperdigital måde at observere og deltage i koncerter på i dag – ikke kun tværmedielt, men phygital. Eksemplerne er uendelige, og det er nærmest som at gå på skattejagt, når man dykker ned i fanfællesskaberne og kommentarerne omkring Beyoncé og Renaissance World Tour, fordi man hele tiden finder nye oplevelser, som fans deler, lægger mærke til og (videre)formidler. Det er guldkorn for alle fans, især dem, der ikke selv kan være der, men som gerne vil følge med online. Men det er også et værktøj, som artisterne og deres respektive teams kan bruge aktivt i deres måde at drive narrativerne om artisterne i en bestemt retning og skabe virale momenter.

Under hver koncert stræber mange af verdens største artister nu efter at gøre hver koncertoplevelse unik og skabe omtale: Beyoncé har gjort det ved at hive sin datter Blue Ivy med på scenen under Renaissance-turneen, Harry Styles har under koncerter på sin verdensturné hjulpet fans med at springe ud, og Taylor Swift har inkorporeret en danserutine, som en superfan på TikTok har lavet, i sin egen koreografi på scenen. Disse øjeblikke går viralt og holder samtalen i gang, og forventningerne er derfor skyhøje til hver koncert, og oplevelsen bliver ligeledes unik og uforudsigelig. Hvert land og publikum kan tage patent på hver deres lille moment eller outfit. Nye kapitler, der udfolder sig konstant i den store fortælling om lige netop artisterne og deres brand. 

Vis dette opslag på Instagram

Et opslag delt af 🐝👑 BEYONCE 👑🐝 (@_beyonce_my_life__)

Selv artisters setlister ændrer sig, og de visuals, der kører på de gigantiske skærme bag hovedpersonerne. Et eksempel er Harry Styles, der på scener verden over i ny og næ sender en kærlig hilsen til sin fortid som boyband-medlem i One Direction ved at inkorporere det, de især ældste fans vil have og har ønsket, nemlig sange af One Direction i setlisten. Beyoncé gør det ved at implementere scenerekvisitter, f.eks. en bi-hjelm, som hun har været iført under en række af koncerterne under den igangværende turné. En rekvisit, som i øvrigt løbende ændrer karakter under turneen – og det er til fansenes begejstring. 

Et andet eksempel er robotter, der danser med mekaniske vifter sammen med Beyoncé under hendes performance af sangen “Heated”. Både bi-hjelmen og vifte-robotten har fået deres egne filtre på TikTok, som fans bruger til at rekreere koreografien fra koncerten og lege Beyoncé for en aften. Det fysiske stage-design bliver altså også digitaliseret, så fans kan videreføre koncertoplevelsen online i en interaktiv sammensmeltning mellem den digitale og den fysiske verden. 

Beyoncé selv – sammen med holdet bag hende – er blevet bevidst om den løbende diskussion, der har været omkring fans’ efterspørgsel på audiovisuelle elementer i forbindelse med Renaissance-albummet, som ellers blev teaset før release. Det har nu ført til en interlude-sektion til koncerten i en ny version af megahittet “Formation” fra det Grammy-vindende “Lemonade”-album: “You’ve asked for the visuals, you’ve called for the queen, but a Queen moves at her own pace, bitch”, lyder det blandt andet. Det er her, det intentionelle kampagnearbejde fra artistens egen lejr begynder. 

Fandyrkelse uden for koncertrummet

Kigger vi på, hvordan fandyrkelse ellers udspiller sig på den digitale legeplads, er det værd at zoome ind på internetfænomener som ”sped up”, ”slow reverb” og senest AI-genereret musik, der blot er få ud af mange måder, fans samskaber med deres idoler på. Særligt sidstnævnte er lige nu populært på TikTok, hvor fans – gennem AI-teknologi – dyrker muligheden for at høre, hvordan f.eks. Kanye West ville lyde, hvis han sang Taylor Swifts sang ”You Belong With Me”. Omend dette fænomen blandt fans har bragt en masse glæde, er det ikke alle, der er lige begejstrede for denne type fandyrkelse. En af dem er den canadiske verdensstjerne Drake, der – dog med et glimt i øjet – udtalte, da han hørte ”sig selv” rappe Ice Spices ”Munch”: ” ”This the final straw A.I.”

I gamle dage havde man cd’er eller 12”-vinyler, hvor man placerede remixes og extended versioner af en single for så at kunne pushe forskellige remixes ud til forskellige subkulturer og miljøer. Et til den britiske klubscene, et til den amerikanske, en soul-version – kun fantasien satte grænser, eller egentlig markedsanalysen. Her var det med andre ord en mere topstyret bevægelse fra industrien selv ud til specifikke forbrugere i håb om at skabe et undertryk for artisten og tracket. 

