En del af Watch Medier

Kommunikationsforumonsdag4. oktober 2023

  • Søg
  • Log ind
  • Nyheder
  • Analyser
  • Debat
  • Podcast
  • Søg
  • Log ind
Kommunikationsforumonsdag4. oktober 2023
  • Søg
  • Log ind
  • Nyheder
  • Analyser
  • Debat
  • Se alle kurser
  • Kurser hos jer
  • Om kurser
  • Se alle netværk
  • Om netværk
  • Se alle jobs
  • Om job på Kforum
  • Podcast
Kforum

Lavpris-lol til Gen Z

​​​​​​​Lavprisflyselskabet Ryanair har vakt opsigt for deres brug af sociale medier. Med memes og flabet, grovkornet humor adskiller de sig fundamentalt fra alle andre flyselskaber. De sviner deres kunder til, og bedriver sågar politisk satire. Pointen er ikke at sælge billetter nu og her. Pointen er derimod at sælge billetter til Gen Z, når disses forældre snart ikke længere betaler for dem.
Ryanair er blevet voldsomt populære på bl.a. Twitter og Tik Tok. Ikke for information om flyafgange, men for memes og tilsvininger af deres kunder.
Ryanair er blevet voldsomt populære på bl.a. Twitter og Tik Tok. Ikke for information om flyafgange, men for memes og tilsvininger af deres kunder.
af Mikkel Skov Petersen
“Good morning Karens”, tweetede lavprisflyselskabet Ryanair forleden.
 
Det var tweetet. Ikke yderligere. Bare god morgen Karen’er (navnet Karen i flertal, hvis nogle skulle være i tvivl).
 
Hvis du tænker, at tweetet er mærkeligt, kryptisk og indforstået, så skyldes det med stor sikkerhed, at du ikke er i (alders)målgruppen. Og i øvrigt er Ryanairs SoMe-afdeling helt ligeglad med, om du forstår det, hvad der en særskilt pointe, vi vender tilbage.
 
Hvis du derimod er i målgruppen, så vil du med stor sikkerhed synes, at tweetet er lol og lit på den fede måde.
 

Good morning Karens

— Ryanair (@Ryanair) July 26, 2022
 
Det korte tweet er en destillation af flyselskabets strategi på særligt Twitter: autentisk, morsom og simpelthen pisseflabet. Hvor de to første kendetegn er dét, de fleste stræber efter i deres digitale tilstedeværelse, så bringer den utilslørede flabethed Ryanair fuldstændigt på kollisionskurs med alle gængse retningslinjer for virksomheder og brands’ professionelle ageren på sociale medier.
 
En Karen er nemlig i internetsammenhæng betegnelsen for den anstrengende type, der føler en forventning om, at verden drejer sig om vedkommendes interesser og behov.
 
Når Ryanair således ønsker “Karens” godmorgen, så er det i virkeligheden en subtil lille sviner til (en del af) deres kunder. En sviner, som dog er henvendt til en helt anden målgruppe: Gen Z.
 

Gen Z will eat Pink Sauce they found on TikTok but still scared of plane toilets https://t.co/Y01PauOYv8

— Ryanair (@Ryanair) July 21, 2022
 
Det er ikke kun “Karens”, der formentlig er boomere eller Gen X, der bliver svinet til. Også Gen Z får en tur.
 

Fandenivoldsk flabethed

At tale grimt om og til sine egne kunder er efter alle kommunikationsstandarder totalt og fuldstændigt uhørt. Men det gør Ryanair altså alligevel, og denne fandenivoldske flabethed har gjort flyselskabet (eller rettelig deres SoMe-crew) til stjerner på Twitter, Instagram og TikTok.
 

Use @askryanair instead🙌 pic.twitter.com/B3QJneen04

— Ryanair (@Ryanair) January 16, 2022
 
Hvis du stiller servicerelaterede spørgsmål under Ryanairs tweets, så bliver du kaldt boomer. Ryanair har en særskilt konto til praktisk hjælp.
 
