Succession på JP: Hvem er allermest træt af provinsielt københavneri?

Der hviskes og tiskes i det danske journalistmiljø. Jyllands-Posten skal have ny ansvarshavende journalist-boss. Hvem bliver det? 
Jobbet er helt ekstraordinært og bogstaveligt slået stort op med en outdoor på Rådhuspladsen. Journalist Cathrine Gyldensted gransker kandidatfeltet for den lidt provinsielle københavneravis Kforum. Kilde: Scanpix / Gregers Tycho.
Jobbet er helt ekstraordinært og bogstaveligt slået stort op med en outdoor på Rådhuspladsen. Journalist Cathrine Gyldensted gransker kandidatfeltet for den lidt provinsielle københavneravis Kforum. Kilde: Scanpix / Gregers Tycho.
Cathrine Gyldensted, journalist og forfatter

Enhver ambitiøs journalist lægger på udflugter til Jylland især mærke til adressen nede ved havnefronten i det aarhusianske. Her ligger jydernes foretrukne avis, hov, nej, undskyld, medie(!) på betonstolper. Betonstolper, som på en god dag giver luft, perspektiver uden for Djævleøen og fine journalistiske priser. Men på en dårlig dag kunne minde om en kolos på alt for spinkle tændstikben. 

Lidt ligesom Imperiets gigantiske AT-AT Walkers med de aggressive laserkanoner, men hurtigt indkablet og nedlagt af rebellerne. Lignende udfordringer står Jyllands-Posten med. Disse udfordringer skal løses og løftes af en person, men hvem? 



Jyllands-Posten bærer på en – tør man næsten skrive det – ældrebyrde. Alt for mange abonnenter over 75 og et mangelfuldt indtjenende digitalt univers. Et hurtigt tjek forbi JP’s netforside søndag d. 12 november understøtter pointen. 

Den mest læste historie er om en kvinde, der trods flere sexpartnere keder sig. I øvrigt gentagelser af en 4 år gammel artikel fra Politiken 1:1. JPs rerun her. Herefter følger Stig Tøftings tjek af badevægte sammen med Mie Isaksen. 

Fulgt af treeren, hvor en Venstre-profil vil undersøge en sag til bunds. På sjettepladsen ligger en oplysende historie om, hvilke fire faktorer der afgør udviklingen af demens. Pointen er tydeliggjort. 

Spørgsmålet er bare, om Jørgen Ejbøl, der stadig er kejser for JP-imperiet og Danmarks helt eget svar på Logan Roy, peger på en af sine flerbårne sønner, eller det, som i virkelighedens TV-serie “Succession”, ender med et meget overraskende valg. Her er de vigtigste og bedste bud.

Inside-baseball først

Kilde: Scanpix Gregers Tycho | Foto: Kasper Heden Andersen
Kilde: Scanpix Gregers Tycho | Foto: Kasper Heden Andersen

Marchen Neel Gjertsen

Yngre. Kvinde. Og bare en hamrende dygtig journalist. Brød i februar 2021 Jyllands-Postens mandearvelinje, da hun blev udnævnt fra politisk redaktør til chefredaktør og indgik i ledelsestrioen på mediet. Så var der da også kun gået 150 år uden kvinder.

Respektindgydende, som en nysleben ragekniv, men ejer stadig den sjældne egenskab at være fair uden at miste sin skarphed. 

I det hele taget et meget stærkt kort til den ansvarshavende stol, men om hun ønsker at flytte til chefkontoret på havnekanten i Aarhus, må anses som tvivlsomt. Selv har hun ytret tvivl, mestendels grundet et forældreskab og et barn, som trives i hovedstaden. 

Jydefaktor: svag. 

Født i Glostrup, men kniber man øjnene sammen, kunne det godt minde om Aarhus Vest. 

Foto: Thomas Emil Sørensen
Foto: Thomas Emil Sørensen

Steen Rosenbak

Lidt ældre, men dog stadig yngre. Mand. 

Efter vores oplysninger både en afholdt leder og en stærk (erhvervs)journalist. En sjælden kombi, især i dansk journalistik, skal vi hilse at sige. Nuværende chefredaktør på JP’s Finans.dk. 

Alt efter øjet, der ser, er han enten meget vågen eller meget forsigtig. Nedlagde for nylig e-avisen, efter tal viste, at ingen læste den. Knap hundrede viste det sig. Hvornår er det nu for lidt? Og hvor efterlader det Radio4 og 24syv? 

Opretter i stedet et woke bud i form af Finans Impact, hvor vi kan læse historier om ESG-mål, grøn omstilling og ligestillingsbevægelser i et meget blåt, mandet Danmark. 

Men indpakningen er stadig en kende “gammeldags” og ligner til forveksling ethvert JP-nyhedsbrev. Slet ikke vildt nok, hvis man for alvor vil nå de woke og unge sjæle.

