Snooper din chef og dine venner dig på Spotify?

”Mmmbop, ba duba dop Ba du bop, ba duba dop”
Pas på hvad du hører, det kan være der er nogen der kigger med. | Foto: Alexander Nordahl
Pas på hvad du hører, det kan være der er nogen der kigger med. | Foto: Alexander Nordahl
Christian Villum, teknologiekspert, open source fortaler og elektronisk musikiværksætter baseret i København

Kender du det? Ingen ved det, men du har altid haft et blødt punkt for Hanson-brødrenes 90’er-landeplage. Intet booster dit humør som, når denne cringe gamle traver kommer på. Eller er det “Wannabe”, der er din guilty pleasure? Eller måske “Cotton Eye Joe”.


Kender du så det her? Hver gang du spiller disse pinlige guilty pleasures, åbner du Spotify, går ind i settings, klikker dig 2-3 menupunkter ind og slår “Private session” til, inden du trykker play. Nej?

Det burde du måske gøre, for venner, kolleger og hele internettet kan meget vel lytte med på, hvad du putter i ørene. Dine guilty pleasures og intime stunder, hvor din yndlingssanger hjælper dig gennem svære perioder, kan meget vel blive broadcastet lige ind i stuerne hos venner, familie og enhver anden, der færdes på internettet. Og de kan have mange grunde til at nærstudere dig og dine musikvalg.

Spotify snooping

Fænomenet kaldes Spotify snooping og er et særligt socialt fænomen på verdens største streamingplatform på grund af platformens design. Konkret handler det om Spotifys “Friend Activity”-feature. En på overfladen ganske uskyldig social sharing-funktion, introduceret i 2015, hvor vi jo alle troskyldigt delte data uden at overveje følgerne. Du takkede sikkert ja til, at det blev slået til dengang – uden at tænke over det?

Når funktionen er sat til, kan hele internettet kigge med i realtid og se, hvad du lytter til. Ikke kun dine venner, men hele friggin’ internettet. Er du klar til at udbasunere til hele din omgangskreds, at du stadigvæk er helt tosset med Limp Bizkit? Eller at dit faste morgenritual er en combo af Bieber og Britney til kaffen?

Hvorfor snooper folk?

Der er mange grunde til, at folks musikvalg kan være værd at stalke. Chefen tjekker, om du er online – kan du virkelig være produktiv til den slags musik, eller hænger du ud med vennerne? Ekskæresten tjekker, om du lytter til optimistiske lovesongs igen – dater han igen? Din kone undrer sig over, hvorfor du hører musik nu – sad han ikke i et sent møde? Dit nye bekendtskab, som er lun på dig, vil vide, om du er weird eller cool, og så videre og så videre.

Du er, hvad du hører

For mange er musikvaner en afspejling af vores personlighed, identitet og følelser lige nu. Selvom vores streamingvalg ofte slet ikke er så bevidste og repræsentative for vores sindstilstand, er det nemt at tolke – og fejltolke – disse valg, hvis man sidder og snooper. “Hvorfor hører hun mon “Unfaithful” med Rihanna på repeat? Er der ugler i mosen?”

På TikTok og X/Twitter er der på det seneste dukket en hel bølge af indrømmelsesvideoer op, hvor brugere erkender, at de har snoopet på andre, og at det har haft seriøse konsekvenser for deres forhold til dem. Kærester in spe er blevet ghostet, hjemmearbejdere er blevet anklaget for at misbruge arbejdstiden, mens andre er gået så langt som at drage fejlagtige konklusioner om utroskab og sidespring baseret på den udkårnes valg af tunes.

Hvorfor dog udbasunere sin dårlige musiksmag på nettet?

Der er dog også mere sunde motivationer for snooping. I USA bruger mange remote teams musikken som et virtuelt fællesskab og som en icebreaker, og der er sågar mulighed for at tage tingene et skridt videre ved at forbinde Spotifys “Friends Activity” med den populære chatsoftware Discord, så onlineteams kan følge med hos hinanden og smalltalke musiksmag imellem møder og check-ins. Her kan pinlige og usædvanlige musikvalg have teamopbyggende virkninger, der kompenserer for, at kollegerne sjældent mødes fysisk.

Selv har jeg bevidst ladet funktionen være slået til, selv efter jeg lærte om fænomenet. Jeg nyder f.eks. at blive inspireret af andres musikvalg. Man behøver ikke snoope på stalker-måden: Man kan nøjes med at slå et vindue til, ”Venneaktivitet”, som viser random musikvalg blandt dem, du er forbundet med. 

Derudover driver jeg en musikplatform for elektronisk musik, og mine personlige musikvaner er en del af det brand. Til gengæld bruger jeg også flittigt ”Private Session”-knappen, når mine unger for 117. gang vil høre Taylor Swift i bilen, eller jeg selv dykker ned på mine guilty pleasure-playlister. For selvfølgelig har jeg også sådan nogle.

Bliver jeg snoopet – og er trade-off’et mellem personlig (musik)branding og dertil hørende manglende musikprivatliv værd at lave? Jeg ved det ikke. Indtil videre, ja... tror jeg.

Sådan undgår du at blive snoopet

Bliver du mon snoopet, fordi du har ”Friends Activity” slået til? Her er en quickguide til at kontrollere og foretage et bevidst valg, hvad enten du hælder til at slå funktionen til eller fra.

Åbn Spotify, gå ind i settings (tandhjulet på forsiden), scroll ned til “Beskyttelse af personlige oplysninger og sociale medier”, og find den uskyldigt lydende “Lytteaktivitet”-knap. Her vælger du, om verden er klar til at vide, næste gang du banker “Who Let the Dogs Out” op til 11.


Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også

Job

Se flere jobs