Rigtigt mange brands og virksomheder forsøger at være sjove på sociale medier, men et sted mellem 99,8 og 99,9 pct. fejler miserabelt og fremstår i stedet småpinlige eller i bedste fald ligegyldige.
 
Ryanair lykkes derimod og er rent faktisk ægte morsomme. Det er ikke sådan, at deres tone of voice på sociale platforme afspejler højtravende målsætninger om at indkapsle virksomhedens vision, mission og værdier. Den er bare gennemført sjov og flabet, og der gives ingen fucks.
 
Det gælder også, når de bliver mødt med kritik eller tilsvininger. Så svarer Ryanair simpelthen igen og tager pis på enten sig selv eller kritikeren. Her står de i kontrast til stort set alle andre, der svarer undskyldende og hændergnidende og lover bod og bedring, hvis kunderne føler sig det mindste stødt.
 

You don't understand random seat allocation https://t.co/8R4rhXjoO0

— Ryanair (@Ryanair) July 21, 2022
 
Et temmeligt utraditionelt svar til en frustreret kunde: Du har ikke forstået konceptet.
 
 
På sociale medier omfavner Ryanair kort og godt offensivt deres eget til tider blakkede ry og står 100 pct. ved deres faktiske produkt - et lavpriskoncept der er skrabet ned til blot et tilfældigt sæde på vejen fra a til b - uden forstillelse eller skønmalerier.
 
Frækheden og fandenivoldskheden stopper dog slet ikke der. Ryanairs SoMe-folk gør sig såmænd også i ætsende politisk satire med bl.a. memes, der adresserer aktuelle politiske nyheder.
 
Det har bl.a. snart forhenværende premierminister Boris Johnson og det konservative parti fået at føle. Det skete bl.a. i december 2021 hvor omikron-varianten buldrede frem, og Johnson og hans regering blev ristet i medierne for løsslupne fester under nedlukningerne, hvor den slags var forbudt.
 

The UK Covid Alert Level has been increased from Level 3 to Level 4 pic.twitter.com/7TTpwIDz98

— Ryanair (@Ryanair) December 13, 2021
 
"Topløs Boris spørger Thatchers portræt, om hun kommer her tit". En sådan sætning kan du formentlig ikke forvente fra noget andet flyselskab.
 
 
Og det skete, da det konservative parti tabte et lokalvalg og dermed “sikre sæder” i en ellers sikker kreds siden ruder konges tid.
 

A genuinely safe seat...and North Shropshire #ThePartyIsOver pic.twitter.com/vXXzAkBiok

— Ryanair (@Ryanair) December 17, 2021
 
Det irske flyselskab håner det britiske regeringsparti.
 

Men hvad er den strategiske pointe?

Hvorfor vælger Ryanair at gå stik imod al god latin for kunderelationer og normal praksis blandt flyselskaber? Hvad er strategien, og virker den?
 
Ryanairs uortodokse ageren på sociale medier handler ikke om at sælge en masse billetter i dag og i morgen. Der skal de lave priser gøre arbejdet.
 
Deres ageren handler derimod om bl.a. at være top of mind hos købere af flybilletter. Eller mere præcist: at være top of mind hos den næste generation af billetkøbere.
 
Og så er vi tilbage til tweetet fra indledningen: “Good morning Karens”. De tre ord indkapsler krystalklart, hvem Ryanair henvender sig til: De, der taler flydende internetsk, ved, hvad en Karen er, og afkoder derfor humoren. Og måske kvitterer de med et like eller et retweet.
 
Målgruppen er overvejende Gen Z, der måske ikke køber så mange flybilletter i dag, men som snart er den næste store kundegruppe.
 

admins new bio

— Ryanair (@Ryanair) February 15, 2022
SoMe-holdet bliver kaldt nogle unge imbecile, og tager fluks tilsviningen til sig.
 
