Kongehuset får igen kritik for manglende transparens

Det er Kongehusets gaveordning, der denne gang møder kritik fra Transparency International Denmark.
Kronprins Frederik modtager i sine unge dage en gave under et besøg i Thailand. Det er nok ikke de gaver, formanden i Transparency International Denmark kritiserer transparensen omkring. | Foto: Mads Winther/Ritzau Scanpix
Kronprins Frederik modtager i sine unge dage en gave under et besøg i Thailand. Det er nok ikke de gaver, formanden i Transparency International Denmark kritiserer transparensen omkring. | Foto: Mads Winther/Ritzau Scanpix

Formand i Transparency International Denmark Jesper Olsen har over for DR kritiseret Kongehusets gaveordning:

”Kongehuset skal holde op med at tage imod de gaver, fordi der kan stilles spørgsmål ved det. Jeg siger ikke, det er sådan, men der kan stilles spørgsmål ved, om man faktisk kan opnå en fordel ved at give en gave.”

Der har længe været tradition for, at medlemmer af Kongehuset kunne modtage gaver fra blandt andet erhvervslivet. Blandt andet modtog kronprins Frederik og kronprinsesse Mary i 2004 til deres bryllup fem biler. I 2018 kom det dog frem, at Kongehuset havde vedtaget ikke at modtage biler i gaver længere. 

Kongehuset har til DR oplyst, at man vil revidere retningslinjerne vedrørende modtagelse af gaver. 

Også prædikatet af Kongelig Hofleverandør, som de tildelte virksomheder står til at miste 14. januar 2025, mødte kritik op til tronskiftet tidligere på måneden. Her udtalte lektor ved CBS og forsker i magteliter Christoph Houman Ellersgaard til TV 2:

”Det bliver uddelt på baggrund af Kongehusets mavefornemmelse og vurdering. Det er der, hvor man nogle gange kan komme i tvivl om, hvorvidt den tildeles på baggrund af personlige relationer eller på baggrund af produktets reelle kvalitet.”

På Kforum udtalte Frederik Preisler sig også om prædikatet, som han sagde, var behængt med ”gennemskuelige kommercielle interesser”, og han mente, det ville klæde Kongehuset at nedlægge ordningen.

”Med al respekt, Ecco var næppe på listen, fordi de lavede de mest udsøgte håndsyede sutsko.”

Her på Kforum har Kim Bach, der i mange år har dækket Kongehuset journalistisk, udtalt, at han forventer, at Kongehuset efter tronskiftet vil møde mere kritik fremover end førhen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også