Mark Zuckerberg går i struben på Elon Musks X. Nu kommer Threads til Europa

Efter fem måneders forsinkelse kan alle europæere nu bruge Mark Zuckerbergs Threads. Det er skabt som en direkte konkurrent – og næsten en kopi – af Elon Musks X, der lige nu er i stormvejr.
Threads er det nye alternativ til X (tidligere Twitter) med et logo, som er bygget op omkring et snabel-a. | Foto: Stefani Reynolds/AFP/Scanpix
Threads er det nye alternativ til X (tidligere Twitter) med et logo, som er bygget op omkring et snabel-a. | Foto: Stefani Reynolds/AFP/Scanpix
af Jesper Kildebogaard

Så snart Twitter – som siden blev omdøbt til X – begyndte at vise svaghedstegn, væltede det frem med alternativer. Og nu er det alternativ, som generelt bliver spået mest mulighed for succes, blevet åbnet for danskere.

Mark Zuckerbergs modsvar til X har nemlig torsdag ved middagstid åbnet dørene for alle europæere. Det skriver Meta-direktøren i et opslag på Threads, som det sociale medie er døbt. Twitter-konkurrenten blev lanceret i juli, men i første omgang ikke i EU på grund af de mere bidske regler for databeskyttelse her. 

Nu er der styr på alt det juridiske, og Threads kan nu bruges af alle. Man kan læse med uden at oprette en konto, og man kan blive bruger med få klik, hvis man i forvejen har en konto hos Instagram. 

Flere alternativer til X

Konceptet er nemlig, at Threads er lanceret som en del af Instagram, men hvor Instagram handler mest om billeder, er Threads båret af korte tekstopslag ligesom X. Faktisk ligner Threads i høj grad det klassiske Twitter. 

Threads blev på få dage en gigantisk succes målt på antal brugere med knap 50 mio. daglige, aktive brugere. Men det viste sig mest at handle om nyhedens interesse, og allerede en måned senere var antallet faldet til en femtedel.

Der er også en række andre alternativer til X, hvis man kan lide konceptet, men ikke bryder sig om det, som Elon Musk har gjort X til. Mastodon og Bluesky er de mest kendte, men de er lidt mere komplicerede at komme i gang med og kræver en invitation.

Omvendt kan Mark Zuckerberg lade Threads læne sig op ad Instagram, som har over to milliarder månedligt aktive brugere. Med få klik kan man dermed genbruge sit brugernavn, profilbillede og liste over dem, man gerne vil følge. 

Modsat de nye og mere græsrodsskabte alternativer har Mark Zuckerberg også allerede et stort apparat til at håndtere for eksempel stødende indhold eller misinformation. Imens har Elon Musk fyret langt de fleste ansatte, da han overtog Twitter, inklusive næsten hele afdelingen for moderation af indholdet på Twitter/X. 

Åbne døre

Som et overraskende modtræk har Mark Zuckerberg i øvrigt valgt en helt anden strategi for Threads end for Facebook, Messenger og Instagram. 

Hvor Meta-koncernens etablerede platforme er ganske lukkede, skal Threads være åbent over for sammenkobling med andre platforme. For eksempel de andre nye alternativer, så man med tiden vil kunne bruge Threads til samtidig at skrive på Mastodon eller andre sociale medier, der understøtter den fælles standard for den slags udveksling af data. 

Musks problemer

Opblomstringen af Twitter-alternativer tog fart, da Elon Musk købte Twitter for over 300 mia. kr. i oktober 2022. 

Alene hans person var nok til at skubbe nogle væk – og tiltrække andre – men siden har der været mange episoder, hvor Elon Musk ikke har gjort det nemmere for sig selv eller for X. 

For eksempel da han i et interview på en konference i slutningen af november begyndte at skælde ud på de annoncører, der nu fravalgte at bruge annoncekroner hos X. Det har en hel stribe store amerikanske koncerner meldt ud i kølvandet på Elon Musks håndtering af antisemitisme – og udfald, der kunne tolkes som en støtte til antisemitter. 

”Jeg håber, de stopper. Lad være med at reklamere. Hvis nogen vil afpresse mig med deres annoncer, med deres penge, så kan de kneppe sig selv (go fuck yourself, red.). Er det klart? Det håber jeg, det er,” sagde Elon Musk og udpegede også direkte Disneys topchef, Bob Iger, som en af de skyldige

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også