Ryanairs har desuden foretaget en succesfuld satsning på TikTok, der sætter tykke streger under dette målgruppefokus. Her er det i øvrigt værd at bemærke, at TikTok og dets brugere ikke er en let nød at knække for brands. TikTok er i højere grad en platform for content creators snarere end brands og influencers, der mere har hjemmebane på Instagram
 
Flyselskabet har ikke desto mindre 1,7 mio. følgere og over 16 mio. likes på den fremadstormende platform, der bl.a. har overhalet YouTube på daglig tid brugt på at se videoer. Og ja, det er overvejende Gen Z, der driver TikToks vilde vækst.
 
“1.1 million followers on TikTok later and a brand legacy that includes the next generation of customers, Ryanair have blown up in the social media space over the last 12 months, by delivering traditional PR in a way that's entertaining and relevant,” skrev mdiet ContentCal.
 
@ryanair Our tagged photos rn: 👁👄👁 #ryanair #fyp ♬ original sound - mediaclipped
 
Ingen gider se din Instagram-story med billedet af en flyvinge, fortæller Ryanair sine følgere. (klart bedst med lyd)
 
December sidste år kom det så frem, hvem SoMe-stjernen bag Ryanairs TikTok er: Hendes navn er Lily Rafferty.

“TikTok is a fast moving app so keeping up with trends and making them on brand for Ryanair is crucial. Living and breathing the app has allowed me to gain over 140 Million views for the brand’s account over the past six months,” skrev hun på sin LinkedIn-profil og tilføjede:
 
“I love getting to use #GenZhumor to reach and connect with such a large audience.”
 

Når far og mor ikke længere betaler

For både Twitter og TikTok gælder det, at Ryanair i stor stil høster både følgere og likes på deres flabede og underholdende indhold. De har forstået, at deres kanaler er medier i egen ret; de ved, hvem deres målgrupper er, og så producerer de content derefter. Ryanair på Twitter og TikTok er slet og ret underholdningsmedier.
 
Og på den måde skaber de sig et indgående kendskab blandt den generation, der er vokset op med sociale medier og internet-lingo, og som, om ikke så længe, skal til at købe deres egne flybilletter.
 
@ryanair Making adulting easier since 1985 #ryanair ♬ original sound - maastoneprophetes
 
Hej Gen Z. Nu betaler far og mor snart ikke længere for jeres flybilletter. (Klart bedst med lyd).
 
Som ContentCal skrev allerede sidste år:
 
“Particularly for the next generation of customers, due to their impact on social media, Ryanair is now the first airline platform users will think of when it comes to booking a flight, proving that it's not just about the instant impact of your content, but the lasting impression you'll leave. Given that they're a budget airline and very self-aware of that, this suits younger audiences perfectly.”
 
Også en række store medier har fået øje på Ryanairs flabede SoMe-profiler. Som Jemima Kelly skrev hos Financial Times:

“Ryanair has been quite the sasspot on Twitter of late, and it seems everyone, from GB News to the Independent, is loving it. Yes, that Ryanair — the one that charges you £55 if you forget to check in before arriving at the airport; the one whose CEO once floated the idea of paid-for loo visits and who advises customers seeking a refund to kindly “f*** off”.”
 
Her kunne man desuden tilføje, at Ryanair mange år i træk er kåret som det værste flyselskab af en britisk forbrugerorganisation.
 
Kelly afslutter ikke desto mindre sin artikel med et fromt ønske:

“I can’t believe I’m going to say this but: brands, be more Ryanair.”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Dette er en reproduktion af et billede, som Getty Images i januar brugte som dokumentation for, at virksomheden "Stability AI" havde scrapet deres database for op imod 12 millioner billeder. Bemærk det næsten læsbare vandmærke. | Foto: Adobe Firefly
Analyser

AI: Copyright eller right to copy?

