Ryst støvet af dit CV

Skal dit curriculum vitae støves af? Du tror måske, det er let at beskrive dit karriereforløb i et CV. Faktum er, at det er en af de mest krævende dele af en ansøgningsproces. 
Dit CV bliver aldrig helt færdigt. | Foto: Getty Images
Dit CV bliver aldrig helt færdigt. | Foto: Getty Images
ELISABETH GEDAY, Stifter af Geday Executive Consulting

Hvad skal der stå, og hvad skal der IKKE stå i dit CV? Det er der stor uenighed om blandt eksperter. Sætter du ti rekrutteringsspecialister i et rum, får du ti forskellige opfattelser af et godt CV. Der er fællesnævnere, men kulturkamp, databeskyttelse og identitetspolitik smitter af også på rekrutteringsområdet, og derfor er alder, børn, civil status, udseende og bopæl på vej ud af CV’et i lande som USA og UK. 

Oplysningerne opleves illegitime og sågar ulovlige i forhold til at vurdere en jobansøgers kompetencer. Danske arbejdsgivere vil fortsat gerne vide noget om ”det hele menneske”, der skal ansættes. 

Holdningen blandt mange danske headhuntere er, at du som ansøger skal gøre det så let som muligt for en potentiel arbejdsgiver at lære dig at kende. Det skaber den bedste stemning omkring din ansøgning. Derfor skal du give så mange oplysninger som muligt i dit CV. 

Hvis du skriver, hvor gammel du er og vedhæfter dit foto, slipper din potentielle arbejdsgiver for at bruge tid og energi på at søge det frem på LinkedIn eller andre sociale medier. 

Der er elementer i CV’et, som de fleste i branchen er enige om. Du skal have en klar idé om, hvilket job du kunne tænke dig i fremtiden, før du sætter dig til tasterne. 

Det indrammer nemlig, hvordan dine erfaringer og kompetencer skal beskrives i CV’et. Du skal overveje: ”Hvilken forskel kan jeg gøre for den virksomhed, jeg søger job i?” og beskrive dine evner, ansvarsområder og resultater i det lys. Det betyder også, at dit CV skal genovervejes, hver gang du sender en ny ansøgning. 

Derudover er der enighed om, at:

  • første side af CV’et skal fungere som et selvstændigt overblik

  • jo kortere du skriver, jo bedre 

  • faktuelle oplysninger er godt, såsom antallet af dine medarbejdere, antal ledelseslag, du har i reference, hvem du refererer til, dine ansvarsområder, budgetstørrelse osv.

  • du skal tage dine dokumenterbare succeser med og undlade succeser, der fremstår som påstande

  • der skal være sammenhæng mellem dit CV og din LinkedIn-profil.

Du bør også skrive i CV’et, at du har relevante referencer, som kan kontaktes efter aftale. Lad være med at skrive selve navnene. Referencer er først relevante, når du er på nippet til at få jobbet, og så kan din potentielle arbejdsgiver efterspørge dem fra dig. 

Skriver du navne og kontaktinfo i CV’et, mister du kontrollen med, hvornår dine referencer bliver forstyrret. Du kan ikke altid regne med, at de, der rekrutterer, husker at spørge dig først. Det er desuden sket, at rekrutteringsansvarlige har brugt referencen som undskyldning for at kontakte personer, de kunne tænke sig som fremtidige kunder.

Så er der alt det, eksperterne er uenige om:

  • Foto? Det skal på, siger mange. Vi vil gerne kunne genkende ansøgeren til jobsamtalen. Nej, siger andre. Dit udseende er irrelevant for jobbet. Læg også mærke til, at dit foto er udeladt, når du printer CV’et fra LinkedIn.

  • Alder? Den skal med, siger nogle. Ellers irriterer du bare din potentielle arbejdsgiver, fordi de selv skal lede efter den. Nej, siger andre. Det handler om energi, vilje og motivation – ikke om alder.

  • Hjemmeadresse? Skal med, siger nogle. Det er vigtigt for os at vide, om du skal rejse langt for at komme på job. Nej, siger andre. Hvis du er villig til at flytte eller rejse efter jobbet, så er der ingen grund til at skrive, hvor du bor og dermed risikere at blive sorteret fra på forhånd. 

  • Fritidsinteresser, børn og ægteskabelige status? Ja, fortæl om dig selv, siger nogle. Dine interesser fortæller om dine værdier. Gennem børn og partnerskab opnår du relevante jobkompetencer, såsom empati, evne til at multitaske og indgå kompromiser. Nej, siger andre. Det er illegitime oplysninger i en jobsammenhæng, fordi de handler om andet end dine kompetencer og erfaringer ift. et job og udgør en risiko ift. potentielle anklager om diskrimination i jobprocessen. 

Du kan ikke undvære et CV, men betydningen af et godt CV afhænger af, hvilket job du søger. Som med så meget andet i livet spiller udbud og efterspørgsel ind. Søger du job i et felt, hvor der er mangel på arbejdskraft, typisk som fagspecialist, skal dit CV bare rumme de rette kompetencer og korrekte fakta, som tåler at blive efterprøvet. 

Udseende og rækkefølge er ligegyldig. Søger du job i marketing, salg, kommunikation, HR eller andre lignende funktioner, er der omvendt en forventning om, at dit CV målrettet fortæller, hvad du kan og vil. Alle elementer – også de grafisk visuelle – kommunikerer. 

Er du kompetent, innovativ og talentfuld, så skal dit CV emme af de kompetencer. Og jo højere op i en organisation du søger, jo større er forventningen om, at du arbejder professionelt, kvalitetsbetonet og kompetent med ansøgningsprocessen og dit CV, som med alt andet i dit arbejdsliv.

I visse brancher, navnlig inden for teknologi, bliver det stadig mere almindeligt for virksomheder at benytte anonyme case competitions, hvor du løser en konkret opgave, før du får lov til at søge jobbet.

Det sorterer useriøse og umotiverede ansøgere fra og udelukker i udgangspunktet eventuelle bias, man som arbejdsgiver ubevidst kan have ift. køn, alder, etnicitet og så videre. Omvendt fordrer case competitions, at virksomheden er eftertragtet, for løsningen kræver meget af potentielle ansøgere. 

Dertil kommer, at processen med at udforme cases og vurdere løsningsforslag i sig selv er krævende og arbejdsgiveren har stadig brug for at møde mennesket bag ansøgningen og mærke kemien, før en ansættelse. Så ofte er der tale om et ekstra led i ansøgningsprocessen, ikke en genvej.

Det tager tid at søge nyt job, og jo højere op i hierarkiet du er, jo længere tid tager det som hovedregel. Så er der coronauro i din virksomhed, og trænger dit CV til afpudsning, så kom hellere i gang med det samme. Få styr på din LinkedIn-profil ved samme lejlighed, for det er i stigende grad dér, headhunterne søger kandidater frem for i egne databaser. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også