I stillingsopslaget står der, at JP’s nye ansvarshavende skal stå i spidsen for digital omstilling. Så der skal mere modige digitale boller på suppen, end det her er udtryk for. 

Jydefaktor: slidt.

Født i Aalborg. Immigreret til JP på Rådhuspladsen for længe siden.


Foto: PR/TV 2 Østjylland
Foto: PR/TV 2 Østjylland

Inga Vind

Nuværende direktør på TV 2 Østjylland, tidligere Radio24syv, DR osv. osv. 

Bekvemt. Lige i nærheden. Skal bare flytte skrivebord fra toppen af Randersvej til havnen i Aarhus. Så kan man jo også spare på flytteudgifterne! Med i pakken får man en journalistinde med lang erfaring fra både TV og radio – og som ikke er bange for at træde i karakter over for vrantne journalister, der ikke kan overskue at udkomme på flere platforme ad gangen. Var det mon noget, JP? 🤔 

Sådan er den moderne medievirkelighed altså, og den navigerer Vind udholdende i. TV-stationen udkommer fast med webdokumentarer, SoMe-indhold – og videoer, der går viralt. 

Angående det “internationale udsyn” er vi mere tvivlende. Vi kan ikke rigtigt se noget udsyn her. Men er det ikke sådan, at så længe man er en stærk chef og leverer de ønskede resultater, så kan andre løfte resten? 

Jydefaktor: jamen, altså! 

Bosat med familie i Smilets by. 

Så er der jo, naturligvis, Ejbøls drenge

Foto: Peter Hove Olesen
Foto: Peter Hove Olesen

PM, for fanden

Her kunne vi godt tænke os at nævne vores allesammens PM. Manden, som ikke behøver et efternavn. Ja, Per Mikael Jensen, som væltede hele landet bagover, da han kom blæsende hjem fra Metro International og bestilte speedbåd, helikopter og en 24 timers nyhedskanal.

I dag billigere, fordi vi kan nøjes med en drone. Hverken før eller siden har vi set så massiv nytænkning – og handling – i dansk presse. 

Dette er i øvrigt lidt bekymrende, nu vi taler om det!! At han samtidig formåede at råbe vagt i gevær over TV 2’s interne “her tager blåskjorterne det, de vil have”-kultur, taler kun til hans integritet og format. Men hov! Han er allerede taget. 

Sidder i Jyllands-Postens Fond sammen med generalen og har vist også travlt med at overbevise os allesammen om A-kraftens lyksaligheder. 

Jydefaktor: som Jesus. 

Født i krybben. Egå. 

Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix
Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

David Trads

Søn af Jyllands-Posten, og i særdeleshed en af Ejbøls egne. Altinget, Avisen.dk og JP nyder stadig godt af hans skriverier om det hele.

Superengageret. Superforvirret. Superproduktiv. Supernetværker og supererfaren skrev vi engang. Har været udenrigskorrespondent nærmest alle steder, så internationalt blik? Virkelig. Har været chefredaktør før – med en del kontroverser. 

Har dog sidenhen skrevet fremragende artikler og bøger om Amerikas hensygnen og selværlige skildringer om sin opvækst i Suldrup, Nordjylland. 

Lys i hovedet og aldeles indstillet på, at verden ændrer sig, og vi skal ændre os med den. Vil evne at give plads, for vil højst sandsynligt være optaget af avisens næste ledere, anderswo. Dem ville vi gerne læse.


Jydefaktor:
stærk-ish. 

Som sagt: født i Himmerland, men alligevel udvandret. 

Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Jakob Nielsen

Fifty-something og en mand med det internationale udsyn, som jobopslaget påberåber. En stærk og bredt respekteret journalist i den danske medieverden.

Tidligere politisk redaktør på Politiken og USA-korrespondent samme sted, rost som chef. Har de seneste år resideret på Altinget, holdt pladsen og udvidet den over for Lisbeth Knudsen, hvilket ikke er for de svage. 

Har søsat indtil flere nye Altinget-vertikaler, såsom “Fonde” og “Maritim”. Begge strategisk set og modigt, da begge områder trænger til et granskende og vedvarende oversight af udholdende, modige journalister og journalistinder, samtidig med at nicherne naturligt har mange interessenter, som så kan blive kunder i butikken. Smart. 

Har med andre ord kombinationen af journalistisk tyngde, internationalitet og et kommercielt digitalt blik. Men er det nok? Han er ikke en af Ejbøls jyske drenge, så det må være enden på dén rejse, tænker vi. Eller, hør nu. Lidt kratten i overfladen viser, at det var førnævnte PM, som ansatte Jakob på Altinget. Sagen: genåbnet. 

Jydefaktor: københavnerprovins.

Også født i Glostrup – hospitalet, velsagtens. 