Skal AI-værker kunne beskyttes med ophavsret?
  • XAI: Løsningen på black box-problemet eller en ny Pandoras æske?
  • Billedbureau klar med egen AI-billedgenerator


Nyheder

Kommune anklages for at lade sig "hyggesmøre"



Foto: Joachim LadefogedDebat

Radius-direktør: Politikens Grarup-sag er "uskønt håndteret"

For abonnenter


Steffen Hjaltelin, der her ses i 2009, gør comeback i bureau-branchen med en bestyrelsespost i Soundvenue, hvor han skal rådgive bureauet Soundvenue Studio om den daglige drift. | Foto: Valdemar Jørgensen/Jyllands-Posten/Ritzau ScanpixNavne

Bureau-veteran kommer ind i medies bestyrelse


Er en personlig karakterbrist ved at ødelægge din virksomheds omdømme for tid og evighed? Hvis ja, så husk, at karakterbristen er den nye store virksomhedskrise, som rammer alt og alle nu. Det kritiske spørgsmål er, om I vil bakke personen op eller lægge afstand. Og I kan ikke ”gemme jer” bag retssystemet eller det fagretlige system og henvise til, at I ikke har kommentarer, så længe der kører en formel sag. Kilde: Getty Images.Debat

Når karakterbristen er krisen


Jens Hjorth-Larsen, CEO i Rud Pedersen, fortæller om ændringer i bureauet og public affairs-branchen generelt. | Foto: PRInterview

Rud Pedersen-fusion viser, hvordan public affairs ændrer sig: "Vi adskiller os på tre måder fra k-bureauer"

For abonnenter


  • Skulle de nye SAS-ejere pønse på en navneforandring, er Eva Svavars ikke i tvivl om, at det vil give ballade i Danmark. | Foto: Christine Olsson/TT/Ritzau Scanpix

    Rådgiver: SAS risikerer at blive det næste Irma

    SAS er reddet fra konkurs, og brandet overlever indtil videre. Men der ingen garantier på længere sigt, vurderer partner med speciale i branding og omdømme. 

    For abonnenter


  • Velkommen til den fagre nye AI-verden, hvor demokratiseringen nu er nået til, at vi alle sammen vil blive begunstiget med en personlig AI-concierge. Denne concierge vil erstatte alle websites, søgninger og medier lige om lidt. Google bliver alle websites’ website lige om lidt. Godt nyt for Google. Dårligt nyt for alle websites og alle, der lever af websites. Kilde: Getty Images.

    Google bliver alle websites’ website lige om lidt

    Lige om lidt vil ingen længere besøge websites. Vi vil alle blive i Google for altid. Search Generative Experience er navnet. 

  • Kforums redaktør, Timme Bisgaard Munk, er vært på K-analysen.

    Ny podcast om gyldent håndtryk: "Det er ikke noget, der gavner hverken Torben Möger, Pensiondanmark eller 3F"

    Kforum har lanceret en ny podcast, som denne gang sætter spot på den nu tidligere adm. direktør i Pensiondanmark Torben Möger Pedersen og hans fratrædelsesgodtgørelse på 29 mio. kr.

  • Oprah Winfreys enorme popularitet kan tilsyneladende påvirke aktiekursen for blandt andre Novo Nordisk. | Foto: Chris Pizzello/AP/Ritzau Scanpix

    Medie: Oprah-bemærkning kan have påvirket Novos aktiekurs

    Negative udtalelser fra influencere og stjerner med mange fans kan spille en afgørende rolle for virksomheders markedsværdi, hvilket Novo Nordisk oplevede sidste uge. 

  • Kommunikation er ikke nok til at lokke Nordea-ansatte tilbage på kontoret. | Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

    Kommunikation er ikke nok til at få alle ansatte tilbage på job i Nordea

    Selvom man i Nordea bliver ved med at ”kommunikere”, at medarbejderne skal være tilbage på kontoret mindst tre dage ugentligt, virker det ikke for alle. 

