De vigtigste overskrifter om gode overskrifter

Her opskriften på bedre overskrifter. Hvad med dansk palæontolog finder velbevaret numsehul fra dinosaur: “En schweizerkniv af en bagåbning”?
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images
Andreas Leer Scharnberg, journalist og lektor på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Den fylder kun en lille del af din historie, men har stor betydning for, om dit arbejde bliver læst, set eller hørt. Overskriften, selvfølgelig. Det er derfor vigtigt at arbejde systematisk og varieret med overskrifter, der både fortæller og sælger din historie. 

Hvordan gør du så det? 

Mange journalister, kommunikatører og andre formidlere er flasket op med, at en overskrift skal dække, vække og/eller ægge. En gammel remse, der er til at huske, men så ukonkret, at den kan være svær at omsætte, når overskriften skal skrives. 

Så hvad kan vi mere konkret sige om den gode overskrift i dag? 

Det var det spørgsmål, jeg stillede mig selv, da jeg for tre år siden gik i gang med et større projekt om overskrifter. Siden har jeg interviewet danske medier, læst forskningsartikler, samlet på gode overskrifter og udviklet undervisningen i netop overskrifter i mit arbejde på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. 

Nu har jeg så udgivet en bog, der giver ni konkrete tip til den gode overskrift, f.eks. ved at stille spørgsmål, bruge stærke ord, lege med flere led, tilbageholde information eller være kreativ, når historien tillader det. 

Her har jeg fundet en håndfuld eksempler på overskrifter fra bogen, som vi kan lære fire ting af – noget du forhåbentlig kan bruge til at skrive (endnu) bedre overskrifter til dine historier. 

1. Zoom ind på detaljen

Vi begynder med en uvidenskabelig test af to vidt forskellige overskrifter til den samme historie. Den første overskrift lyder: 

Danmarks hjernesamling fylder 75 år

Den anden overskrift lyder: 

På 37 år blev 9479 hjerner skåret fri fra kraniet hos psykiatriske patienter i Danmark

Hvilken overskrift gør dig mest nysgerrig på historien? 

De fleste vil formentlig vælge overskriften med de 9.479 fritskårne hjerner, fordi den kommer med en detalje, der er anderledes og opsigtsvækkende, overraskende og vild. 

Da Videnskab.dk lavede fortællingen om den danske hjernesamling i anledning af 75-årsjubilæet, blev artiklen udgivet med overskriften med de fritskårne hjerner fra psykiatriske patienter. I stedet for at zoome ud og fortælle historien set fra oven, som mange overskrifter typisk gør, gjorde skribenten det modsatte: Zoomede ind på detaljen, som er afgørende for historien, og brugte den i overskriften. 

Alle historier kommer med bunker af detaljer. Årstal, antal, minuttal. Bestemte steder og begivenheder. Og alle mulige andre detaljer. Øvelsen er at fremhæve den sigende og interessante detalje, som får din overskrift til at skille sig ud fra mængden. 

Overvej, om detaljen er hele din overskrift eller blot en del af den. 

2. Vær kreativ, når historien tillader det

Det lyder let, men er for det meste ret svært – at skrive en kreativ overskrift, som får mediebrugeren til at spærre øjnene op, måske endda trække lidt på smilebåndet og vælge netop din historie. Men hvis du ikke prøver, lykkes det i hvert fald aldrig. Og i stedet ender du måske med at lave en automatoverskrift, som ligner alle de andres. 

Et godt eksempel på en kreativ overskrift finder vi hos Zetland, som engang udgav følgende historie: 

Nu har vi fået præcise minuttal på, at vi holder opmærksomheden i kortere tid på det sam… hov, der er et egern!

Overskriften fortæller på original vis og med et skvæt humor det, historien handler om: At mennesker er blevet dårligere til at holde opmærksomheden. Her går overskriftens form og artiklens indhold hånd i hånd på et højere plan. 

Den kreative overskrift er imidlertid ikke altid den bedste overskrift. Et godt råd fra et anerkendt amerikansk center for journalistik, Poynter Institute, som er værd at huske på, når du leger med den kreative overskrift, lyder: Skriv overskrifter til dine mediebrugere, ikke for at vise, at du er klog.

3. Find de stærke ord

Sukkerord. Power-ord. Plusord. 

Mediebranchen bruger forskellige ord, men de dækker over det samme: Det handler om at finde historiens stærke ord, som fanger mediebrugerens opmærksomhed, og få dem med i overskriften. 

Stærke ord kan være navneord og tillægsord, som f.eks. vækker en følelse, beskriver et menneske eller understreger en holdning. 

Overskrifter kan blive ekstra gode, hvis man kan kombinere begge ordklasser. Her et eksempel fra Videnskab.dk: 

Dansk palæontolog finder velbevaret numsehul fra dinosaur: “En schweizerkniv af en bagåbning”

Stærke ord kan også være sammensatte ord, som vækker opsigt, fordi de sjældent optræder i en overskrift. Det kan være ord som mågekanon, fuckfinger, tilskudsjunkier, vidundergrøntsag, rædselsgrotte og minihjerner. 

Eller egennavne som AGF og letbanen, hvis man ved, at ens modtagere interesserer sig for lige netop de emner. 

Derfor: Løb din historie igennem, og notér alle de stærke ord, som du kan bruge i din overskrift. 

4. Tal til mediebrugeren

Det er et gammelt formidlingstrick at arbejde med konsekvenser og identifikation i overskrifter. Nyere er det, at flere medier gør det endnu mere eksplicit ved at henvende sig direkte til mediebrugeren ved at bruge ord som du, dig, dine osv. Så taler overskriften ikke kun ind i mediebrugernes liv og hverdag; den bliver personlig og taler direkte til dem. Det kan give flere læsere, lyttere eller seere. 

Et eksempel på det finder vi hos tv2.dk, der som mange andre medier abonnerer på artikler fra Ritzau. En dag blev der udgivet en artikel med følgende overskrift: 

Momseksperter: DR har opkrævet milliarder ulovligt

En klassisk overskrift, der kort og klart fortæller, hvem der har gjort hvad – og dermed, hvad historien handler om. Men på redaktionen på tv2.dk blev der ideudviklet på nye bud, som skulle gøre overskriften mere nær – og give flere klik. Den overskrift, der endte med at give flest læsere til artiklen, lød sådan her: 

Eksperter: DR risikerer at skulle betale 1500 licens-kroner tilbage til dig

Handler din historie om noget, som mediebrugerne selv kan gøre, prøve, bruge, modtage osv.? Så prøv at skrive en overskrift, hvor du henvender dig direkte til dem. 

Andreas Leer Scharnberg er journalist og lektor på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Han underviser i overskrifter og er netop udkommet med bogen “Se mig, læs mig, vælg mig – 9 tip til den gode overskrift”, som du kan læse mere om her:


Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også