Et par vilde bud, men bliver næppe lukket ind

Foto: Christian Falck Wolff
Foto: Christian Falck Wolff

Mads Brügger

Mads deler vandene. Enten synes man, at han er gal eller genial. Der findes også folk derude, som kan se, at han nok er begge. Selv hører jeg til de sidste. 

Han trækker et spor af vilde eksperimenter, gale afrikanske bødler, høje blanke ridestøvler og et imponerende øje for talent-spotting efter sig siden tiden i DR Ung over Radio24syv og nu Frihedsbrevet. 

Og hør lige: Med i pakken kunne man så ovenikøbet få Jyllands-Postens udstødte søn, Flemming Rose. Men stop en kende. Hvordan var det nu egentlig dét var?! Blev Rose uvenner med Ejbøl, eller var det kun med Juste, eller var det Juste og Ejbøl på en gang? 

Hulens svært at hitte rede på udefra – og krigen fortaber sig på gangene i det nu for længst forladte hovedkvarter i Viby. Desuden er Mads nok meget tilfreds ovre på Frihedsbrevet og har også pisset hele Jylland af. 

Ad flere omgange. Talent findes jo ikke derovre, ytrede Mads, og desuden er landsdelen jo også aldeles korrupt. Netop derfor kunne det være så herligt forfriskende at se dansk presses Tintin svinge ridepisken i det jyske. 

Innovationsfaktor: tårnhøj. 

Jydefaktor: non-existent. 

Foto: Agnete Schlichtkrull/dr
Foto: Agnete Schlichtkrull/dr

Isabella Alonso de Vera Hindkjær

Ung, ung – meget kvinde, og ikke bange for at være det! Et digitalt, nytænkende lyn med fuldt styr på sociale medier, stories, brugeruniverser, brugerrejser og alt det tilbehør, som hører til. Rykkede med stor kraft et henslumrende Femina ind i det 21. århundrede efter tid på hedengangen, men åh så cool, Vice Media Danmark. 

Begge steder, naturligvis, som chefredaktør. Styrer i dag DR’s P3, og også her gør hun det godt. Prøv bare at følge P3’s Insta, og se, om det ikke enten får dig til at klukle, forarges eller imponeres over følgertallene. 

Alle tre ting tæller jo som bekendt i både nutidens og morgendagens SoMe-univers. Hun er “bang-for-the-bucks” og en klar kandidat til øverste ansvarshavende stillinger i fremtiden. Men lige nu, nok for farlig nymodens. Alligevel. 

Jydefaktor: ukendt. Men nok udfordret. Se bare på de-dersens mellemnavne….


Foto: Bjarne Bergius Hermansen/DR
Foto: Bjarne Bergius Hermansen/DR

Tine Maria Borresø

Lige bag ved Isabella finder vi Tine Maria Borresø, Isabellas forgænger på P3. Yngre, kvinde. Det var sandt at sige Tine, som kan tage æren for at løfte P3 ind i den digitale SoMe-tidsalder. 

Ind med livestreams fra studiet og ud med gammelfar. Forstod, at P3-folket ikke bare sidder med øret til radioen, men faktisk bruger SoMe. Mon Dieu! Sikke en kættersk tanke. At hun, sammen med et talentfuldt team af unge, nye navne, faktisk lykkedes prisvindende med det, er en særlig bedrift. Ikke mindst i DR-sammenhæng. 

Ja, undskyld, DR, men du er altså nogle gange som et meget stort skib med et lidt for lille ror. I dag forekommer Tine både klogere, visere og mindre presset efter personalesager og sit exit DR og med et moderne CV, som eftertragtes overalt i danske medier. 

Om hun er klar til at være ansvarshavende, set med et lidt strengt jysk blik, er nok tvivlsomt. 

Men så absolut værd at bemærke i det allermest interessante vækstlag. 

Jydefaktor:

Slutteligt vil vi da lige understrege, at det ville være forkert at tro, at hvem som helst, der lige svinger cyklen forbi Politikens Hus på Rådhuspladsen i København og ser det tre etager høje banner på Politikens Hus, kan gøre sig forventninger om stillingen. Selvom banneret næsten lover det. 

Velinformerede tunger vil vide, at den vigtigste kvalifikation for JP’s nye chefredaktør (stadig) er livslang loyalitet over Logan Roy…nå nej, undskyld… Ejbøl. 

Chefredaktøren forventes nemlig at sidde på kontoret, længe efter mogulen, efter egen opfattelse, udsættes for utidigt tronskifte og må udtræde af JP Fonden næste år. Derfor ventes den vigtigste adgangsbillet til posten at være, at vinderen accepterer pansergeneralens genfødsel i form af åndelig vejleder. 

Ansøgningsfrist: 20. November. Søg her.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også

Job

Se flere jobs