  • Foto: Thomas Borberg/Politiken/Ritzau Scanpix

    Ny EU-lov om pressebeskyttelse er kommet et skridt længere

    Indblanding i mediers redaktionelle arbejde skal være ulovligt med European Media Freedom Act. 

    For abonnenter


Læs også

Jens Hjorth-Larsen, CEO i Rud Pedersen, fortæller om ændringer i bureauet og public affairs-branchen generelt. | Foto: PRInterview

Rud Pedersen-fusion viser, hvordan public affairs ændrer sig: "Vi adskiller os på tre måder fra k-bureauer"

For abonnenter



Foto: Joachim LadefogedDebat

Radius-direktør: Politikens Grarup-sag er "uskønt håndteret"

For abonnenter



Oprah Winfreys enorme popularitet kan tilsyneladende påvirke aktiekursen for blandt andre Novo Nordisk. | Foto: Chris Pizzello/AP/Ritzau ScanpixNyheder

Medie: Oprah-bemærkning kan have påvirket Novos aktiekurs


Carsten Dilling, bestyrelsesformand i SAS | Foto: Christine Olsson/TT/Ritzau ScanpixPersontransport

SAS-formand om egen fremtid: "Min opgave er at gøre det her ordentligt færdigt"

For abonnenter



Kommunikation er ikke nok til at lokke Nordea-ansatte tilbage på kontoret. | Foto: Jens Dresling/Ritzau ScanpixCorporate

Kommunikation er ikke nok til at få alle ansatte tilbage på job i Nordea



Produktionsdanmark er en hyggelig og uambitiøs havefest, hvor der er plads til og brug for alle. Kilde: Screenshot DI-film.Debat

Når vi rigtigt hygger, kan selv 1+1 blive 11


Job

  • K-Forum søger journalist

  • SoMe-redaktør

  • Student til Realdanias presseteam

  • Kommunikations- og medlemschef til Forbrugerrådet Tænk

  • Sekretariats- og kommunikationsmedarbejder til forskningsbaseret rådgivning - DTU Food

  • Erfaren strategisk kommunikationsrådgiver

  • Digital marketing- og kommunikationsmedarbejder

  • Lønnet praktikant til Kommunikationsafdelingen

  • Communication Manager Museum of Evolution, Knuthenborg

  • Kommunikationsrådgiver med stærkt borgerblik til Rudersdal

  • Erfaren webredaktør

  • DFS søger erfaren kommunikationskonsulent

  • Webmaster til intern og ekstern kommunikation

  • PRESSE- OG SOME-ANSVARLIG TIL FORLAG I RY

  • Dansk Erhverv søger mediechef

  • SoMe ansvarlige til Knuthenborg Safaripark

  • IUNO søger kommunikationskonsulent

  • Kommunikationskonsulent til KiAP

  • Kommunikationschef til Hempel Fonden

  • DYRENES BESKYTTELSE SØGER ERFAREN INDSAMLINGS- OG KAMPAGNEANSVARLIG

  • PR-ansvarlig til internationalt pressearbejde (1-årigt vikariat)

