Branding er ikke, hvad det har været

Engang handlede branding om image og overflade. Men branding anno 2024 er noget helt andet. Og heldigvis for det.
Branding handler om at differentiere sig, skille sig ud fra mængden. Men i dag mere end nogensinde er det vigtigt at have noget på hjerte, mener May Kjærsgaard, selvstændig digital strateg. | Foto: Thomas Borberg/Ritzau Scanpix
Branding handler om at differentiere sig, skille sig ud fra mængden. Men i dag mere end nogensinde er det vigtigt at have noget på hjerte, mener May Kjærsgaard, selvstændig digital strateg. | Foto: Thomas Borberg/Ritzau Scanpix
May Kjærsgaard, selvstændig digital strateg

Branding som disciplin havde sin storhedstid i 90’erne og 00’erne, hvor gigantiske brands som Coca-Cola, Nike og Apple blæste sig op.

Det handlede om at have en let genkendelig brand-identitet, især med fokus på logo, brandmark og ikoniske farver. Branding handlede mest om at skabe et image, en overflade, et glansbillede.

Ganske vist arbejdede man allerede dengang med at forsøge at blive identitetsmarkør for sin målgruppe, men det var på mange måder en flad og overfladisk omgang. 

Branding anno 2024 er noget helt andet. 

Men hvorfor er det egentlig det?

Fra forbrugsfest til bekymring

Tilbage i de førnævnte 90’ere var der forbrugsfest og ubekymrede forbrugere. Glansbilleder og polerede overflader var en del af gamet.

I dag, hvor klimakrise, konflikter, krige og truende epidemier præger vores verdensbillede og skaber bekymring, bliver vi tvunget til at forholde os til verden omkring os – og os selv som forbrugere – på en ny måde. 

Generation Z er for alvor ved at sætte deres præg på vores samfund, og de kræver meningsfuldhed mere end noget andet. Men også forbrugere i andre aldre har fået øjnene op for, at vores måde at bruge af Jordens ressourcer indtil nu nok ikke er en levedygtig vej frem.

Så vi kigger mere lokalt, vi bliver mere bevidste om, hvad vi bruger vores penge på, og hvad det er, vi støtter med vores forbrug. Globaliseringen får os både til at kigge ud, men den får os også til at længes efter det nære. Noget, vi kan mærke. 

Potentialet for at arbejde med branding har derfor nærmest aldrig været større.

Forstået på den måde, at der er brug for brands, der vil noget, som er skabt med et formål, og som har en klar og autentisk storytelling. 

Et klart defineret WHY. Et purpose. Og det purpose behøver altså ikke handle om at ville redde verden.

Det kan også handle om at gøre en forskel i det små.

Det kan være et magasin, der giver folk et pusterum og et break fra hverdagen med plads til at drømme. Eller en bager, der leverer surdejsbrød af høj kvalitet til lokalsamfundet. Det skal bare være autentisk og forankret i en ægte lyst til at gøre en forskel.

Hvad Nik & Jay kan lære os om branding

Nik & Jay synger i ”Mod solnedgangen”: “De prøver på at passe ind, vi prøver på at skille os ud” og sådan har det nok egentlig altid været.

Branding handler om at differentiere sig, skille sig ud fra mængden. Men i dag mere end nogensinde er det vigtigt at have noget på hjerte. At ville noget – mere end bare at lange produkter over disken. 

Fokus flytter sig fra at tænke “hvordan kan vi sælge mere?” til “hvordan kan vi skabe mere værdi for flere?”.

Og for at kunne lave det skifte skal man kende og forstå målgruppens behov. Så branding i 2024 handler altså om værdier – om at kende sine egne værdier og om at forstå, hvilken værdi ens produkt skaber for kunderne. 

Så for at opsummere:

Brands anno 2024 skal være autentiske, og de skal have et purpose. De skal have mod til at stå ved, hvem de er – også når hårde vinde blæser. Og hvis du synes, det hele lyder lidt frelst, så har du helt ret.

Men det er de unge, der definerer fremtiden, og den er her allerede.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også