På grund af teknologiens udvikling eksisterer der i dag eksempler på det omvendte, hvor det altså er fans, der selv (sam)skaber de versioner af deres yndlingsartisters sange, med tilhørende indhold, hvilke herefter spreder sig ud til andre fans. Den helt nye bevægelse inden for samskabelseskulturen mellem og på tværs af fans, artister, lande og platforme sker nu inden for oplevelsesøkonomien.

Den hyperdigitale fankultur

Den phygitale samskabelse af koncerten er en del af fankultur anno 2023. Nu er koncertoplevelserne trådt med ind i den digitale sfære, og ligesom med musikken sker der noget unikt, når man involverer fans og lader dem tage ejerskab. Det har vist sig gang på gang at være den mest effektfulde måde at skabe bånd mellem artist og fan, da den kan skabe følelsen af, at man er tæt på sit idol, sågar måske endda følelsen af, at man potentielt set kunne være bedste venner med sit idol. På den måde har man fundet den hellige gral til, hvordan både artist og fan sammen kan skabe delbare narrativer og kreative, unikke kampagner på tværs af den fysiske og digitale verden og endda i et alternativt metavers.
 

Med denne nye hyperdigitale koncertgænger, den indholdsgenererende fankultur og det endnu stærkere – både intentionelle og nonintentionelle – dialektiske samarbejde mellem artist og fan har vi ikke just svar på, hvad fremtiden bringer. I stedet efterlader det os nysgerrige på fremtiden … For hvordan bliver det mon at opleve livemusik i 2040?

Del artikel

Relaterede artikler:

  • Foto: Getty Images

    AI-musik: Drake og The Weeknd må ikke – Grimes omfavner det

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Foto: Joachim Ladefoged
Debat

Radius-direktør: Politikens Grarup-sag er "uskønt håndteret"

Politiken lever ikke op til den standard, de forlanger af andre virksomheder i sagen om krigsfotograf Jan Grarup, mener stifter af og adm. direktør i Radius. Politiken afviser kritikken.
  • Politiken afbryder alt samarbejde med Jan Grarup efter nye fejl
  • Mögers møgsag: 29 mio. kroner kaster skygge over eftermæle

For abonnenter



Jens Hjorth-Larsen, CEO i Rud Pedersen, fortæller om ændringer i bureauet og public affairs-branchen generelt. | Foto: PRInterview

Rud Pedersen-fusion viser, hvordan public affairs ændrer sig: "Vi adskiller os på tre måder fra k-bureauer"

For abonnenter



Skulle de nye SAS-ejere pønse på en navneforandring, er Eva Svavars ikke i tvivl om, at det vil give ballade i Danmark. | Foto: Christine Olsson/TT/Ritzau ScanpixCorporate

Rådgiver: SAS risikerer at blive det næste Irma

For abonnenter


Dette er en reproduktion af et billede, som Getty Images i januar brugte som dokumentation for, at virksomheden "Stability AI" havde scrapet deres database for op imod 12 millioner billeder. Bemærk det næsten læsbare vandmærke. | Foto: Adobe FireflyAnalyser

AI: Copyright eller right to copy?


Kforums redaktør, Timme Bisgaard Munk, er vært på K-analysen.Corporate

Ny podcast om gyldent håndtryk: "Det er ikke noget, der gavner hverken Torben Möger, Pensiondanmark eller 3F"


Oprah Winfreys enorme popularitet kan tilsyneladende påvirke aktiekursen for blandt andre Novo Nordisk. | Foto: Chris Pizzello/AP/Ritzau ScanpixNyheder

Medie: Oprah-bemærkning kan have påvirket Novos aktiekurs


  • Kommunikation er ikke nok til at lokke Nordea-ansatte tilbage på kontoret. | Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

    Kommunikation er ikke nok til at få alle ansatte tilbage på job i Nordea

    Selvom man i Nordea bliver ved med at ”kommunikere”, at medarbejderne skal være tilbage på kontoret mindst tre dage ugentligt, virker det ikke for alle. 

  • Foto: Thomas Borberg/Politiken/Ritzau Scanpix

    Ny EU-lov om pressebeskyttelse er kommet et skridt længere

    Indblanding i mediers redaktionelle arbejde skal være ulovligt med European Media Freedom Act. 

    For abonnenter


  • Produktionsdanmark er en hyggelig og uambitiøs havefest, hvor der er plads til og brug for alle. Kilde: Screenshot DI-film.

