Bytedance: TikTok er ikke til salg

Ny lov i USA pålægger Bytedance hurtigt at afvikle sin andel i Tiktok. Ellers forbydes mediet i USA.
Tiktok kan snart være fortid i USA, medmindre det kinesiske moderselskab Bytedance trækker sig fra det populære sociale medie. Det er indholdet i ny amerikansk lov. | Foto: Dado Ruvic/Reuters
Tiktok kan snart være fortid i USA, medmindre det kinesiske moderselskab Bytedance trækker sig fra det populære sociale medie. Det er indholdet i ny amerikansk lov. | Foto: Dado Ruvic/Reuters
af ritzau

Tiktoks kinesiskstiftede ejerselskab Bytedance agter ikke at afhænde det populære sociale medie.

”Bytedance har ingen planer om at sælge Tiktok,” skriver selskabet fredag på Toutiao, en kinesisksproget platform, som det selv ejer.

Det er beskeden, efter at USA’s kongres i denne uge har vedtaget en lov, der pålægger Bytedance at trække sine investeringer i Tiktok. Sker det ikke, vil Tiktok blive forbudt i hele USA.

De amerikanske lovgivere har med henvisning til nationens sikkerhed givet Bytedance en frist på ni måneder til at efterleve den amerikanske lov.

USA’s myndigheder frygter, at den høst af data, som Bytedance foretager sig med det uhyre populære Tiktok, navnlig blandt unge, kan bruges af Kina til spionage og propaganda. Det har selskabet flere gange afvist.

Nyhedsmediet The Information, der i USA fokuserer på tech-nyheder, hævder, at Bytedance er i gang med at opstille scenarier for et eventuelt salg. Men det gælder ikke for den kraftfulde algoritme, der anbefaler videoer til Tiktoks mere end en milliard brugere rundt om i verden.

Det afvises af Bytedance.

”Udenlandske medieoplysninger om, at Bytedance afsøger et salg af TikTok, er usande,” hedder det.

Tiktok har i årevis været et kontroversielt emne i USA. Tidligere præsident Donald Trump forsøgte uden held at forbyde tjenesten.

Tiktok har omvendt igen og igen benægtet, at det er forbundet med Kinas regering, og at det vil dele data med det kinesiske regime.

Tiktoks topchef, Shou Zi Chew, siger, at han er klar til at kæmpe mod den nye amerikanske lov ved USA’s domstole.

Nogle eksperter mener, at når og hvis sagen havner ved USA’s højesteret, så vil nationens sikkerhed blive vægtet højere end retten til beskyttelse af ytringsfriheden.

Tiktok er i øvrigt forbudt i Kina. Men Bytedance råder over en app i Kina med videodeling, der stort set er identisk. Den hedder Douyin.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også

Job

Se flere jobs