Universiteter: For tidligt at sige om k-uddannelser bliver ramt

”Vi er rigtigt ærgerlige over beskæringen af studiepladser på Roskilde Universitet,” siger prodekan på Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab på Roskilde Universitet. (Opdateret)
Foto: Tobias Kobborg/Ritzau Scanpix
Foto: Tobias Kobborg/Ritzau Scanpix
Af Ritzau og Tine Brødegaard Hansen

Antallet af nye kommunikationsstuderende, der optages på universiteterne næste år, kan stå til at falde. Det skyldes en ny aftale, som Uddannelses- og Forskningsministeriet offentliggjorde fredag i sidste uge.

Roskilde Universitet og Aalborg Universitet er de to universiteter, der rammes hårdest relativt set. De får reduceret i optaget med henholdsvis 14,1 pct. (203 pladser) og 12,1 pct. (443 pladser) årligt fra 2025-2029. 

Til sammenligning skal Københavns Universitet beskære optaget med 789 pladser, hvilket svarer til 11,7 pct. 

Den kraftige beskæring af studiepladser ærgrer Sune Lægaard, prodekan på Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab på Roskilde Universitet, som Kforum har rakt ud til for at høre, om han forventer, at kommunikationsuddannelserne bliver ramt. 

”Vi er rigtigt ærgerlige over beskæringen af studiepladser på Roskilde Universitet. Det er for tidligt at sige noget om, hvilke konsekvenser det konkret vil få for de enkelte uddannelser, og vi ved endnu ikke, om det kommer til at berøre kommunikationsuddannelserne,” udtaler han i et skriftligt svar til Kforum.

I 2023 optog Roskilde Universitet 1478 nye kandidatstuderende. 209 af dem blev optaget på kommunikation. Sidste år havde universitetet samlet set 2743 kandidatstuderende, og heraf læste 345 af dem på en af de to kommunikationsuddannelser.

På Aalborg Universitet er der heller ikke taget stilling til, hvordan aftalen skal udmøntes, fortæller prodekan Anne Marie Kanstrup i et mailsvar til Kforum. 

”Vi afventer nu den officielle udmelding fra ministeriet. Dimensioneringsaftalen er et led i kandidatreformen, så der er også andre faktorer, der skal afklares og tænkes ind, men vi går naturligvis i gang med arbejdet”, lyder det fra Anne Marie Kanstrup.

Beskæringen af studiepladser skyldes en ny aftale om udmøntning af den såkaldte sektordimensionering, oplyste Uddannelses- og Forskningsministeriet i en pressemeddelelse fredag i sidste uge. Det er, ifølge Uddannelses- og Forskningsministeriet, universiteterne selv, der skal prioritere, på hvilke specifikke uddannelser der skal være lavere optag.

Det var i forvejen aftalt, at der skal reduceres samlet set ti procent i optaget på uddannelserne fra 2025-2029. Med den nye udmøntning fordeles det altså, hvor meget hvert universitet mister.

Samlet reduceres der med 2654 pladser.

Hvert femte år skal fordelingen evalueres, og så skal det vurderes, om der skal laves noget om.

Copenhagen Business School (CBS) har netop meldt ud, at man alligevel ikke lukker kommunikationsuddannelsen HA(kom.), men i stedet tre andre bacheloruddannelser. Det var ellers på tegnebrættet, hvilket Kforum tidligere har beskrevet.

Opdateret 25/4 kl. 10.15 med kommentar fra Aalborg Universitet

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også