Sommerferielæselisten

Hvad skal du læse i din sommerferie? Kforums venner kommer i løbet af sommeren med deres bud. Her er tre boganbefalinger til at gøre din sommer klogere, sjovere og dybere end Tuscarora-Dybet. 
Foto: Alexander Nordahl
Foto: Alexander Nordahl
Redaktionen

Brian Due anbefaler: Process and Reality, Meeting the Universe Halfway og Moby Dick

A. N. Whitehead -
A. N. Whitehead - "Process and Reality", Karen Barad - "Meeting the Universe Halfway", Herman Melville - "Moby Dick"

Jeg er for tiden meget optaget af, hvordan vi hænger sammen med verden sådan helt bogstaveligt. Det er en skrøne, og måske endda en farlig en af slagen, at tro, at vi går rundt som selvstændige, stærke, rationelle, singulære individer. Snarere er vi bundet ind i hinanden, naturen, tingene, dyrene, teknologierne, osv. på en måde, som opløser enhver idé om det stærke selv. I den forbindelse læser jeg en del procesfilosofi og selvfølgelig særligt A. N. Whitehead og hans mesterværk ”Process and Reality”, men også det lige så svært tilgængelig værk af Karen Barad ”Meeting the Universe Halfway”, der udvikler en filosofi om vores forbundethed (entanglement) ud fra Niels Bohrs kvantefysik. Og så er jeg gået i gang med Herman Melvilles ”Moby Dick”; den her helt faktiske historie om den store hvide hval. Men måske mest af alt, med de briller jeg læser lige nu, så handler den også om, hvordan vores hovedperson er kastet ind i verden (Heidegger) med en lang række stærke kropslige oplevelser (Merleau-Ponty), der bevirker, at det er umuligt at skille ham (Ismael, som han hedder) ad fra skibet, de andre medlemmer, vejret, hvalen og alt det andet. Det hele er samlet (assembled, Deleuze & Guattari). 

Brian Due, PH.D og forsker ved Københavns Universitet.
Brian Due, PH.D og forsker ved Københavns Universitet.

Anna Ebbesen anbefaler: Digte, Bæredygtighed og Chat-GPT

“Sapho” gendigtet af Mette Moestrup og Mette Christiansen , Chat-GPT og Nadia Josefina el Said - “Y/our Poverty”,
“Sapho” gendigtet af Mette Moestrup og Mette Christiansen , Chat-GPT og Nadia Josefina el Said - “Y/our Poverty”,

Digte. Hvis jeg kun skal komme med en anbefaling, så er det at finde en digtsamling frem og tage den med ud i sommerlandet. Man kan gå og tygge på en sætning, og det er ok, at man lige må læse tilbage, fordi der var nogle, som ville have is, skulle have plaster på eller lignende. Sommerferier med børn er for mig et stort klistret sammensurium af lykke, tårer og sand, og det er helt, som det skal være, men umuligt at kombinere med værker som f.eks. “Troldmændenes Tid” om døde tyske filosoffer, selvom det helt sikkert også skal læses på et tidspunkt. Sommerlæsning fra forrige år, skal dog have en varm anbefaling, selv i børnekaos: “Penge på lommen” af Asta Olivia Nordentoft. Nøjagtige personbeskrivelser og et studie i knaphed – der er præcis nok ord til en vildt levende fortælling. I en verden med overflod af alt, er det virkelig en fryd. 

Min egen sommerlæsning i år er “Sapho” gendigtet af Mette Moestrup og Mette Christiansen, “Y/our Poverty” af Nadia Josefina el Said, indhente mine New Yorker-udgaver og et lille bogbjerg om bæredygtighed – bæredygtig ledelse, organisation, virksomhed, have osv. 

Hvordan ser en fremtid i balance ud? Hvordan arbejder man uden selv at blive syg eller gøre andre syge? Hvordan skaber man et (tørketålende) økosystem – generelt og lige uden for døren – som kan forsyne alle med mad, hvor vi giver mere, end vi tager af ressourcer? Hvordan ser ESG-afrapportering ud i det små? Og hvordan reparerer man rent faktisk noget som helst? Vejen igennem de her monumentale kriser må være en “Ja, og”-tilgang. Ja, politikerne skal tage sig sammen, OG vi skal arbejde anderledes, og vi skal forbruge på anden vis, og dyrke jorden anderledes, og, og, og... Så ferien er en fortsættelse af min nuværende deep-dive ud i al ting bæredygtigt med stor tak til Kbh. Kommunes biblioteker for indholdsoverflod på print og lyd! Og selvfølgelig også til ChatGPT for begrebsafklaringer og udenlandske kilder. Jeg kan varmt anbefale at starte deep-dives med en: “I’d like to better understand X-topic. Share the best sources that will help me understand 80% of the topic”. “What are the key concepts I need to understand, in order to better grasp x-popic”. 