  • Studentermedhjælper til web og digital kommunikation

  • Alsidig kommunikatør og skrivende redaktør til Danske Tandplejere

  • Head of Group Marketing & Communication

  • Kommunikationspraktikant i forårssemestret 2024

  • UNICEF Danmark søger indholdsspecialist

  • Result & Value driven Engagement Director

  • Intern kommunikationsrådgiver med skarp pen

  • Projektkonsulent til mediehus

  • PRESSEANSVARLIG TIL SOCIAL- OG BESKÆFTIGELSESOMRÅDET I AARHUS

  • Digital kommunikationskonsulent med speciale i Sitecore

  • KOMMUNIKATIONSMEDARBEJDER MED STÆRK BØRNEFAGLIGHED

  • Det Kongelige Akademi søger chef for kommunikation og ledelsessekretariatet

  • Start din karriere hos RelationsPeople som praktikant

  • SOCIALDEMOKRATIET SØGER EN KREATIV GRAFISK KONSULENT

Se flere jobs

Kurser

  • Sådan lægger du en succesfuld SoMe-strategi for din virksomhed

    Sådan lægger du en succesfuld SoMe-strategi for din virksomhed

Se flere kurser

Netværk

  • Social medie-ansvarlige

    Social medie-ansvarlige

Se flere netværk

Job

  • K-Forum søger journalist

  • SoMe-redaktør

  • Student til Realdanias presseteam

  • Kommunikations- og medlemschef til Forbrugerrådet Tænk

  • Sekretariats- og kommunikationsmedarbejder til forskningsbaseret rådgivning - DTU Food

  • Erfaren strategisk kommunikationsrådgiver

  • Digital marketing- og kommunikationsmedarbejder

  • Lønnet praktikant til Kommunikationsafdelingen

  • Communication Manager Museum of Evolution, Knuthenborg

  • Kommunikationsrådgiver med stærkt borgerblik til Rudersdal

  • Erfaren webredaktør

  • DFS søger erfaren kommunikationskonsulent

  • Webmaster til intern og ekstern kommunikation

  • PRESSE- OG SOME-ANSVARLIG TIL FORLAG I RY

  • Dansk Erhverv søger mediechef

  • SoMe ansvarlige til Knuthenborg Safaripark

  • IUNO søger kommunikationskonsulent

  • Kommunikationskonsulent til KiAP

  • Kommunikationschef til Hempel Fonden

  • DYRENES BESKYTTELSE SØGER ERFAREN INDSAMLINGS- OG KAMPAGNEANSVARLIG

  • PR-ansvarlig til internationalt pressearbejde (1-årigt vikariat)

  • Studentermedhjælper til web og digital kommunikation

  • Alsidig kommunikatør og skrivende redaktør til Danske Tandplejere

  • Head of Group Marketing & Communication

  • Kommunikationspraktikant i forårssemestret 2024

  • UNICEF Danmark søger indholdsspecialist

  • Result & Value driven Engagement Director

  • Intern kommunikationsrådgiver med skarp pen

  • Projektkonsulent til mediehus

  • PRESSEANSVARLIG TIL SOCIAL- OG BESKÆFTIGELSESOMRÅDET I AARHUS

  • Digital kommunikationskonsulent med speciale i Sitecore

  • KOMMUNIKATIONSMEDARBEJDER MED STÆRK BØRNEFAGLIGHED

  • Det Kongelige Akademi søger chef for kommunikation og ledelsessekretariatet

  • Start din karriere hos RelationsPeople som praktikant

  • SOCIALDEMOKRATIET SØGER EN KREATIV GRAFISK KONSULENT

Se flere jobs

Kolofon

Kommunikationsforum
Søg

Sektioner

  • Nyheder
  • Se alle kurser
  • Om kurser
  • Se alle netværk
  • Om netværk
  • Podcast
  • Sitemap
  • RSS feeds

Redaktør

Timme Bisgaard Munk

timme@kforum.dk

Tlf.: +45 2557 2132

  • Om Kommunikationsforum

Ansv. chefredaktør

Anders Heering

Udgiver

JP/Politikens Hus A/S

Bannerannoncering

annoncering@infowatch.dk

Tlf.: +45 7171 7425

Annoncering

Jobannoncering

mads@kforum.dk

Tlf.: +45 2087 1887

Job

Abonnement

Prøv Kommunikationsforum gratis eller få tilbud på et abonnement, der passer til lige netop dig eller din virksomhed.

kforum@infowatch.dk

Tlf.: +45 7060 5936

Læs mere om abonnement her

Adresse

Kommunikationsforum

Rådhuspladsen 37

1785 København V

Tlf.: +45 7060 5936

Retningslinjer

  • Persondatapolitik

Copyright © Kommunikationsforum — Alt materiale på denne side er omfattet af gældende lov om ophavsret