Hvem er Danmarks bedste lobbyist? Hattrick til DI og Lars Sandahl

Ny undersøgelse fra Elbert Kommunikation / HEGELUND & MOSE udpeger Dansk Industri og Lars Sandahls lobbyarbejde som klasser bedre end Dansk Erhverv og Brian Mikkelsens.
Lars Sandahl er netop kåret som Danmarks bedste lobbyist. Kilde: Scanpix. | Foto: Hannah Aurora Almstrup
Lars Sandahl er netop kåret som Danmarks bedste lobbyist. Kilde: Scanpix. | Foto: Hannah Aurora Almstrup
Timme Bisgaard Munk

Læs mere om undersøgelsen her.

Hvem mener de største lobbyorganisationer, er den største lobbyist?

En ny spørgeskemaundersøgelse sendt ud til 250 af Danmarks største lobbyorganisationer giver et kvalificeret bud på, hvem der kan betragtes som de mest effektive og indflydelsesrige lobbyister i landet. 

Resultatet er et hattrick til DI, der vinder som bedst til at skabe resultater med mest toneangivende og resultatskabende direktør. 

En entydig sejr, som er en streg i regningen for ærkerivalen Dansk Erhverv, der må nøjes med anden- og tredjepladser i samme kategorier. 

Et ganske overraskende nederlag, da Dansk Erhverv af mange opfattes som den mest vitale og succesrige organisation af de to i disse tider.

Dansk Industri skaber resultater med sin lobbyisme

Ifølge de 55 respondenter opnår organisationen Dansk Industri (DI) de største politiske resultater i Danmark, efterfulgt af Kræftens Bekæmpelse og Dansk Erhverv.

Samtidig blev DI anerkendt som den mest synlige organisation. Danmarks Naturfredningsforening fulgte lige efter, mens Dansk Erhverv og Ældre Sagen delte tredjepladsen.

Lars Sandahl sætter tonen og skaber flere resultater end de andre

Undersøgelsen udpeger også de mest toneangivende enkeltpersoner inden for lobbying i Danmark. Her blev Lars Sandahl, administrerende direktør for DI, betragtet som den mest indflydelsesrige. Tæt fulgte af Brian Mikkelsen, direktør i Dansk Erhverv. Tredjepladsen blev delt mellem Claus Jensen, formand for Dansk Metal, Maria Gjerding, præsident for Danmarks Naturfredningsforening, og Jesper Fisker, direktør for Kræftens Bekæmpelse.

Endelig blev der også spurgt ind til, hvilken enkeltperson respondenterne mente, opnåede flest politiske resultater. Her kom Lars Sandahl igen på toppen, efterfulgt af Bjarne Hastrup, direktør for Ældre Sagen, og Jesper Fisker, der delte andenpladsen. Her er Dansk Erhverv ikke engang med på toptrelisten. 

Fakta om lobbyundersøgelsen

Undersøgelsen er gennemført pr. e-mail i perioden fra 1. juni og frem til og med 16. juni 2023. Spørgeskemaet er udsendt til 250 organisationer, hvoraf det ikke var muligt at kontakte ti organisationer, fordi e-mailadressen ikke var tilgængelig eller kontaktdata synlige hos organisationerne.

Hver organisation har kun måttet svare en gang – og de måtte inkludere sig selv i svarene, hvor de blev bedt om at give flere forskellige bud, hvis de ønskede det. I processen er der frasorteret seks enslydende svar, der alle pegede på en bestemt aktør, fordi spørgeskemaet ikke havde været sendt direkte til den aktør, der svarede. Undersøgelsen bygger på 55 besvarelser.

Undersøgelsen er lavet af Elberth Kommunikation og kommunikationsfirmaet HEGELUND & MOSE

Læs mere om undersøgelsen her.


Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også

Job

Se flere jobs