Anna Ebbesen er selvstændig rådgiver med fokus på engagement, bæredygtig kommunikation og ledelse, og er tidl. Engagementschef på Zetland og PR- og Marketingschef i ReD Associates. Hun er derudover oplægsholder, forfatter, og bestyrelsesmedlem i Copenhagen Photo Festival.
Anna Ebbesen er selvstændig rådgiver med fokus på engagement, bæredygtig kommunikation og ledelse, og er tidl. Engagementschef på Zetland og PR- og Marketingschef i ReD Associates. Hun er derudover oplægsholder, forfatter, og bestyrelsesmedlem i Copenhagen Photo Festival.

Mads Quistgård anbefaler: Skår, Moonwalking with Einstein, Édouard Louis mm.


Skår

af Bret Easton Ellis

Årets sommerferiebog for os, som var gamle nok (eller måske ikke gamle nok) til at læse “American Psycho” i start-90’erne. 80’erne er tilbage! Ellis er tilbage! Og rygterne siger at det er en fremragende bog. En must-read for folk over 40. Hvis du ikke kan få nok af “Skår”, er der både playlister på Spotify og fansider på internettet, som supplerer bogen. 


Kærlighed i hadets tid - Historien om en følelse 1929-39

af Florian Illies 

Hvis du har hang til Old Europe så læs Illies’ gennembrudsroman “1913” som er en genistreg. Nu kommer opfølgeren om mellemkrigsårene, hvor alt fra ligestilling, seksualmoral, økonomi og identitet var i kraftig forhandling, indtil den nationalkonservative stemning lagde låg på det. Anmeldelserne er gode. Læs den før din nabo. 


Édouard Louis

Den franske Glenn Bech! Læs alt. Du skal ikke spørge hvorfor, bare gør det. 

Bogen
Bogen "A Womans Battles and Tranformations" af Édouard Louis.


Palo Alto – A History of California, Capitalism, and the World

af Malcolm Harris 

En fremragende og historisk gennemgang af Palo Alto, Stanford og Californiens aftryk på verden. Vinklen er kritisk oplysende, og hvis du i forvejen har et had/kærlighedsforhold til Silicon Valley, tech og hippiekulturen, er bogen lige dig. Den er 750 sider tung og varer 28 timer på Mofibo – men du vil aldrig tænke på Stanford, Black Panthers, President Hoover eller Apple på samme måde efter endt lytning/læsning. 


Ekko - Et essay om algoritmer og begær

af Lena Lindgren 

En fejende flot samtidsanalyse af vores forhold til nye medier. Norske Lena Lindgren, fremhæver Ekko-figuren fra Ovids fortællinger frem for Narcissus – vi er i højere grad dømt til at være et Ekko af tiden frem for en selvoptaget yngling. Lena springer lystigt fra Ovid til Peter Thiel og fabulerer klogt undervejs. 


Moonwalking with Einstein: The Art and Science of Remembering Everything

af Joshua Foer 

En beretning om en ung videnskabsjournalists dækning af de amerikanske hukommelsesmesterskaber, hvor nørder husker alt fra de første 10.000 decimaler af pi og rækkefølgen af kortspil til lange digte på rekordtid. Journalisten bliver så fascineret af deltagernes evner, at han træner sig op til at kunne deltage i mesterskaberne året efter. Hvordan det går ham dér, må du læse dig til! Fortællingen ekkoer lige dele beretning om en subkultur med originaler, genier og svindlere og lige dele undersøgelse af hukommelsens historie og hukommelsestræning – fra papyrus til chip. Bogen viser, hvor essentielt hukommelse er for vores identitet – ikke for vores lykke. 

Mads Quistgaard, Founding Partner & Creative Director at Urgent.Agency | Foto: Privat foto
Mads Quistgaard, Founding Partner & Creative Director at Urgent.Agency | Foto: Privat foto


Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også

Job

Se flere jobs