    Når vi rigtigt hygger, kan selv 1+1 blive 11

    DI er rebrandet. Havefest, hygge og fadøl er den naive og uambitiøse opskrift på succes. Brandstrateg Thomas Sehested anmelder den nye DI-identitet.

  • Er en personlig karakterbrist ved at ødelægge din virksomheds omdømme for tid og evighed? Hvis ja, så husk, at karakterbristen er den nye store virksomhedskrise, som rammer alt og alle nu. Det kritiske spørgsmål er, om I vil bakke personen op eller lægge afstand. Og I kan ikke ”gemme jer” bag retssystemet eller det fagretlige system og henvise til, at I ikke har kommentarer, så længe der kører en formel sag. Kilde: Getty Images.

    Når karakterbristen er krisen

    I har sandsynligvis kriseplaner for brand, cyberangreb og produktionsfejl. Men er I beredt på kriser, der skyldes en karakterbrist?

  • Danske Banks administrerende direktør, Carsten Egeriis, kunne have vaccineret sit budskab med forbehold, da han erklærede hvidvaskskandalen et afsluttet kapitel. | Foto: Stine Bidstrup/Carsten Egeriis/Ritzau Scanpix

    Danske Banks bastante punktum, der i stedet blev et komma

    Milliardforliget i Danske Banks hvidvasksskandale blev udråbt til et punktum i fortællingen om banken. Nu har forsvundne dokumenter reduceret punktummet til et komma. 

    For abonnenter


  • "Er det en vanvittig fortolkning af danmarkskortet med D’et som Jylland og de to prikker som Fyn og Sjælland?” undrer Tobias Røder sig.

    Grafisk designer om DI’s nye logo: nemt at sluge og svært at blive sur på

    Dansk Industri har fået ny visuel identitet, og der er både ros og skose fra grafisk designer Tobias Røder. 

    For abonnenter


Læs også

Jens Hjorth-Larsen, CEO i Rud Pedersen, fortæller om ændringer i bureauet og public affairs-branchen generelt. | Foto: PRInterview

Rud Pedersen-fusion viser, hvordan public affairs ændrer sig: "Vi adskiller os på tre måder fra k-bureauer"

For abonnenter



Foto: Joachim LadefogedDebat

Radius-direktør: Politikens Grarup-sag er "uskønt håndteret"

For abonnenter



Oprah Winfreys enorme popularitet kan tilsyneladende påvirke aktiekursen for blandt andre Novo Nordisk. | Foto: Chris Pizzello/AP/Ritzau ScanpixNyheder

Medie: Oprah-bemærkning kan have påvirket Novos aktiekurs


"Er det en vanvittig fortolkning af danmarkskortet med D’et som Jylland og de to prikker som Fyn og Sjælland?” undrer Tobias Røder sig.Design

Grafisk designer om DI’s nye logo: nemt at sluge og svært at blive sur på

For abonnenter



Produktionsdanmark er en hyggelig og uambitiøs havefest, hvor der er plads til og brug for alle. Kilde: Screenshot DI-film.Debat

Når vi rigtigt hygger, kan selv 1+1 blive 11



Kunstig intelligens præger i højere og højere grad kommunikation på arbejdspladsen. Både internt og eksternt. | Foto: Adobe Firefly/Alexander NordahlAnalyser

Bruger I AI i jeres kommunikation? Stil jer selv disse syv spørgsmål


Job

  • Head of Group Marketing & Communication

  • PR-ansvarlig til internationalt pressearbejde (1-årigt vikariat)

  • Sekretariats- og kommunikationsmedarbejder til forskningsbaseret rådgivning - DTU Food

