Nyt klimaudspil mildner hård ministerkritik

”Opsigtsvækkende” kritik fra DI og Dansk Erhverv haglede ned over den nyslåede klimaminister Lars Aagaard (M) tidligere i år. Nu bakker de op om nyt udspil.
"Det var opsigtsvækkende, at vi så både Dansk Industri, Dansk Erhverv og Green Power Denmark skrue sig op i et stadigt højere toneleje," siger Jesper Gronenberg, direktør for Energi, Public Affairs i Geelmuyden Kiese, om erhvervsorganisationernes hårde kritik af klimaminister Lars Aagaard (M) (foto) | Foto: Mads Claus Rasmussen
"Det var opsigtsvækkende, at vi så både Dansk Industri, Dansk Erhverv og Green Power Denmark skrue sig op i et stadigt højere toneleje," siger Jesper Gronenberg, direktør for Energi, Public Affairs i Geelmuyden Kiese, om erhvervsorganisationernes hårde kritik af klimaminister Lars Aagaard (M) (foto) | Foto: Mads Claus Rasmussen

Arealet, hvor man må opstille havvind i dansk farvand, skal fordobles, lyder det fra klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) i et nyt udspil. 

Initiativet får medvind af Dansk Industri (DI), der kalder det ”et kæmpe skub til den grønne omstilling”.

I Dansk Erhverv er de ligeledes ”meget positive”, mens Green Power Denmark (tidligere Dansk Energi, hvor Lars Aagaard var direktør, red.) hylder den del af planen, som omhandler et grønt brintudbud på 1,25 mia. kroner.

Selvsamme organisationers kritik af den nye klimaminister nåede ellers kraftig vindstyrke i sagen om, at Energistyrelsen 6. februar lukkede åben dør-ordningen.

Kappestrid om skældsord

Ordningen havde givet gratis adgang til at opføre havvindmølleprojekter på den danske havbund uden om de normale udbudsprocedurer.

”Der var nærmest en kappestrid mellem en vifte af erhvervsorganisationer om, hvem der kunne føje flest skældsord på beslutningen om at stille åben dør-ordningen i bero,” siger Jesper Gronenberg, direktør for Energi, Public Affairs i Geelmuyden Kiese og tilføjer:

”Det var opsigtsvækkende, at vi så både Dansk Industri, Dansk Erhverv og Green Power Denmark skrue sig op i et stadigt højere toneleje for at vise, hvor skørt de synes, det var, for sædvanligvis betjener de sig ikke af så voldsomt et sprogbrug.”

Også åben dør-balladen er der nyt om i regeringens udspil, hvor Lars Aagaard understreger, at der er ”fortsat intensiv dialog med Kommissionen (i EU, red.) om at lave en justering af ordningen”, ifølge Finans.dk.

Ordningen havde den fordel for vindindustrien, at selskaberne mod at opstille havvindmøller fri for statsstøtte kunne slippe for at ende i budrunder med andre selskaber. Fremover skal der dog være konkurrence via udbud, så staten ”får en fair pris for vores fælles havarealer,” som det står formuleret i udspillet, skriver Finans.dk.

Magtfulde organisationer er formidlet

Med regeringens nye udspil har Lars Aagaard tilsyneladende formildet de magtfulde interesseorganisationer, og de virksomheder, de repræsenterer, som Ørsted, Vestas og CIP, selvom åben dør-ordningen fortsat vurderes af Kommissionen, vurderer Jesper Gronenberg, som tidligere har været public affairs- og kommunikationsdirektør i Dansk Energi under Lars Aagaards ledelse.

Han mener, at det er kommet bag på både Lars Aagaard og regeringen, at erhvervsorganisationernes kritik var så voldsom, derfor er det formentlig en lettelse, at der nu er nyt i sagen

”Det er selvfølgelig træls at få kritik for at bremse den grønne omstilling, når man er en minister, der blandt andet har til opgave at omsætte mange af de politiske aftaler, der faldt på plads under den tidligere klimaminister, til handling og så straks får kritik af hele branchen,” siger Jesper Gronenberg. 

Samtidig var det nødvendigt at slå bremserne i for åben dør-ordningen, fordi den kan udgøre ulovlig statsstøtte, ifølge Energistyrelsen. Interessen for ordningen er vokset voldsomt, i takt med at de økonomiske gevinster ved at producere elektricitet fra havvind er vokset.

Handler om at være først på bolden

Men ordningen er afgørende for interesseorganisationernes medlemmer, og derfor var det nødvendigt for dem at spille hårdt ud, mener Jesper Gronenberg.

”Det handler også om, hvem der er først på bolden og udtrykker sine medlemmers holdninger klarest og bedst,” siger han med henvisning til, at udmeldingerne også skal ses på et bagtæppe af intens medlemskamp om virksomheder inden for vindindustrien, hvilket senest resulterede i, at Vestas skiftede fra Dansk Industri til Dansk Erhverv.

”Det har gjort ondt på Dansk Industri, for der er en gigantisk konkurrence blandt organisationerne om, hvem der har førertrøjen på, når det gælder vindindutrien,” siger Jesper Gronenberg.

Han noterer sig også, at virksomhederne selv i vid udstrækning har holdt sig ud af slagsmålet.

”Virksomhederne har haft en noget mere afdæmpet tilgang til sagen i medierne end deres organisationer, men det er ofte en bevidst strategi at lade dem buldre løs om, hvor tosset en beslutning er frem for selv at tage konfrontationen med politikerne,” siger Jesper Gronenberg.

Åben-dør kritik lukker ikke i

Mens Dansk Industri har en ubetinget positiv reaktion på dagens udmelding om en fordobling af havvindsarealerne, holder Dansk Erhverv gryden i kog, når det gælder kritikken af åben dør.

”Vi [opfordrer] kraftigt regeringen til at få afklaret de EU-retslige forhold omkring åben dør-ordningen, da vi har brug for al den havvind, vi kan få,” lyder det fra Ulrich Bang, underdirektør i Dansk Erhverv, i pressemeddelelsen.

Åben dør-ordningen vil vedblive at stå højt på dagsordenen hos organisationerne, selvom deres kritik nu foregår mere afdæmpet, og de skal ind i rummet og bidrage til at finde en løsning, vurderer Jesper Gronenberg.

Der er mange milliarder på spil, som ikke kun gælder at gøre strømmen i stikkontakterne mere grøn, men også dens rolle i at skabe et marked for grøn brint, der på sigt kan bruges til brændstof, også i tung transport og i fly. 

”Derfor er man i brancheorganisationerne og i industrien i stigende grad frustrerede over det, man opfatter som bureaukratiske benspænd for den grønne omstilling,” siger Jesper Gronenberg med henvisning til, at det kan tage op til ni år fra et havvindmølleudbud er besluttet, til de første møller står på havet.

”Via åben dør-ordningen har man haft nem adgang til at bygge på arealer, der ikke er omfattet af udbud, og er kørt udenom de sædvanlige procedurer,” siger han og tilføjer:

”Derfor er ordningen så vigtig. Men det er klart, at det kalder på en anden værdifastsættelse af den danske havbund, når det er så attraktivt at få lunser af den, som søgningen til ordningen viser.”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også

Job

Se flere jobs