Coffee-badging: Sådan overlever du gennem kaffesnyd

Mange virksomheder forlanger efter lang periode med hjemmearbejde en tilbagevenden til kontoret. Med coffee-badging kan vi snyde kravet om fysisk fremmøde.
Coffee-badging forklaret: Det går ud på, at man jævnligt viser sig på arbejdspladsen og drikker en kop kaffe med kollegerne. Efter den korte kaffevisit tager man hjem og arbejder, mens kollegerne er i den tro, at du fortsat er et sted på arbejdspladsen eller til et møde ude af huset. KIlde: Getty Images.
Coffee-badging forklaret: Det går ud på, at man jævnligt viser sig på arbejdspladsen og drikker en kop kaffe med kollegerne. Efter den korte kaffevisit tager man hjem og arbejder, mens kollegerne er i den tro, at du fortsat er et sted på arbejdspladsen eller til et møde ude af huset. KIlde: Getty Images.
Mette Kirstine Goddiksen

Måske har du som barn lige proppet en klat tandpasta på tungen – klar til at ånde overmagten, dine emsige forældre, i ansigtet, hvis de pludselig påstår, at du ikke har børstet tænder? 

På nogenlunde samme måde fungerer coffee-badging. Sidstnævnte er bare for voksne funktionærer. Det går ud på, at man jævnligt viser sig på arbejdspladsen og drikker en kop kaffe med kollegerne. Efter den korte kaffevisit tager man hjem og arbejder, mens kollegerne er i den tro, at du fortsat er et sted på arbejdspladsen eller til et møde ude af huset.

Med coffee-badging optjener du altså et imaginært emblem. Emblemet holder onde rygter om, at du ikke møder ind på kontoret som aftalt, stangen.

Man kan sige, at det nu er din kaffeånde, ikke din Colgate-ånde, der beviser over for dine ledere, at du gør, som der bliver sagt. I dette tilfælde, at du har droppet hjemmearbejde og nu møder fysisk ind på kontoret.

Snyd eller stress

Fænomenet og begrebet er nyt. Det kommer i kølvandet på COVID-19, hvor mange af os kom til at holde af at arbejde derhjemme – helt eller delvist. Nu forlanger arbejdsgiverne med mere eller mindre gode begrundelser, at vi vender tilbage til kontoret på fuld tid. Virksomheder som Zoom, Meta, J.P. Morgan og flere tigger, lokker og tvinger endda deres medarbejdere til at vende tilbage til kontoret.

Og medarbejderne kvitterer som altid med en coping-strategi: coffee-badging. For når vi ikke kan få en rationel begrundelse for, hvorfor fysisk fremmøde på fastlagte tidspunkter er umagen værd, så finder vi en smutvej til et rart (arbejds)liv.

Vi har nemlig duftet fleksibiliteten, produktiviteten og friheden ved at arbejde hjemmefra. Derfor kan vi ikke se en rationel grund til at kæmpe os igennem morgentrafikken, nyvaskede og nystrøgne, hvis vi lige så godt kan tage videomøder og løse øvrige opgaver derhjemme i bløde bukser og uden larm og stress. 90 pct. af adspurgte hybridarbejdere mener, at de er mere eller lige så produktive derhjemme, viser en stor amerikansk undersøgelse, der er bragt via Forbes Magazine.

Undersøgelsen viser også, at mange er villige til at gå ned i løn, hvis de får en fast og blivende aftale om hjemmearbejdsdage. Begrundelsen er, at den mindre løn modsvares af, at man som medarbejder ikke skal bruge penge på transport, leve op til kontorets formelle eller uformelle dresscode eller spendere penge til pasning af kæledyr.

Tre alternativer til kaffesnyd

Hvordan stiller det lederne? Der er tre strategier.

Først Lektor Blomme-strategien: Lederne kan sanktionere coffee-badging hårdt og bruge en masse energi og ressourcer på at holde øje med medarbejdernes færden. I en tid med kamp om gode medarbejdere og fokus på employer branding, medarbejdertrivsel, empati og inklusion, så virker det ikke tilrådeligt.

Live and let live-strategien: Ledere kan vende det blinde øje til coffee-badging, men det får dem til at virke vattede og uden overblik over, hvad deres medarbejdere laver – og hvor. Desuden har hjemmestrikkede, hemmelige medarbejderstrategier det med at brede sig og skabe uro og sladder blandt medarbejderne. For hvorfor skal JEG overholde reglerne med at møde ind på kontoret fra 9-17, når Frans tydeligvis blot viser fanen til formiddagskaffen og så kører hjem og passer sit arbejde – eller hvad han laver?

Sidste strategi, den mest besværlige, men også mest langsigtede og konstruktive, er som følger: Find først og fremmest ud af, om dit krav om fysisk fremmøde udelukkende bunder i en gammel plejer-tradition fra dengang, hvor herremanden kunne og skulle tvinge vrangvillige, nedslidte bønder i marken. Er du moderne leder – og anser ledelse som en ædel disciplin i sig selv – så skaber du overblik over, hvordan dine på hvert sit område specialiserede medarbejdere bedst trives og præsterer. Herpå strikker du individuelle aftaler om fremmøde sammen, hvilke tilgodeser både virksomheden og medarbejderens behov.

Hvis du af forskellige grunde ikke kan afvige fra kravet om fysisk fremmøde, så kan du dreje på andre haner: Indret storrumskontoret, så det virker mindre stressende. Giv medarbejderne flekstid, så de ikke behøver mose sig igennem den værste myldretidstrafik, eller indfør en mere afslappet dresscode. Men vigtigst af alt: Vær åben omkring, hvorfor det er så vigtigt, at medarbejderne møder ind – og giv en god begrundelse. Ellers er der risiko for, at dit krav tolkes som et bedaget ønske om kontrol eller som en mistænkeliggørelse af, hvorvidt medarbejdere faktisk bestiller noget, når de ikke holdes i kort, fysisk snor.

Det er manglen på et rationelt ”why”, der får medarbejderne til at bøje reglerne. Få styr på det – eller lav en helt formel, meningsfuld aftale om hybridarbejde og mødetider, med eller uden kaffe, på kontoret.

På den måde kommer vi udenom at optjene imaginære, suspekte badges, som ingen har det rigtigt godt med at bære.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også

Job

Se flere jobs