Svensk kongehus kapper båndet til Marabou efter russisk invasion

Det danske kongehus har også de seneste år frataget virksomheder prædikatet af Kongelig Hofleverandør. Det skete i 2022 for Ecco.
Det kendte chokolademærke Marabou havnede i søgelyset sidste år, da ejeren, fødevaregiganten Mondelez, havnede på Ukraines liste over selskaber, der har aktiviteter i Rusland og dermed er blevet sortlistet af ukrainske myndigheder. | Foto: Thomas Borberg/Ritzau Scanpix
Det kendte chokolademærke Marabou havnede i søgelyset sidste år, da ejeren, fødevaregiganten Mondelez, havnede på Ukraines liste over selskaber, der har aktiviteter i Rusland og dermed er blevet sortlistet af ukrainske myndigheder. | Foto: Thomas Borberg/Ritzau Scanpix
Af Ritzau

Det kendte chokolademærke Marabou kan ikke længere bryste sig af titlen som leverandør til det svenske kongehus.

Det svenske kongehuse har nemlig besluttet at bryde samarbejdet op og ikke fornyet den kongelige hofleverandøraftale.

Det bekræfter hoffets presseafdeling til det svenske nyhedsbureau TT.

”Ved en samlet vurdering besluttede hofleverandørudvalget i slutningen af sidste år ikke at forny hofleverandørkontrakten,” skriver hoffet til TT.

Det kendte chokolademærke Marabou havnede i søgelyset sidste år, da ejeren, fødevaregiganten Mondelez, havnede på Ukraines liste over selskaber, der har aktiviteter i Rusland og dermed er blevet sortlistet af ukrainske myndigheder.

Flere butikker og virksomheder i Norden stoppede efterfølgende salget af de omstridte Mondelez-varer, som ud over Marabou-chokolade også indbefatter eksempelvis chokoladebarerne Daim og Toblerone samt smøreosten Philadelphia.

Det pludselige stop i et kongeligt samarbejde med en kongelig hofleverandør har også i 2022 set lyset i Danmark.

Her lød det fra det danske kongehus, at skomærket Ecco, der siden 1991 har kunnet pryde sig med titlen som kongelig hofleverandør, ikke fik fornyet sin tilladelse.

Her lød det også, at det skete efter en ”samlet vurdering”.

Udmeldingen kom omtrent samme tid, som skomærket for alvor var i vælten for at fortsætte sine forretninger i Rusland efter krigens udbrud.

104 danske virksomheder kan frem til 14. januar 2025 anvende prædikatet Kongelig Hofleverandør, selvom prædikatet egentlig bortfaldt, da tronskiftet blev en realitet den 14. januar.

Det er dog ikke sikkert, at man i fremtiden skal forholde sig til danske hofleverandører længere. Kongehuset meldte nemlig samtidig ud, at der senere ”vil blive taget stilling til den fremtidige ordning” uden dog at nævne nærmere, hvad det kommer til at betyde.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også