Opgør med sexistisk kultur står stille i Københavns Kommune

Københavns Kommune har for anden gang undersøgt omfanget af sexistisk kultur og adfærd på kommunens arbejdspladser. 
Ny undersøgelse af sexisme i Københavns Kommune viser, at kommunen ikke er i mål, erkender overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S). | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix
Ny undersøgelse af sexisme i Københavns Kommune viser, at kommunen ikke er i mål, erkender overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S). | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix

16 procent af dem, der har deltaget i en undersøgelse iværksat af Københavns Kommune blandt de ansatte, har oplevet sexistisk kultur eller uønsket adfærd af seksuel karakter inden for det seneste år. Det skriver kommunen i en pressemeddelelse. 

Det er samme procentandel som i undersøgelsen fra foråret 2022, hvor den blev gennemført første gang. 

Oplevelserne drejer sig især om seksuelle kommentarer og nedsættende tale om køn eller seksuel orientering.

Overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S) tager resultaterne meget alvorligt, siger hun med henvisning til, at Københavns Kommune er Danmarks største arbejdsplads, hvilket medfører et stort ansvar. 

”Alle skal være trygge ved at gå på arbejde i Københavns Kommune, uanset om man arbejder i hjemmeplejen eller på Rådhuset. Derfor er der ingen tvivl om, at jeg havde håbet, at andelen ville være nedbragt siden sidste år. Det vidner om, at vi ikke er i mål, og det kalder på et fortsat langsigtet fokus i de enkelte forvaltninger for at få gjort op med sexistisk kultur og adfærd,” siger Sophie Hæstorp Andersen. 

Det er især medarbejdere med borgerkontakt bl.a. på SOSU- og lærerområdet, der oplever en sexistisk kultur eller adfærd. Undersøgelsen viser også, at mens antallet af hændelser, der sker i det interne samarbejde, er faldet siden 2022, er antallet af hændelser, der sker i det eksterne samarbejde, steget.

Hver forvaltning skal nu dykke ned i resultaterne og undersøge, hvor der skal sættes ind lokalt. Det handler blandt andet om at forbedre kulturen og tydeliggøre, hvordan man forebygger og håndterer uønsket adfærd af seksuel karakter, lyder det i meddelelsen. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også

Job

Se flere jobs