Mærsks topchef om koranafbrændinger: Virkelig dumt

Ambitionen om at forbyde koranafbrændinger får støtte af Vincent Clerc, der er adm. dirktør for A.P. Møller - Mærsk. (Opdateret).
Foto: Mads Claus Rasmussen
Foto: Mads Claus Rasmussen
Af Ritzau og Tine Brødegaard Hansen

Vincent Clerc, der er topchef hos rederikoncernen Mærsk, bakker op om et forbud mod koranafbrændinger.

Det siger han til TV 2 fredag, efter at selskabet er kommet med regnskab for første halvdel af 2023.

”Jeg synes, at vi her er i en situation, hvor det virkelig er svært at se et formål i at brænde koraner. Det er faktisk virkelig dumt,” siger han til TV 2

Selskabet har dagligt kontakt til kunder, som blandt andet befinder sig i lande, hvor reaktionen på de seneste afbrændinger har været mest voldsom.

Det har imidlertid ikke fået konsekvenser for forretningen, understreger Vincent Clerc.

Under Muhammedkrisen, da Danmark befandt sig i en lignende udenrigspolitisk krise, blev mange danske selskaber boykottet i Mellemøsten.

Det kostede dengang danske virksomheder flere hundrede millioner kroner.

I dag handler Danmark for milliarder af kroner med muslimske lande, der lige nu udtrykker vrede på grund af koranafbrændingerne.

OIC - Den Islamiske Samarbejdsorganisation - har opfordret til at overveje ”enhver nødvendig beslutning eller handling”, som landene måtte anse passende i relationen til Danmark.

Derfor kan økonomiske interesser potentielt være på spil, når regeringen forsøger at dæmpe krisen.

Fra politisk side er et forbud mod at brænde religiøse skrifter i spil lige nu.

Vincent Clerc vil over for TV 2 ikke forholde sig til, hvordan et lovforslag kan komme til at se ud. Det vil han lade regeringen afgøre.

Statsminister Mette Frederiksen (S) blandede sig for første gang i debatten torsdag aften i et interview med Weekendavisen.

Hun mener ikke, at der er tale om en begrænsning af ytringsfriheden, hvis det bliver forbudt at brænde religiøse skrifter.

”Jeg kan ikke lide, at man brænder bøger af. Og indtil for ganske få år siden kunne man heller ikke gøre det omkostningsfrit i Danmark.”

”Så der er mange forskellige aspekter i det her, men det, at vi er i en ny geopolitisk virkelighed, spiller selvfølgelig ind,” sagde statsministeren.

(Opdateret 4. august kl. 13.30 med Ritzautelegram)

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også