Find din sommerbog her

Hvad skal du læse i din sommerferie? Kforums venner kommer i løbet af sommeren med deres bud. Her er tre boganbefalinger til at gøre din sommer klogere, sjovere og dybere end Tuscarora-Dybet. 
Foto: Alexander Nordahl
Foto: Alexander Nordahl
Redaktionen

Peter Bro anbefaler: ”Tyngdens Regnbue” af Thomas Pynchon

Drømmen om at vågne til et opkald – med svensk landekode – lever hos mange forfattere. Selv har jeg også ventet årtier på, at Det Svenske Akademi, der udvælger vinderen af Nobelprisen i litteratur, skulle vække Thomas Pynchon. Måske opkaldet er udeblevet, fordi Pynchon for mange år siden gik under jorden, og at der vides meget lidt om hans nuværende bopæl, livsførelse og litterære produktionstempo. Ikke desto mindre har Pynchons værker budt på nogle af mine største læseoplevelser, og mens jeg i årevis har stavet mig langsommeligt igennem de komplekse, kompakte, engelsksprogede mammutbøger – særligt favoritten ”Gravity’s Rainbow” (1973) – har mesteroversætteren Claus Bech nu forbarmet sig over mange af os. Denne sommer ser jeg derfor frem til at genopleve ”Tyngdens regnbue” og for første gang læse – på dansk – om løjtnant Tyrone Slothrups vanvittige oplevelser i tiden omkring 2. verdenskrigs afslutning. Det er en bog om dødbringende teknologiske frembringelser, sære sammentræf (løjtnant Slothrup har blandt andet haft sex de samme steder, som tyskerne frygtede, V2-raketter slår ned i London), menneskehedens bestandige opfindsomhed og ikke mindst vores søgen efter en højere mening. Bechs oversættelse udkom allerede sidste år, men måske det giver særlig mening for nye Pynchon-læsere at opleve en af historiens største litterære eksplosioner denne sommer, hvor bogen fejrer 50 år. Og ja, Det Svenske Akademis medlemmer må naturligvis også gerne læse med. Måske den danske oversættelse også kan hjælpe de svenske akademimedlemmers forståelse, når det kommer til, hvad pokker der sker i denne bog, som med rette er blevet sammenlignet med andre klassikere som ”Ulysses” og ”Moby Dick”.

Peter Bro, professor og leder af journalistuddannelserne på SDU. | Foto: Privat foto
Peter Bro, professor og leder af journalistuddannelserne på SDU. | Foto: Privat foto

Jakob Sand Kirk anbefaler ”The Trump Tapes” af Bob Woodward

Udskillelsesløbet frem mod, hvem der skal kæmpe om præsidentposten i november 2024, skærpes. Alt tyder dog på en gentagelse af (fra)valget i 2020, der blev afgjort af, at marginalt flere blev frastødt af Trump end af amerikansk politik i almindelighed. Sommeren er et godt tidspunkt at samle op på skrækscenarierne. I stedet for at høre en masse kloge hoveder ridse scenarierne op vil jeg anbefale, at du lytter til kilden. I “The Trump Tapes” har Bob Woodward samlet 20 interviews med den tidligere præsident, og han taler for sig selv! Det er inspirerende at høre, hvordan den politiske mesterjournalist elegant lader præsidenten grave sine egne huller dybere. Hvis du gerne vil have hjælp til at forbinde stregerne, vil jeg klart anbefale Woodwards tre bøger “Fear”, “Rage” og “Peril”. Dem vil jeg genhøre til sommer. 

Jakob Sand Kirk (f. 1976) har mange års erfaring i politisk ledede organisationer og virksomheder inden for fagbevægelse, arbejdsmarkedspension og den almene boligsektor. Han er i dag selvstændig rådgiver med fokus på strategi, politik og organisationsudvikling og forfatter til Lobbyistens værktøjskasse. | Foto: Privat foto
Jakob Sand Kirk (f. 1976) har mange års erfaring i politisk ledede organisationer og virksomheder inden for fagbevægelse, arbejdsmarkedspension og den almene boligsektor. Han er i dag selvstændig rådgiver med fokus på strategi, politik og organisationsudvikling og forfatter til Lobbyistens værktøjskasse. | Foto: Privat foto

Nanna Kalinka Bjerke

En rimelig cool sentens, som jeg på et tidspunkt leverede til en kunde. De skulle bruge nogle få ord til at hylde bogens magiske verden, og det litteraturen kan gøre for os. Jeg tror stadig på ordets kraft og er ked af, at danske børn er elendige læsere og går glip af mange store stunder med en bog i hånden eller i ørerne. 

Min første indskydelse er at anbefale en masse spændende bøger, som samtidig pynter på mit renommé. Jeg vil være som dem, der konkurrerer på de sociale medier om, hvem der først var til koncert med Bowie og har gemt billetten i 43 år. Jeg vil gerne diske op med at have drukket vin med Ernaux engang i Paris i slutfirserne og nævne en passant, at jeg har et signeret ex stående af “Une femme”. Det ville være episk at kunne snige ind her. Men det ville også være løgn. 

Jeg er desuden gået kold på ord. Jeg har ord til op over begge ører. For hvert år, der er gået, siden jeg begyndte som kommunikationsrådgiver, debattør og skribent, er antallet af ord i sekundet vokset og vokset. Jeg taler, skriver, lytter og læser døgnet rundt. Mine ører er ved at falde af, og mine øjne er ved at falde i. Min verden er indimellem blevet for stor. 

Så tanken om en lang ferie med en klog bog i hånden føles anstrengende allerede. Jeg har kun lyst til at dyrke tavsheden og stirre ud i luften uden at blinke. At være ingens noget eller nogen. Når der er gået tre dage med det, så tænker jeg, hvis jeg kender mig selv ret, at jeg er tilpas rastløs og nok går ombord i en 40 cm høj bunke bøger, der har vinket til mig alt for længe. Den indeholder bl.a. Tind, von Krusenstjerna, Bech, Evaristo, Marstrand, Tolstoj og en masse andre forfattere, jeg har syltet. 

Nanna Kalinka Bjerke er kommunikationsrådgiver, sangskriver og feministisk debattør. | Foto: Wikipedia
Nanna Kalinka Bjerke er kommunikationsrådgiver, sangskriver og feministisk debattør. | Foto: Wikipedia

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også

Job

Se flere jobs