Koran-sms’er: Forsker mistænker Rusland

Afsender af ”hævn-sms’er” udgav sig for at være fra Hizbollah. Forsker peger derimod på russisk oprindelse.
I sidste uge modtog en række borgere i Skandinavien sms'er, der opfordrede til handling mod koranafbrændinger. | Foto: Marcus Brandt/AP/Ritzau Scanpix
I sidste uge modtog en række borgere i Skandinavien sms'er, der opfordrede til handling mod koranafbrændinger. | Foto: Marcus Brandt/AP/Ritzau Scanpix

Borgere i Danmark, Sverige og Norge modtog i den forgange uge sms’er, der opfordrede til handling mod afbrænding af koranen.

Afsenderen var angiveligt en leder af den shiamuslimske Hizbollah-bevægelse.

Det stiller forsker Christiern Santos Okholm dog spørgsmål ved, skriver Jyllands-Posten.

Christiern Santos Okholm er tidligere ansat ved Forsvarsakademiet og Center for Militære Studier og skriver i dag ph.d.-afhandling om russiske påvirkningsoperationer ved Det Europæiske Universitetsinstitut i Firenze.

I sms’erne var der et link til en gruppe på kommunikationsplatformen Telegram, og det er særligt indholdet i denne, Santos Okholm studser over.

”Indholdet i gruppen virker spøjst. Den er kun en uge gammel og virker oprettet til lejligheden. Der er noget tekst på engelsk og svensk, som ser ud til at være oversat med Google, og indholdet er ikke særligt religiøst. Hvis der skulle stå islamister bag, ville jeg forventet flere religiøse argumenter og religiøst sprogbrug,” siger han til JP.

Ifølge Christiern Santos Okholm er det en kendt fremgangsmåde for russerne at identificere et konfliktpunkt i Vesten og på opportunistisk vis udnytte det til at skabe røre. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også