  • Dansk Erhverv søger mediechef

  • DYRENES BESKYTTELSE SØGER ERFAREN INDSAMLINGS- OG KAMPAGNEANSVARLIG

  • K-Forum søger journalist

  • DFS søger erfaren kommunikationskonsulent

  • Communication Manager Museum of Evolution, Knuthenborg

  • SoMe ansvarlige til Knuthenborg Safaripark

  • Lønnet praktikant til Kommunikationsafdelingen

  • SOCIALDEMOKRATIET SØGER EN KREATIV GRAFISK KONSULENT

  • Alsidig kommunikatør og skrivende redaktør til Danske Tandplejere

  • Intern kommunikationsrådgiver med skarp pen

  • IUNO søger kommunikationskonsulent

  • Kommunikationskonsulent til KiAP

  • SoMe-redaktør

  • Studentermedhjælper til web og digital kommunikation

  • Kommunikationschef til Hempel Fonden

  • Webmaster til intern og ekstern kommunikation

  • Digital marketing- og kommunikationsmedarbejder

  • Erfaren webredaktør

  • Erfaren strategisk kommunikationsrådgiver

  • Kommunikationsrådgiver med stærkt borgerblik til Rudersdal

  • Kommunikationspraktikant i forårssemestret 2024

  • Start din karriere hos RelationsPeople som praktikant

  • Kommunikations- og medlemschef til Forbrugerrådet Tænk

  • Student til Realdanias presseteam

  • PRESSE- OG SOME-ANSVARLIG TIL FORLAG I RY

  • Digital kommunikationskonsulent med speciale i Sitecore

  • KOMMUNIKATIONSMEDARBEJDER MED STÆRK BØRNEFAGLIGHED

  • UNICEF Danmark søger indholdsspecialist

  • Result & Value driven Engagement Director

  • Projektkonsulent til mediehus

  • PRESSEANSVARLIG TIL SOCIAL- OG BESKÆFTIGELSESOMRÅDET I AARHUS

  • Det Kongelige Akademi søger chef for kommunikation og ledelsessekretariatet

Se flere jobs

Kurser

  • LinkedIn-annoncering

    LinkedIn-annoncering

Se flere kurser

Netværk

  • Kommunikationschefer

    Kommunikationschefer

Se flere netværk

Job

  • Head of Group Marketing & Communication

  • PR-ansvarlig til internationalt pressearbejde (1-årigt vikariat)

  • Sekretariats- og kommunikationsmedarbejder til forskningsbaseret rådgivning - DTU Food

  • Dansk Erhverv søger mediechef

  • DYRENES BESKYTTELSE SØGER ERFAREN INDSAMLINGS- OG KAMPAGNEANSVARLIG

  • K-Forum søger journalist

  • DFS søger erfaren kommunikationskonsulent

  • Communication Manager Museum of Evolution, Knuthenborg

  • SoMe ansvarlige til Knuthenborg Safaripark

  • Lønnet praktikant til Kommunikationsafdelingen

  • SOCIALDEMOKRATIET SØGER EN KREATIV GRAFISK KONSULENT

  • Alsidig kommunikatør og skrivende redaktør til Danske Tandplejere

  • Intern kommunikationsrådgiver med skarp pen

  • IUNO søger kommunikationskonsulent

  • Kommunikationskonsulent til KiAP

  • SoMe-redaktør

  • Studentermedhjælper til web og digital kommunikation

  • Kommunikationschef til Hempel Fonden

  • Webmaster til intern og ekstern kommunikation

  • Digital marketing- og kommunikationsmedarbejder

  • Erfaren webredaktør

  • Erfaren strategisk kommunikationsrådgiver

  • Kommunikationsrådgiver med stærkt borgerblik til Rudersdal

  • Kommunikationspraktikant i forårssemestret 2024

  • Start din karriere hos RelationsPeople som praktikant

  • Kommunikations- og medlemschef til Forbrugerrådet Tænk

  • Student til Realdanias presseteam

  • PRESSE- OG SOME-ANSVARLIG TIL FORLAG I RY

  • Digital kommunikationskonsulent med speciale i Sitecore

  • KOMMUNIKATIONSMEDARBEJDER MED STÆRK BØRNEFAGLIGHED

  • UNICEF Danmark søger indholdsspecialist

  • Result & Value driven Engagement Director

  • Projektkonsulent til mediehus

  • PRESSEANSVARLIG TIL SOCIAL- OG BESKÆFTIGELSESOMRÅDET I AARHUS

  • Det Kongelige Akademi søger chef for kommunikation og ledelsessekretariatet

Se flere jobs

Kolofon

Kommunikationsforum
Søg

Sektioner

  • Nyheder
  • Se alle kurser
  • Om kurser
  • Se alle netværk
  • Om netværk
  • Podcast
  • Sitemap
  • RSS feeds

Redaktør

Timme Bisgaard Munk

timme@kforum.dk

Tlf.: +45 2557 2132

  • Om Kommunikationsforum

Ansv. chefredaktør

Anders Heering

Udgiver

JP/Politikens Hus A/S

Bannerannoncering

annoncering@infowatch.dk

Tlf.: +45 7171 7425

Annoncering

Jobannoncering

mads@kforum.dk

Tlf.: +45 2087 1887

Job

Abonnement

Prøv Kommunikationsforum gratis eller få tilbud på et abonnement, der passer til lige netop dig eller din virksomhed.

kforum@infowatch.dk

Tlf.: +45 7060 5936

Læs mere om abonnement her

Adresse

Kommunikationsforum

Rådhuspladsen 37

1785 København V

Tlf.: +45 7060 5936

Retningslinjer

  • Persondatapolitik

Copyright © Kommunikationsforum — Alt materiale på denne side er omfattet af gældende lov om ophavsret